Koken
Eerste kookles van het werkjaar (2 oktober 2009)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Uiensoep met jonagold
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 dikke uien
- 3 jonagold appelen
- 1.5 l kippenbouillon (= 3 blokjes)
- boter
- pezo
Bereidingswijze
Snij de ui in grove stukkenSnij 2.5 appelen in grove stukken
Snij een 1/2 appel in blokjes
Smelt boter en bak de ui glazig
voeg de bouilon toe en laat 15 min koken
bak de blokjes appelen bruin op een matig vuurtje gedurende 1 à 3 min
Mix de soep glad en kruid met pezo
Afwerking: serveer en garneer met de gebakken appelblokjes
Courgettequiche
Ingrediënten
Voor 4 à 8 personen- 1 vel bladerdeeg
- 150 gekookte ham in blokjes of reepjes
- 1 courgette
- 2 grote tomaten
- 250 g griekse yoghurt
- 100 g feta
- 3 eieren
- wat basilicum
- 1 mespuntje cayennepeper
- pezo
Bereidingswijze
Snij de tomaten in schijfjesSchil de courgette en snij in schijfjes
Meng de eieren met de griekse yoghurt en kruid met cayennepeper en pezo
Snipper de basilicum fijn
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm
Doorprik het deeg enkele keren met een vork
Verdeel de tomaten, courgette en de gekookte ham over het deeg
Verkruimel de feta over de quiche en strooi er de basilicum over
Overgiet gelijkmatig met het eimengsel
Baktijd: 35 à 40 min in voorverwarmde oven op 200°C
Preiquiche
Ingrediënten
Voor 4 à 8 personen- 1 vel bladerdeeg
- 250 g spekblokjes
- 100 g geraspte oude kaas
- 2 dl slagroom (0 %)
- 2 eieren
- pezo
- boter
Bereidingswijze
Spekblokjes bakkenWit van prei in ringen snijden
In boter laten aanstoven tot zij nog krokant zijn
Dan gebakte spekblokjes en prei bij elkaar voegen en goed mengen
Eieren loskloppen, slagroom en 75 gr van kaas erbij, pezo
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm
Doorprik het deeg enkele keren met een vork
Mengsel van prei en spekjes erbij en ook bestrooien met resterende kaas
Overgiet gelijkmatig met het eimengsel
Baktijd: 35 à 40 min in voorverwarmde oven op 200°C
Quiche met zalm en broccoli
Ingrediënten
Voor 4 à 8 personen- 1 vel bladerdeeg
- 1 stronk broccoli
- 250 gr gerookte zalm
- 100 gr gemalen gruyerekaas
- 2 dl slagroom (0 %)
- 1 ui
- 2 eieren
- pezo
- boter
Bereidingswijze
Verdeel de brocolli in roosjes en stoof hem tot hij bijna gaar isSnij de gerookte zalm in reepjes
Ui fijnsnipperen
Eieren, room, de 1/2 van de kaas, pezo in een kom en goed mengen
Leg het deeg met het bakpapier in een taartvorm
Doorprik het deeg enkele keren met een vork
Schik de brocolli, ui en zalm op het deeg en bestrooi alles met de rest van de kaas
Overgiet de quiche met het mengsel van eieren, kaas en room
Baktijd: 25 min in voorverwarmde oven op 200°C
Succes en smakelijk!