Koken
Tweede kookavond van het werkjaar (25 november 2022)
Verzorgd door (onbekend)
Zelfgemaakte groentenchips
Ingrediënten
Voor 4 personen- 150 g raap
- 150 g aardappelen
- 150 g knolselder
- groene blaadjes van knolselder
- zout
Bereidingswijze
Schil de groenten in een ronde vorm en snijd er flinterdunne plakjes van. Hou elke groente apart. Verwarm de frituurolie op 170°C. Doe er een aantal plakjes in, maar niet te veel, elk schijfje moet vrij kunnen bewegen in de friteuse.Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en als alles is gebakken strooi je er nog wat zout over.
Selderijsoep met stiltonkaas
Ingrediënten
Voor 4 personen- 250 g knolselder
- 150 g ui
- 150 g aardappel
- 1,5 liter groenten bouillon
- 5 dl water
- Laurierblaadje(s)
- Takje(s) tijm
- 60 g stilton kaas + 40g voor de garnituur (respecteer hier wel de hoeveelheden!)
- Boter
- Peper en zout
Bereidingswijze
Maak alle soepgroenten schoon en snijd ze in stukken.Stoof ze aan in boter, samen met de laurierblaadje(s) en een takje tijm.
Giet er de bouillon bij en laat ongeveer 20 min. koken. Haal de tijm en laurier eruit en doe er de stilton kaas erbij. Laat niet meer koken maar pureer wel zeer fijn met mixer en kruid af. Opgelet de kaas kan soms gezouten zijn.
Snijd de resterende kaas in blokjes en leg deze in een diep warm bord of kommetje, giet er de kokende soep over.
Hertenfilet met tarte tatin van witloof en zelfgemaakte frietjes
Ingrediënten
Voor 4 personen- 800 g hertenfilet
- 5 stronken witloof
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 100 g roquefort
- 1 plak bladerdeeg
- Boter, olijfolie
- 3 dl wildfond
- 1 citroen
- Suiker
- Peper en zout
Bereidingswijze
Snij de stronken witloof in 2 en verwijder de harde kern. Besprenkel met citroensap en kook 5 minuten in licht gezouten water. Laat goed uitlekken.Snij de uien in fijne ringen en pers de knoflook. Stoof dit gedurende 3 minuten.
Strijk een taartvorm in met boter en strooi wat suiker over de bodem. Schik daarin de stronkjes witloof met de bolle kant naar onder en de punten naar de buitenkant. Verdeel de gestoofde ui ringen en look over het witloof.
Bedek met het bladerdeeg. Duw de uiteinden van het deeg naar binnen toe. Prik enkele keren met een vork in het deeg. Plaats dit gedurende 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Bak de hertenfilet langs alle kanten goudbruin gedurende 2 minuten. Schik in een ovenschotel en zet het mee in de oven gedurende 15 minuten. Let wel dat het vlees rosé blijft.
Giet de wildfond in de pan en schraap de braadresten los, vervolgens verkruimel je de roquefort boven en laat je het op zacht vuurtje smelten.
Haal de taart uit de oven en zet een groot bord omgekeerd op de taartvorm en draai deze om, zodat de kant met het witloof naar boven ligt.
Snij de filets in sneetjes en de taart in punten. Verdeel over de borden en lepel er de saus rond en serveer de zelfgemaakte frietjes.
Zelfgemaakte frietjes:
Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van 1 cm dik.
Snij ze vervolgens in staafjes. Spoel even af en dep goed droog.
Verhit de friteuse tot 160°C, laat de frieten 5 minuten bakken tot ze zingen, tijd voor CARA pils.
Laat deze uitlekken en afkoelen. Verhoog de friteuse tot 180°C en bak ze af binnen de 2 à 3 minuten. Nadien even afschudden en klaar.
Tiramisu
Ingrediënten
Bereidingswijze
Zie bvb één van de vorige bereidingen:- Tiramisu met speculoos
- Tiramisu van framboos en groene thee
- Tiramisu van peperkoek en peer
- Fruitige tiramisu
Succes en smakelijk!