Koken
Tweede kookles van het werkjaar (7 nov 2008)
Verzorgd door Stefan De Tandt
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Thaise salade
Ingrediënten
(voor 6 personen)- 100 gr uitjes
- 300 gr sojascheuten
- 2 kipfilets
- 12 scampi's
- 1 tomaat
- 1 paprika
- 1/2 venkel
- 200 gr gemengde sla
- wat kervel voor garnering
- 1/2 dl rijstazijn
- 1 dl sojasaus
- enkele druppels sesamolie
- 1 dl zonnebloemolie
- arachideolie
Bereidingswijze
Tomaat, paprika en venkel in kleine blokjes snijden.Vinaigrette maken met azijn, sojasaus, sesamolie en zonnebloemolie.
Gemengde sla in kom doen samen met paprika, venkel, tomaat, sojascheuten en uitjes.
Vinaigrette onder de sla mengen.
Kipfilets in blokjes snijden. Aanbakken in pan met arachideolie.
Schep de salade op de borden en schik er de blokjes kip en scampi's op.
Versier met blaadje kervel.
Knolseldersoepje met appelen en blauwgeaderde kaas
Ingrediënten
(voor 6 personen)- 2l water
- 4 groentebouillonblokjes
- 2 appels
- 200 gr blauwgeaderde kaas (gorgonzola, cambozola)
- 2 uien
- 500 gr knolselder
- olijfolie
- 40 gr bloem
- pezo
- enkele selderblaadjes
Bereidingswijze
Uien fijn snipperen.Knolselder in blokjes snijden.
Appels schillen en in blokjes snijden.
Uien aanstoven in olijfolie en bloem toevoegen.
Bouilon erop gieten.
Appels en knolselder toevoegen en gaar laten koken.
Soep mixen en kaas in de soep laten smelten op smaak brengen met pezo.
Als garnituur wat fijngesneden rauwe selderblaadjes toeveoegen.
Hinderagout met bospaddestoelen
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 50 gr gerookte spekreepjes
- 4 sjalotten
- 40 gr boter
- 600 gr hinderagout
- 80 gr ontpitte, groene olijven
- salie
- 10 cl droge vermout
- 20 cl gevogeltefond
- 250 gr bospaddestoelen
- pezo
- noedels of tagliatelli
Bereidingswijze
Sjalotten in grove stukken snijden.Spekreepjes samen met sjalotten in pan braden.
Uit de pan nemen.
Doe er dan de spekreepjes, de salie en pezo bij.
Giet de vermout en de gevogeltefond erbij.
Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje 1 uur stoven.
Paddestoelen bakken en kruiden met pezo.
In de stoofpan gieten samen met de olijven.
Dooreen roeren en nog 5 minuten zonder deksel stoven op matig vuur.
Chocolademousse
Ingrediënten
(Voor 10 personen)Stap 1
- 0,250 kg fondant chocolade
- 100 gr boter
Stap 2
- 0,500 kg room (minstens 35%)
- 50 gr griessuiker
Stap 3
- 4 eierdooiers
- 50 gr griessuiker
Stap 4
- 4 eiwitten
- 50 gr griessuiker
Stap 4
3 onder 1 mengen.
2 onder 3 en 1 mengen.
4 onder 2, 3 en 1 mengen.
Succes en smakelijk!