kwb gooik & strijland

Koken

Eerste kookles van het werkjaar (14 oktober 2011)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapje: Zalm toastje

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

eieren in kleine stukjes in kom doen
zalm versnipperen en bij eieren voegen
mayonaise er door roeren
bieslook snipperen en toevoegen

Afwerking:
mengsel op toastje doen
afwerken met 2 kleine sprietjes bieslook

Terug naar menu

Hapje: Pangasius met sausje van fijne groenten

Ingrediënten

Bereidingswijze

wortel, prei en seider in heel fijne brunoise snijden en sueren (in boter doen)
witte wijn + room + noilly prat : sterk laten inkoken
dan groentjes erbij

Afwerking:
gepocheerde vis op bordje
saus er over lepelen

Terug naar menu

Exotisch paprikasoepje met eekhoorntjesbrood

Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen

Bereidingswijze

Snipper de gember, de sjalot en het knoflook fijn.
Schil de courgette en snij in blokjes.
Haal de zaadlijsten en de pitjes uit de paprika's. Snij in stukjes.
Week het eekhoorntjesbrood een half uur in heet water. Giet af, maar behoud het weekwater en laat het bezinken. Hou 1,5 dl opzij. Spoel het eekhoorntjesbrood en snij in kleinere stukjes. (25 min.)
Verhit de olijfolie in een braadpan.
Stoof de fijngesnipperde gember, sjalot en knoflook glazig. Voeg de blokjes courgette en paprika toe samen met de tomatenpuree en de bouillonketeltjes. Overgiet met 1.2 L water en het opzij gehouden weekwater. Laat 20 min. koken.
Mix de soep heel fijn.
Doe er de kokosmelk en het eekhoorntjesbrood bij. Laat even opwarmen en breng op smaak met sojasaus en eventueel wat cayennepeper.

Afwerking
Dien onmiddellijk op. Wilt u de soep later opwarmen, doe dat dan op een zacht vuur en laat niet meer koken.

Terug naar menu

Paella à la Valenciana

Ingrediënten

Voor 12 personen

Bereidingswijze

mosselen, venusschelpen en kokkels goed wassen, inktvis in ringen snijden.
Chorizo en Spaanse ham in reepjes snijden, groene paprika schillen in staafjes snijden, tomaten émonderen (ontvellen door ze in heet water te laten schrikken) en in stukken snijden. Enkele zestes (schil) van sinaasappel snijden en het sap bijhouden
kippen en het konijn in kleine stukken versnijden en aankleuren in olijfolie, uit de kom halen.
inktvis, scampi en diepzeegarnalen in dezelfde pan met wat olijfolie aankleuren, uit de kom halen.
In dezelfde kom de gehakte uien-en knoflook sueren, de tomaten toevoegen en kort laten stoven. De rijst onderroeren en de saffraandraadjes losgeroerd in wat witte wijn. Kruiden met peper en zout. Bevochtigen met gevogeltefond.
De gebakken stukken kip en konijn bovenop deponeren, zestes en sinaasappelsap toevoegen en ong. 10 min. laten stoven met deksel er op.
De paprika's, Chorizo en de Spaanse ham kort bakken in olijfolie en toevoegen.
Ale schelp- en schaaldieren en de erwten boven op de rijst leggen en nog 5 min. laten sudderen.
In diepe borden scheppen en decoreren met enkele blaadjes platte peterselie.

Terug naar menu

Chocoladeglaasje met peer

Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen

Bereidingswijze

Verkruimel de zandkoekjes (dat gaat makkelijk als u ze in een plastic zakje doet en erover rolt met een deegrol of een glazen fles).
Schil de peren, snij in 2 en verwijder het klokhuis.
Leg de halve peren in een oven-schotel, besprenkel met het citroen¬sap en bestrooi met de rietsuiker. Voeg het vanillestokje toe, dat u gespleten en in 4 gesneden hebt.
Dek de schotel af en schuif in een op 200 °C voorverwarmde oven gedurende 10 à 12 min.
De peren moeten gaar zijn. Snij in kleine stukjes en laat afkoelen.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolfoven op halve kracht gedurende 4 à 6 min.
Scheid het eiwit en eigeel van de eieren.
Klop de eidooiers met de mascarpone en meng er de gesmolten chocolade door.
Klop de eiwitten tot zeer stevige sneeuw en schep ze voorzichtig door de bereiding.
Verdeel een laagje gebakken peren onder aan de glazen, daarna geplette koekjes en dan een laag chocolademengsel, een tweede laag geplette koekjes en ten slotte een laag peren. Eindig met een flinke laag chocolade¬mengsel en laat minstens 4 u rusten in de koelkast.

Afwerking:
Versier met schilfers witte chocola of een halve aardbei.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!