Koken
Tweede kookles van het werkjaar (25 november 2011)
Verzorgd door Karin Valckenier
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Hapje: Eitje met couscous en gerookte paling
Ingrediënten
- 1 kopje couscous
- 1,5 kopje kippebouillon
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- 2 reepjes gerookte paling
- 2 eitjes
- scheutje room
- een koffielepel boter
- een paar takjes bieslook
Bereidingswijze
Giet de couscous in een ovenschotel. Breng de kippenbouillon aan de kook en giet deze over de couscous, dek af met plastiekfolie en laat 5 min. wellen. Verwijder de folie en maak de couscous los met 2 vorken. Kruid met peper en zout. Roer een scheutje olijfolie onder de couscous.Breek de eitjes in een kommetje. Spoel de eierschalen, droog ze af en zet deze in een eierdop. Klop de eieren los met peper en zout en een scheutje room.
Smelt de boter en bak de eieren al roerend. Laat deze niet droog worden. Voeg toe aan de couscous. Vul de eierschaal met het cousousmengsel en werk af met enkele stukjes gerookte paling en fijngesneden bieslook.
Taartje van boschampignons
Ingrediënten
Voor 4 à 6 personen- 1 rolletje bladerdeeg (vers - geen diepvries)
- 300 gr kruidenroomkaas
- 350 gr boschampignons
- 1 sjalot
- 1 preiwit
- 75 gr vetstof
- 2 eieren
- dl room
- peper en zout
- muskaatnoot
- gemengde sla
- notenolie
- mosterd
- azijn
Bereidingswijze
De champignons schoonmaken, de sjalot hakken en het preiwit snijden, laat alles stoven (starten met ui) en kruiden, rol het bladerdeeg open en neem beboterde vormpjes, bekleed deze met bladerdeeg en prik in het deeg. Verdeel het groentemengsel over het deeg. De kaas mengen met losgeklopte eieren en room en kruiden met peper en zout en muskaatnoot. Verdeel over de groenten en laat 30 min bakken op 180°C in een voorverwarmde oven.Maak een vinaigrette met de notenolie, azijn en mosterd.
Lamsvlees met aubergine, geitenkaas en geroosterde paprika's
Ingrediënten
- 2 lamscarrés
- 6 aubergines
- pezo
- olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 10 ml gevogeltefond
- 2 rode paprika's
- 1 tip suiker
- 2 teentjes knoflook
- 30 ml olijfolie
- 30 ml olijflolie
- 1/2 tip ras al hanout (marrokaanse kruiden)
- 1 citroen
- 1/2 tip gesnipperde sjalot
- 1 etpl bote
- 100 gr geitenkaas
- 30 ml lamsjus
- jonge basilicumblaadjes
Bereidingswijze
Auberginecreme
De aubergines doormidden snijden, snijd het vruchtvlees in met een scherp mes en kruid met p/z, besprenkel met olijfolie en wat gehakte knoflook, zet de aubergines 15 à 20 min in een voorverwarmde oven van 190°C tot ze gekleurd zijn. Dek ze af met aluminiumfolie en gaar ze ongeveer 20 min tot ze superzacht zijn. Haal het vruchtvlees eruit, houd 1/3 apart voor de auberginekaviaar. Maal de rest fijn in een keukenmachine en monteer met gevogeltefond en olijfolie.Geroosterde paprika's
Rooster de paprika's in een grillpan. Ontvel ze, snijd ze doormidden en maak ze schoon. Kruid de lamellen met p/z, een beetje suiker, knoflook, en olijfolie en konfijt ze 45 min op 100°C.Auberginekaviaar
Hak het vruchtvlees van de aubergine fijn en breng het op smaak met een scheutje olijfolie, ras al hanout, geraspte citroenschil en gesnipperde sjalotjes.Lamscarrés
Kruid de lamscarrés met p/z, schroei ze aan in boter en bak ze daarna 8 - 10 min in een voorverwarmde oven van 200°C. Laat rusten op een warme plek.Afwerking
Trek een mooie streep auberginecreme op een bord. Leg op de creme het lamsvlees en dresseer de auberginekaviaar, geitenkaas en gekonfijte paprika eromheen. Werk af met lamsjus en blaadjes jonge basilicum.Gevulde aardappelen met uienpuree
2 tot 3 aardappelen per persoon (van verschillende grootte) (zie 500 gr), water, 750 gr uien, 1 handvol peterselie, 20 g vetstof, peper en zoutAardappelen in de schil koken.
Middendoor snijden en het vruchtvlees eruit halen (houd ze warm)
Pel de uien en snijd ze in grove stukken, laat gaar stoven in boter. Steek de uien door en meng met de aardappelen en de peterselie en kruid en vul de aardappelen op.
Tiramisu van framboos en groene thee
Ingrediënten
Voor 4 à 6 personen- 12 mooie framboosjes (mag ook diepvries zijn)
- 20 ml frambozencoulis
- muntblaadjes
- 60 ml frambozencoulis
- 250 g mascarpone
- 30gr groenetheepoeder
- 5 g suiker
- 10 ml room
- 2 etlps
- limoensap
- 250 g eiwit (10 eieren)
- 100 g kristalsuiker
- 75 gr broyage van amandelpoeder en bloem
- 150 g poedersuiker
- 80 g kokosrasp
- 25 gr bloem
Bereidingswijze
Frambozenmascarpone
Frambozencoulis en mascarpone mengen, groenetheepoeder en suiker oplossen in de room en licht verwarmen. Voeg het theemengsel toe aan de mascarpone en meng voorzichtig, verfrissen met limoensap.Kokosmakarons
Klop de eiwitten samen met de suiker stijf, meng de broyage met de poedersuiker en voeg toe aan het opgeklopte eiwit, kokos toevoegen en bloem toevoegen, rondjes maken op een ovenplaat die belegd is met bakpapier. 10 min in een voorverwarmde oven van 165°C. Kijk na 5 min of de makarons gelijkmatig verkleuren, draai zo nodig de ovenplaat en bak nogmaals 5 min.Afwerking
Trek een streep van frambozencoulis en spuit frambozenmascarpone aan beide zijden van de makaron, leg een framboos op de makaron, werk af met muntblaadjesSucces en smakelijk!