kwb gooik & strijland

Koken

Vijfde kookles van het werkjaar (23 maart 2018)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Meloen - ham op prikkertje

Ingrediënten

Voor 25 personen

Bereidingswijze

Snijd de meloen in kwarten en dan in blokjes.
Snijd de parmaham over de lengte doormidden en rol hier een stukje meloen in.
Steek vast met prikker en basilicumblaadje.

Terug naar menu

Komkommerschuitjes met garnalen

Ingrediënten

Voor 12 personen

Bereidingswijze

Kruiden heel fijn hakken.
Snijd uiteinden van komkommer en daarna in 3 gelijke stukken snijden.
Ieder stuk in de lengte doormidden snijden.
Ieder stuk met een lepeltje uithollen.
Garnalen mengen met gehakte kruiden.
Tomaat ontvellen, in kleine stukjes snijden en vermengen met garnalen.
Citroensap in een kommetje en een beetje pezo toevoegen.
Alles goed roeren en daarna olie doorkloppen.
Deze dressing vlak voor het opdienen over de garnalenmix doen en alles luchtig omscheppen.
Komkommer opvullen met mengsel.

Terug naar menu

Kerriescampi met tartaar van appel en avocado

Ingrediënten

Voor 12 personen

Bereidingswijze

Laat de scampi's ontdooien en dep droog.
Pers de limoen.
Schil de appel en snij in hele kleine stukjes en besprenkel met wat limoensap.
Lente uitje heel fiin snipperen.
Blaadjes munt fijnsnipperen.
Snij het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en besprenkel met limoensap - kruid met pezo.

Meng de lente-ui, de appel, de avocado en de munt voorzichtig door elkaar.
Verhit de olijfolie in een pan en leg er de scampi's in. Kruid met kerriepoeder en pezo.
Bak de scampi 's op een hoog vuur.
Verdeel de appel-avocadomengeling over de glaasjes en schik in elk glaasje een gebakken scampi.

Terug naar menu

wildsoepje met bleekselderij en paddestoelen

Ingrediënten

Voor 10 personen

Bereidingswijze

Uien fijnsnipperen.
Reinig de selder - houd de blaadjes apart - schil de stelen en snij in stukjes.
Selderblaadjes fijn snipperen.
Paddenstoelen in stukjes snijden.
Rits de blaadjes tijm van het takje.
Stoof de ui in de boter glazig samen met de tijmblaadjes.
Selderstukjes toevoegen en even laten stoven.
Overgiet met de gevogeltebouillon en de wildfond.
Laten koken tot alles gaar is en dan mixen.
Bak het spek in een pan. Voeg de paddenstoelen toe en laten stoven en voeg bij de soep.
Porto toevoegen en op smaak brengen met pezo.

Schep de soep in warme borden en werk af met wat fijngesnipperde selderblaadjes.

Terug naar menu

Zalmtartaar

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Zalm 15 min in de vriezer leggen om snijden te vergemakkelijken.
1/4 komkommer, een paar plakjes venkel, augurk en sjalot heel fijn snipperen en in kom mengen

De licht bevroren zalm heel fijn hakken.
Vis mengen met de groenten en op smaak brengen met pezo, citroensap en wat olijfolie.
In koelkast zetten.

Mengsel in ring duwen.
Serveren met sla. Fijngesneden komkommer, geraspte venkel, kwartje tomaat en schijfje citroen.
Witloofblaadje vertikaal in vismengsel plaatsen + takje dille op mengsel.
Geroosterd brood

Terug naar menu

Tjaptjoi

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snij de kalkoenfilets in fijne reepjes.
Meng 1 EL gemberpoeder en 1 EL sojasaus onder en laat 1 uur marineren

Snipper de knoflook, de koriander en de ui fijn
Snij de wortel in schijfjes en de prei in ringen.
Snij de paddestoelen in schijfjes.
Snij de paprika in blokjes.

Verhit de wok en voeg olie toe.
Roerbak de fijngehakte ui, knoflook en de wortelschijfjes gdurende 5 min.
Voeg de schijfjes paddestoelen, preiringen, paprika en bamboescheuten toe en bak nog 5 min.
Meng de helft van de fijngesnipperde peterselie onder.
Schep de groenten uit de wok.
Bak de spekblokjes zonder vetstof in de wok gedurende 2 min.
Boeg de kalkoenreepjes toe en kruid (niet te veel zout, het spek bevat al veel zout).
Roerbak 5 min.
Boeg de groenten opnieuw toe en laat goed doorwarmen.
Schep er 2 EL sojasaus, 2 EL sherry, 1 EL tomatenketchup en 1 EL gemberpoeder onder.

Afwerking: strooi de koriander over het gerecht en dien op met rijst.

Terug naar menu

Fruitcoupe met mascarponevla

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snij de perziken en nectarines in partjes en halveer de druiven.
Klop de mascarpone los en klop er de suiker en het citroensap door.
Klop de room bijna stijf en schep die onder de mascarpone.

Vul de coupes: begin met een laagje perzik, nectarine en druif.
vervolgens een laagje vla, wat frambozen, terug een laagje vla.
Werk af met wat geraspte chocolade of amandelschilfers.
Zet in de koelkast.
Voor het opdienen: versier met een blaadje citroenmelisse en een koekje.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!