Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (17 maart 2017)
Verzorgd door Johan en Guy
Hummus
Ingrediënten
Voor 4 personen- 225g kikkererwten
- 2 eetl. wokolie
- 2 eetl. olijfolie
- Sap van 1,5 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1 potje verse koriander
- 5 takjes peterselie
- 2 koffiel. paprikapoeder
- zwarte peper en zout
Bereidingswijze
Snipper de koriander, de peterselie en het knoflookteentje fijn. Laat de kikkererwten uitlekken.Mix kikkererwten met het paprikapoeder, de knoflook, de koriander en de peterselie in een hoge beker.
Voeg de wokolie, de olijfolie en het citroensap toe en mix tot een smeuïge pasta. Voeg eventueel nog groentebouillon of water toe en kruid met pezo.
Krielaardappelen met gerookte zalm, zure room & dille
Ingrediënten
Voor 4 personen- Portie krielaardappelen
- 1 pak gerookte zalm
- 1 pot zure room
- dille
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar en snij ze midden door. Versier met gerookte zalm, zure room en dille.Tortilla
Ingrediënten
Voor 2 à 3 personen- 4 aardappelen
- 1 grote ui
- 4 eieren
- 1 dl olijfolie
- pezo
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij in dunne plakjes. Snij de ui middendoor en snij vervolgens in dunne halve ringen.Verhit de olijfolie in een pan en doe er de aardappelschijfjes in en laat 5 min. bakken . Schep geregeld om met een houten lepel. Voeg de uiringen toe en laat 15 min. sudderen. Schep geregeld om.
Klop ondertussen de eieren los en kruid met pezo. Giet over de ui en aardappelen en laat 10 min. bakken, tot het ei net gestold is.
Schuif de tortilla op een bord, keer het bord om in een pan en laat nog 2 min. bakken. Eventueel afwerken met een fris blad sla.
Gegratineerde champignons
Ingrediënten
Voor 15 personen- 250 g kastanjechampignons
- 150 g zeevruchtenmengeling
- 125 g kruidenboter
- 50 g geraspte gruyère
- pezo
Bereidingswijze
Snij de steeltjes van de champignons. Snij de kruidenboter in schijfjes. Vul de champignons met de zeevruchten. Schik in een ovenschaal, bedek met een schijfje kruidenboter, bestooi met geraspte gruyère en kruid met pezo.Schuif 7 min. onder de grill, tot de kaas bruin kleurt.
Toast met gerookte zalm
Ingrediënten
- Toastbrood
- Roze gerookte zalm
- Ajuin, sjalot
- Pink Lady appelen
- Citroensap
- Mosterd-Honing sausje
Bereidingswijze
Hak de ui, sjalot fijn. Hak appelen besprenkel met citroensap. Toast brood. Neem een sneedje zalm doe er gehakte ui en appel in, vouw dicht en leg op toastje.Giet er wat mosterd-honing sausje over.
Italiaans kalkoengebraad
Ingrediënten
- 6 sneden parmaham
- 6 sneden mozarella kaas
- 1 doosje zongedroogde tomaten
- 1 doosje tomaten tapenade
- 800 g kalkoengebraad
- 1 potje italiaanse kruiden
- 1 potje basilicum
- Pezo
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 180 graden.Snij het kalkoengebraad in enveloppe (opensnijden om daarna terug toe te vouwen).
Vul het gebraad met de hesp, zongedroogde tomaten, de tomaten tapenade en de basilicum.
Vouw het gebraad terug dicht en kruid met pezo. Aanbakken in de pan.
In ovenschotel leggen en bedekken met de kaas en afwerken met de Italiaanse kruiden.
Zet in de oven en laat ongeveer 45 min bakken.
Provencaalse saus met tagliatelle
Ingrediënten
- 2 uien en 2 teentjes look
- 1 rode paprika
- 1 doosje pasata
- Provencaalse kruiden
- 1 potje room
- 1 pak tagliatelle
- 1 pakje parmazaan kaas
Bereidingswijze
Kuis de groenten en snij ze fijn.Verwarm de olie en stoof de groenten gaar.
Doe er de pasata bij en kruid met de provencaalse kruiden en pezo.
Kook de tagliatelle gaar.
Schik de tagliatelle op een bord, doe er een lepel saus op en een lepeltje parmazaan kaas.
Leg er nog een snede kalkoengebraad bij en versier met een blaadje basilicum.
Sabayon met vers fruit
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 personen
- 5 eigelen
- 3 dopjes kristalsuiker
- 3 dopjes cava
- 1 dl room
- Vers seizoensfruit
Bereidingswijze
Voeg de eigelen, suiker en cava in een pannetje en zet op een zacht vuur. Klop met de garde op tot je een mooie gebonden "pudding" krijgt. Als je merkt dat het vuur te hard gaat, neem even weg van de hittebron. Begin zeker niet het vuur zachter en harder te zetten, maar zorg hier voor een constante.Je kan dit ook in bain-marie doen, dit gaat trager, maar het risico op schiften of zelfs verbranden is dan ook minimaal.
Klop de sabayon koud in een dubbele fond (kom met ijswater)
Klop de slagroom half op (yoghurt dikte). Eens de sabayon voldoende is afgekoeld, voeg de slagroom toe.
Reinig het fruit en snij het in kleine stukjes. Dresseer een bodem (in vb een groot wijnglas) en oversaus met de sabayon.
Succes en smakelijk!