Koken
Vierde kookles van het werkjaar (6 mrt 2009)
Verzorgd door Sylvia van Patrick
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Witloofsoep met ham en mosterdroom
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 5 witloofstronkjes
- 1 grote aardappel
- 1 prei (alleen het wit gebruiken)
- 1 ajuin
- 1 appel
- 1.5 l water
- 2 blokjes groentebouillon
- 4 eetlepels geklopte room
- 2 eetlepels (graan)mosterd
- Boter
- 4 sneetjes gezouten ham
- Zout en peper
Bereidingswijze
Snij het witloof, de ui, de prei, de appel en de aardappel fijn en stoof ze aan in de boter.Los de bouillonblokjes op in warm water en voeg toe aan de groenten.
Laat ongeveer 45 minuten koken en mix de soep fijn. Voeg kruiden toe naar eigen smaak.
Klop de room op en meng met de mosterd.
Snij de ham in fijne reepjes.
Serveer de soep met in het midden van het bord een lepel mosterdroom en versier met de reepjes ham.
Victoriabaars in een pikant paprikasausje met tarwegraantjes
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 600 g victoriabaars
- 1 rode paprika
- 4 eetlepels voorgekookte tarwe (ebly)
- 5 cl droge witte porto
- 500 g gezeefde tomaten 'passata'
- 1 blokje visbouillon
- 3 eetlepels room
- peper en zout
- paprikapoeder
Bereidingswijze
Breng 1 liter lichtgezouten water aan de kook en giet er de tarwegraantjes in. Laat afgedekt gedurende 7 minuten koken.Voeg er dan de in reepjes gesneden paprika aan toe en laat nog eens 5 a 7 minuten koken zonder deksel.
Breng intussen de gezeefde tomaten aan de kook met de witte porto en een half blokje visbouillon. Laat afgedekt gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen. Kruid met peper, zout en paprikapoeder.
Snij de vis in reepjes en laat gedurende 5 minuten koken in water met de andere helft van het bouillonblokje.
Giet de mengeling van paprikareepjes en tarwegraantjes af en meng met de tomatensaus. Werk tot slot af met de room.
Schep wat saus op een bord en verdeel er de reepjes vis over.
Versier eventueel met een blaadje basilicum en dien op met stokbrood.
Stoofpotje van kalkoen en prei
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 1 kg kalkoenstoofvlees
- 100 g gerookte spekblokjes
- 3 preistengels
- 500 g wortelen
- 150 g kruidenkaas
- Boter
- Peper en zout
- 4 grote aardappelen
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 dl water
- Maïzena sausbinder (wit)
Bereidingswijze
Het stoofpotje:
Snij de prei in ringen.
Snij de wortelen in schijfjes of kleine blokjes en blancheer ze.
Smelt de boter in een kookpot en bak de stukken vlees aan alle kanten goudbruin gedurende 5 minuten.
Voeg de spekreepjes, de preiringen en de geblancheerde wortelen toe en laat 15 minuten stoven op een zacht vuurtje.
Roer alles goed onder.
Los het bouillonblokje op in water en overgiet de kalkoen en de groentjes. Laat nog 10 minuten stoven.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Voeg de kruidenkaas toe en roer goed om tot de kaas is gesmolten. Indien nodig kunt u het stoofpotje nog wat indikken met sausbinder.
De aardappelen:
De aardappelen worden goed gewassen en met de schil in 6 stukken gesneden (maanvormig). Dan worden ze gedurende 7 minuten voorgebakken in de friteuse.
Nadien worden ze nog gedurende een drietal minuten gebakken.
Mini-pannenkoekjes met appel en speculoos
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 125 g bloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel suiker (25g)
- 1/3 liter volle melk
- 1 snuifje zout
- 30 g gesmolten boter.
- 3 appelen
- 100 + 50 g speculoos
Bereidingswijze
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek de eieren erin. Voeg er de suiker aan toe.Mix 100g speculoos heel fijn en meng ze bij de bloem. Voeg er het zout en 5 eetlepels melk aan toe.
Voeg er beetje bij beetje de rest van de melk toe. Meng er als laatste de gesmolten boter door.
Bedek de kom met een doek en laat het deeg een half uur rusten.
Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijdt ze in dunne schijfjes.
Bak de schijfjes appel aan beide zijden en verdeel een dunne laag beslag over de appeltjes.
Draai de pannenkoek om zodra de rand begint te kleuren en bak ook deze kant goudbruin. Werk de pannenkoekjes af met verkruimelde speculoos.
Succes en smakelijk!