Koken
Tweede kookles van het werkjaar (27 november 2015)
Verzorgd door Stefan Detandt
Sardinade
Ingrediënten
- toastjes
- vlootje philadelphia of andere verse roomkaas (natuur)
- blik sardienen
- 10 olijven (groen of zwart)
- wortelen
- sap van 1/2 citroen
- scheut azijn
- bieslook
- peper
Bereidingswijze
wortel versnijden in staafjesalles (behalve wortelstaafjes) mixen in maatbeker
mengsel smeren op toastjes en serveren met wortelstaafjes
Appel en geitenkaas bruschetta
Ingrediënten
Voor 8 personen- 75 g verkruimelde geitenkaas
- 1 appel geschild en in stukjes
- theelepel gehakte verse tijm
- 1/2 theelepel gehakte verse oregano
- 8 dunne sneetjes baguette
- pezo
Bereidingswijze
verwarm de oven op grillstand en zet de rooster op ongeveer 10 cmmeng de geitenkaas, tijm, oregano en peper in een kom
zet de sneetjes brood onder de grill tot ze goudbruin zijn (1 à 2 min)
verdeel het geitenkaasmengsel over de broodjes
brood weer laten grillen tot kaas gesmolten is (ongeveer 1 min)
Peperkoekhapje met paté en appel
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 sneetjes peperkoek
- 1 jonagoldappel
- boter
- vloeibare honing
- paté
- peterselie
Bereidingswijze
snij peperkoek schuin doormidden (driehoekjes)ongeschilde appel in fijne staafjes snijden
peterselie heel fijn snipperen
boter smelten in pan en de appelstaafjes lichtbruin bakken
roer er 1 EL vloeibare honing onder
besmeer de peperkoek met paté en verdeel er de appelstaafjes over
afwerken met de versnipperde peterselie
Tartaar van garnalen, avocado en ananas
Ingrediënten
Voor 6 personen- 300 g middelgrote roze garnalen
- 350 gr vruchtvlees van verse ananas
- 2 avocado's
- 1 kleine rode ui
- 1 rode chilipeper
- 2 EL gehakte koriander
- 1 limoen
- pezo
- olijfolie
- keukenring
Bereidingswijze
snij de ananas in heel kleine blokjesrode ui fijnsnipperen
mengen: blokjes ananas, 1 EL olijfolie rode ui en pezo
snij de garnalen in heel kleine blokjes en meng met de gehakte koriander
wat takjes koriander apart houden voor de afwerking
giet het sap van de limoen in een diep bord
snij het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en meng met limoensap
fijngehakte chilipeper toevoegen, 1 EL olie, pezo en mengen
tartaartorentje maken met keukenring:
laagje ananas, laagje avocado en dan garnalen
werk af met takje koriander
Venkel-tomatensoep met spek en kip
Ingrediënten
Voor 5 personen- 750 gr tomaten
- 1 venkelknol
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 L kippenbouillon (2 blokjes)
- boter
- 1 eierdooier
- 1 dl room
- pezo
- 1 kippenfilet
- 100 gr gerookte spekblokjes
- 2 teentjes knoflook
- laurier, tijm, oregano, rozemarijn
Bereidingswijze
ui, wortel en venkel in grove stukken snijdenlook fijnsnipperen
wat groen van de venkel apart houden voor de afwerking
bouquet garni maken van laurier, tijm, oregano en rozemarijn
kippenfilet in fijne reepjes snijden
boter smelten en ui, wortel, venkel en look toevoegen
al roerend laten stoven
kippenbouillon, tomaat en bouquet garni toevoegen en gaar laten koken
kippenreepjes en spek bakken
bouquet garni verwijderen en soep heel fijn mixen
klop de room en eierdooier los in een soepterrine
soep bijgieten
gebakken stukjes spek en kip toevoegen
opdienen op warme borden en versieren met fijn venkelgroen
Waterzooi met kabeljauw en scampi's
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 kabeljauwfilets
- 16 scampi's
- 3 wortelen
- 3 preiwitten
- 1 stengel witte selder
- bieslook
- 1 ui
- 2 dl lichte room
- boter
- 1 eierdooier
- 2 dl droge witte wijn
- 1,5 dl visbouillon
- 1/2 koffielepel kerriepoeder
- 1 mespunt cayennepeper
- pezo
- rijst
Bereidingswijze
snij de wortelen in blokjessnij de prei eerst in de lengte en daarna in stukjes
snij de stengel van de selder in de lengte in 2 en snipper fijn
snipper de ui fijn
smelt de boter in een kookpot, voeg de wijn toe en stoof de ui, wortel, de prei en de selder
snipper het bieslook fun en hou apart voor de afwerking
smelt boter in pan en bak de scampi's
kruid met kerriepoeder en met een klein beetje cayennepeper
pocheer de vis in de visbouillon
neem de vis uit de kookpot en hou warm onder zilverpapier
voeg de room toe aan de groenten en meng de eierdooier onder de saus (op een zacht vuurtje)
kook de rijst
verdeel de groenten over de diepe borden en leg er de vis en de scampi's op
bestrooi met de fijngesnipperde bieslook en serveer met de rijst
Kiwimousse
Ingrediënten
- Voor de mousse:
- 1 kopje volle Griekse yoghurt
- 3 eetlepels volle room
- 4 eetlepels poedersuiker
- 4 kiwi’s (fijngesneden en gepureerd)
- 1 1/2 theelepel gelatine
- 2 eetlepels heet water
- Voor de saus:
- 4 kiwi's (in kleine stukjes gesneden)
- 1/2 kopje suiker
- 1/2 theelepel citroensap
- Enkele takjes rozemarijn
Bereidingswijze
Voor de mousseDoe de volle yoghurt in een kom en klop het enkele minuten op.
Voeg vervolgens de volle room toe en meng het geheel goed.
Voeg de suiker toe.
Meng er ongeveer 3-4 eetlepels van de fijnsgesneden kiwi’s door. Hiermee geef je de mousse kleur en smaak.
Doe het hete water in een kom en voeg het gelatinepoeder toe. Roer het geheel stevig door.
Laat de gelatine afkoelen en voeg deze vervolgens aan het mengsel toe.
Doe de mousse in een kom en laat het 2 à 3 uur koelen.
Voor de saus:
Doe de fijngesneden kiwi’s, suiker, citroensap en takjes rozemarijn in een pan en kook het op een middelhoog vuur totdat het één geheel wordt.
Laat het mengsel afkoelen en verwijder de rozemarijn.
Doe het mengsel in een mixer en pureer.
Zeef de puree.
Doe eerst een laagje kiwisaus in een kommetje, gevolgd door de mousse
Versier het met stukjes kiwi en rozemarijn.
Succes en smakelijk!