Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (23 maart 2018)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Meloen - ham op prikkertje
Ingrediënten
Voor 25 personen- 1 galia meloen
- 150 gr parmaham
- basilicum
- prikkertjes
Bereidingswijze
Snijd de meloen in kwarten en dan in blokjes.Snijd de parmaham over de lengte doormidden en rol hier een stukje meloen in.
Steek vast met prikker en basilicumblaadje.
Komkommerschuitjes met garnalen
Ingrediënten
Voor 12 personen- peterselie
- bieslook
- 2 komkommers
- 200 gr garnalen
- 1 tomaat
- 1 citroen (voor 1 EL)
- pezo
- olie
Bereidingswijze
Kruiden heel fijn hakken.Snijd uiteinden van komkommer en daarna in 3 gelijke stukken snijden.
Ieder stuk in de lengte doormidden snijden.
Ieder stuk met een lepeltje uithollen.
Garnalen mengen met gehakte kruiden.
Tomaat ontvellen, in kleine stukjes snijden en vermengen met garnalen.
Citroensap in een kommetje en een beetje pezo toevoegen.
Alles goed roeren en daarna olie doorkloppen.
Deze dressing vlak voor het opdienen over de garnalenmix doen en alles luchtig omscheppen.
Komkommer opvullen met mengsel.
Kerriescampi met tartaar van appel en avocado
Ingrediënten
Voor 12 personen- 12 grote scampi's
- 1 avocado
- 1 lente uitje
- 1/2 limoen
- 1 KL kerriepoeder
- 1 appel (granny smith)
- pezo
- 1 EL olijfolie
- 1 takje munt
Bereidingswijze
Laat de scampi's ontdooien en dep droog.Pers de limoen.
Schil de appel en snij in hele kleine stukjes en besprenkel met wat limoensap.
Lente uitje heel fiin snipperen.
Blaadjes munt fijnsnipperen.
Snij het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en besprenkel met limoensap - kruid met pezo.
Meng de lente-ui, de appel, de avocado en de munt voorzichtig door elkaar.
Verhit de olijfolie in een pan en leg er de scampi's in. Kruid met kerriepoeder en pezo.
Bak de scampi 's op een hoog vuur.
Verdeel de appel-avocadomengeling over de glaasjes en schik in elk glaasje een gebakken scampi.
wildsoepje met bleekselderij en paddestoelen
Ingrediënten
Voor 10 personen- 1/2 struik bleekselder met blaadjes
- 2 uien
- 200 gr gerookte spekblokjes
- 500 gr paddestoelen (cantharellen, gewone of mix)
- 2 takjes tijm
- 2 L gevogeltebouillon (4 bouillonblokjes)
- 4 dl wildfond
- 1 dl witte port
- boter en pezo
Bereidingswijze
Uien fijnsnipperen.Reinig de selder - houd de blaadjes apart - schil de stelen en snij in stukjes.
Selderblaadjes fijn snipperen.
Paddenstoelen in stukjes snijden.
Rits de blaadjes tijm van het takje.
Stoof de ui in de boter glazig samen met de tijmblaadjes.
Selderstukjes toevoegen en even laten stoven.
Overgiet met de gevogeltebouillon en de wildfond.
Laten koken tot alles gaar is en dan mixen.
Bak het spek in een pan. Voeg de paddenstoelen toe en laten stoven en voeg bij de soep.
Porto toevoegen en op smaak brengen met pezo.
Schep de soep in warme borden en werk af met wat fijngesnipperde selderblaadjes.
Zalmtartaar
Ingrediënten
Voor 4 personen- 250 g zalm
- 1/2 komkommer
- 1/2 sjalot
- 1/4 venkel
- 1 zoet zure augurk
- citroen
- olijfolie
- sla
- wit toastbrood
- tomaat
- witloof
- dille
- rasp
- keukenring
- pezo
Bereidingswijze
Zalm 15 min in de vriezer leggen om snijden te vergemakkelijken.1/4 komkommer, een paar plakjes venkel, augurk en sjalot heel fijn snipperen en in kom mengen
De licht bevroren zalm heel fijn hakken.
Vis mengen met de groenten en op smaak brengen met pezo, citroensap en wat olijfolie.
In koelkast zetten.
Mengsel in ring duwen.
Serveren met sla. Fijngesneden komkommer, geraspte venkel, kwartje tomaat en schijfje citroen.
Witloofblaadje vertikaal in vismengsel plaatsen + takje dille op mengsel.
Geroosterd brood
Tjaptjoi
Ingrediënten
Voor 4 personen- 500 g kalkoefilets
- 100 g gerookte spekblokjes
- 250 g paddestoelen
- 2 preistelen
- 3 wortelen
- 1 rode paprika
- 2 EL sherry
- 1 EL ketchup
- 3 teentjes knoflook
- olie
- 3 EL sojasaus
- bamboescheuten
- pezo
- koriander
- 2 EL gemberpoeder
- 1 ui
- rijst
Bereidingswijze
Snij de kalkoenfilets in fijne reepjes.Meng 1 EL gemberpoeder en 1 EL sojasaus onder en laat 1 uur marineren
Snipper de knoflook, de koriander en de ui fijn
Snij de wortel in schijfjes en de prei in ringen.
Snij de paddestoelen in schijfjes.
Snij de paprika in blokjes.
Verhit de wok en voeg olie toe.
Roerbak de fijngehakte ui, knoflook en de wortelschijfjes gdurende 5 min.
Voeg de schijfjes paddestoelen, preiringen, paprika en bamboescheuten toe en bak nog 5 min.
Meng de helft van de fijngesnipperde peterselie onder.
Schep de groenten uit de wok.
Bak de spekblokjes zonder vetstof in de wok gedurende 2 min.
Boeg de kalkoenreepjes toe en kruid (niet te veel zout, het spek bevat al veel zout).
Roerbak 5 min.
Boeg de groenten opnieuw toe en laat goed doorwarmen.
Schep er 2 EL sojasaus, 2 EL sherry, 1 EL tomatenketchup en 1 EL gemberpoeder onder.
Afwerking: strooi de koriander over het gerecht en dien op met rijst.
Fruitcoupe met mascarponevla
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 perzikken
- 2 nectarines of enkele druiven
- 1 trosje druiven
- 1 kop frambozen
- citroenmelisse
- 250 g mascarpone
- 2 dl room (opklopbaar)
- 3 à 4 EL poedersuiker
- enkele druppels citroensap
- fijn koekje
- 4 EL geraspte witte of fondantchocolade of amandelschilfers
Bereidingswijze
Snij de perziken en nectarines in partjes en halveer de druiven.Klop de mascarpone los en klop er de suiker en het citroensap door.
Klop de room bijna stijf en schep die onder de mascarpone.
Vul de coupes: begin met een laagje perzik, nectarine en druif.
vervolgens een laagje vla, wat frambozen, terug een laagje vla.
Werk af met wat geraspte chocolade of amandelschilfers.
Zet in de koelkast.
Voor het opdienen: versier met een blaadje citroenmelisse en een koekje.
Succes en smakelijk!