Koken
Kookles 4 (5 februari 2010)
Verzorgd door Peter De Beir
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Gebakken jakobsschelpen met broccolimousse en kippenbouillon
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1/2 kleine broccoli
- boter
- Alpro room
- peper en zout
- nootmuskaat
- 12 jakobsschelpen
- bieslook
- 6 dl heldere kippenbouillon
Bereidingswijze
Snij de broccoli in roosjes en kook beetgaar in lichtgezouten kokend water. Giet af, voeg boter, een weinig alpro room, peper, zout en nootmuskaat toe en mix tot een gladde maar dikke puree. Bak de jakobsschelpen in wat boter gedurende 1 min. langs beide kanten. Snij ze overlangs middendoor, schik er wat van de broccolimousse op en dek af met de tweede plak jakobsschelp. Werk af met enkele sprieten bieslook.Giet de hete bouillon in diepe borden en schik de jakobsschelpen erin.
Courgettesoep
Ingrediënten
Voor 10 personen- 4 courgetten
- 4 uien
- 2 stengels prei
- Bouillonblokjes (Kip of rund) eventueel samen met een kruidenblokje.
- Lichte room voor afwerking
- Vers gemalen peterselie
- Boter en/of olijfolie
Bereidingswijze
Snij de ui fijn en stoof glazig in wat olijfolie en/of boter. Snij het groen van de prei in fijne stukken en de courgetten in blokjes en laat alles samen aanstoven. Voeg water en de bouillonblokjes toe en laat alles 30 minuten gaar koken. Mix de soep en voeg vervolgens de fijn gemalen peterselie toe. Soep opdienen met een beetje room.Kipfilet met champignonsaus en risotto met cava
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 kipfilets
- 500 g champignons
- 400 g risottorijst
- 30 cl cava
- 1 ui
- 1 l kippenbouillon
- peper, zout
- 4 plakjes Italiaanse ham
- 1 dl room
- Thym kruiden
- 2 el gehakte peterselie
- olijfolie
- 100 g geraspte parmezaankaas
Bereidingswijze
Snij de ui fijn en stoof glazig in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en laat kort meestoven. Blus de warmte met het grootste deel van de cava en laat het vocht al roerend verdampen. Voeg dan een pollepel kippenbouillon toe en laat weer verdampen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (ca. 17 minuten). Voeg de geraspte parmezaan toe, de rest van de cava en wat room, en roer tot een smeuig geheel.Droog de plakjes Italiaanse ham in de oven. Bak ondertussen de kipfilets aan beide kanten in olijfolie of boter en kruid met peper en zout. Bevochtig regelmatig door er een beetje groetenbouillon aan toe te voegen.
Stoof de champignons in olijfolie met peper en zout.
Bak de kip aan met boter en/of olijfolie langs beide zijden en kruid ze met peper en zout en eventueel wat thym in een pan of kom.
Bevochtig de kip vervolgens regelmatig met wat groenten bouillon (met deksel op pan of kom). Vijf minuten voor de kip gaar is kan men fijn gesneden sjalot toevoegen als voorbereiding op de saus. Neem vervolgens de filets uit de pan en voeg een lichte room toe samen met de gestoofde champignons en gemalen peterselie. Laat alles even koken en voeg vervolgens een eetlepel Marsala wijn toe ( of Porto) en eventueel een eetlepel Cognac om de saus nog een krachtiger smaakje te geven.
Snij de kipfilet in plakken en verdeel over warme borden. Overgiet het vlees met champignonsaus. Lepel de risotto in een dresseerring op het bord, druk de rijst aan, verwijder de ring en versier met een plakje gedroogde ham.
Sabayon met nougat en rozijntjes
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 eierdooiers
- 3 el Marsalawijn
- 2 el fijne suiker
- 150 ml volle room
- 1 el rozijntjes
- een stukje nougat
Bereidingswijze
Week de rozijntjes in 1 el marsalawijn. Doe eierdooiers, 2 el marsalawijn en suiker in een Kom en klop stijf met een mixer. Zet de kom in een pan "au bain marie", laat het water niet koken. Blijf verder mixen gedurende 5 minuten. Klop de room stijf en voeg bij. Serveer onmiddellijk in glazen en werk af met rozijntjes en enkele fijngesneden stukken nougat en eventueel lange vingers.Smakelijk!