Koken
Derde kookles van het werkjaar (11 december 2015)
Verzorgd door Stefan Detandt
Hapje met gerookte zalm
Ingrediënten
Voor 6 personen- bruin brood (zonder korst)
- 150 gr gerookte zalm
- 1 avocado
- 1 TL ciroensap
- 1 komkommer
- dille fijngehakt
- olijven
- cocktailprikkers
Bereidingswijze
snij het brood in vierkante stukjessnij zalm in stukjes die op het brood passen
snij de komkommer in hele dunne plakjes
pureer de avocado
snij de olijven in 2
besmeer de sukjes brood met de avocado puree
leg er een stukje zalm op en bestrooi met fijngehakte dille
rijg een coctailprikker door een plakje komkommer en prik deze in het broodje
druk op de bovenkant een halve olijf
Dadels met spek en geitenkaas
Ingrediënten
Voor 12 personen- 12 dadels
- 75 gr geitenkaas
- 12 plakken gerookt ontbijtspek
- coctailprikkertje
Bereidingswijze
oven voorverwarmen op 180°Cplakjes ontbijtspek halveren
snij de dadels open en haal de eventuele pit er uit
dadels vullen met geitenkaas
rol de dadel in een plakje spek
hapjes in ovenvaste schaal leggen
10 min warmen en opdienen met prikkertje erbij
Garnaalspiesje op zijn aziatisch
Ingrediënten
- 100 gr scampi's
- 1 teentje knoflook
- 1 lente ui
- 1 à 2 TL sambal badjak
- 5 TL ketjap mani
- 1 TL citroensap
- olie
- coctailspiesjes
Bereidingswijze
lente uitje in fijne ringetjes snijdenknoflook: fijn snipperen
zet de wok met wat olie op het vuur
roerbak de scampi's 2 min
toevoegen: ketjap, sambal, citroensap, knoflook en de lenteuitjes
nog wat roerbakken en de scampi's op spiesje prikken
warm serveren
Erwtencrèmesoep
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1 ui
- 150 g geneden prei
- 300 gr erwtjes
- 3 dl melk
- 1 L groentebouillon
- 100 gr gerookte spekblokjes
- boter
- pezo
- broodkorstjes
Bereidingswijze
boter in kookpan laten smeltengrof gesneden ui en prei toevoegen en laten stoven
erwtjes, melk en bouillon toevoegen
pot afdekken en laten koken
spek en broodkorstjes bakken
soep heel fijn mixen
soep opdienen in voorverwarmde borden en spek en korstjes toevoegen
Zeewolfpasteitje met kreeftensaus
Ingrediënten
Voor 4 personen- 300 gr zeewolffilet
- 125 gr grijze garnalen
- 2 EL boter
- 1 dl lichte room
- 4 vispasteitjes
- 2 dl visbouillon (1/2 blokje opgelost in 2 dl heet water)
- 200 ml kreeftensoep
- 2 EL bloem
- muskaatnoot
- pezo
Bereidingswijze
breng de visbouillon aan de kookleg er de vis in en draai het vuur lager zodat de bouillon niet meer kookt
laat de vis garen
schep de vis er uit, breek in stukjes en hou warm
bewaar de bouillon
smelt de boter in een kookpot en roer er de bloem door
laat even bakken
leng aan met de kreeftensoep en visbouillon tot een gebonden saus
blijf roeren en werk af met de room
kruiden met pezo en muskaat
voeg de garnalen toe
oven op 200°C voorverwarmen
hoedje van de pasteitjes snijden en de pasteitjes 10 min verwarmen
schep de bereiding in de pasteitjes
zet er het hoedje weer op en lepel er nog wat vissaus rond
Stoofpot van wild en wintergroenten en pommes duchesse
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 500 gr stoofvlees van wild (ree, everzwijn, hinde, ...)
- 3 wortelen
- 16 spruitjes
- 4 raapjes
- 2 EL veenbessenconfituur
- 2 laurierblaadjes
- 2 tijmtakjes
- 0,5 dl rode wijn
- 0,5 dl bruine fond
- 1 plakje peperkoek
- 1 boterham met mosterd
- pommes duchesse
Bereidingswijze
kuis de spruitjesschil de raapjes en snij in grote stukken
schil de wortel en snij in dikke reepjes
kook de groenten gaar in gezouten water
afgieten en hou ze aan de kant
stoof in een ketel de ui en look in boter
voeg het stoofvlees toe en bak kort aan
voeg de rode wijn toe en laat even koken op een zacht vuur
voeg de fond, tijm, laurier en konfituur toe
snij de peperkoek in stukjes en voeg toe
besmeer de boterham met mosterd en leg die bovenop de stoverij
laat het geheel een uurtje sudderen
voeg de groenten toe en laat nog even verder garen
kruiden met pezo
Fruitspiesje
Ingrediënten
- appel
- peer
- witte druiven
- rode druiven
- mandarijntjes
- ...
- Saté-stokjes
Bereidingswijze
Snijd het fruit in stukjes en prik van alles soorten wat op het stokjeChocolademousse
Ingrediënten
Voor 10 personen- 250 g fondant chocolade
- 100 g boter
- 500 g room (minstens 35%)
- 4 eieren
- 3x 50 g griessuiker
Bereidingswijze
Stap 1Fondant chocolade en boter samen smelten in warmwaterbad (bain marie). Als alles gesmolten is, laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Stap 2
Room en 50 g griessuiker voor 50% opkloppen (koud)
Stap 3
4 eierdooiers en 50 g griessuiker wit kloppen (koud)
Stap 4
4 eiwitten en 50 g griessuiker stevig glad kloppen (koud)
Stap 5
3 onder 1 mengen.
2 onder 3 en 1 mengen.
4 onder 2, 3 en 1 mengen.
Succes en smakelijk!