kwb gooik & strijland

Koken

Vierde kookles van het werkjaar (17 februari 2017)
Verzorgd door Joris Savenberg

Tarte tatin van pompoen met verkruimelde feta

Ingrediënten

Voor 8 personen

Bereidingswijze

Schil en ontpit de butternut. Snij met de mandoline fijne schijfjes (3 mm).

Doe de suiker in een pan met een scheutje water. Laat het water rustig uit de suiker verbranden en wacht tot karamelisatie start. Opgelet dat de suiker niet verbrand.

Eens de karamel mooi goudbruin is, blus af met nog een scheutje water. Pas hierbij op voor spatten hete suiker.

Schik de schijfjes pompoen mooi in de pan, en kruid tussen de laagjes. Schik nu de bladerdeeg over de pompoen. Duw met een mes de randen van het bladerdeeg tot onder de pompoen.

Prik enkele gaatjes in het deeg, om stoom te laten ontsnappen.

Plaats de pan 20-30 minuten in de oven.

Eens gebakken, draai de pan op een bord, snijplank, en laat even afkoelen.

Verkruimel de feta, garneer een bordje met wat sla en een punt van de taart. Strooi de feta over de taart.

Terug naar menu

Lamsnavarin met M’Hamsa Couscous

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Pel en snij de uien en de look (mag grof zijn)

Kleur de stukken vlees goudbruin in hete boter, kruid goed af met pezo en voeg de look, uien, en 2 grof gesneden wortel toe.

Tomateer het vlees, groentenmengsel. Singeer hierna met de bloem.

Overgiet alles met de lamsfond, voeg bouquet garni toe.

Plaats kookpot, met deksel in voorverwarmde oven (180°) voor minstens een uur.

Reinig de wortelen en rapen en snij in blokjes (of maantjes, tonnetjes,…). Blancheer de raapjes even en koel af in ijswater.

Kook de couscous in de bouillon met de ras el Hanout, laat even uitdampen.

Voeg olijfolie en sushiazijn toe.

Na goed geprutteld te hebben zeef je de lamsnavarin. Voeg het vlees terug bij de saus toe en indien nodig, laat nog even verder binden op het vuur.

Bak de groentjes nog even af in een een klontje boter (evt met wat suiker). Eens gaar, voeg ze toe aan de navarin.

Maak van de couscous een maanvorm op je bord, garneer met wat cress, pijpajuin,…

Serveer de navarin hiernaast.

Terug naar menu

Sabayon met vers fruit

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Voeg de eigelen, suiker en cava in een pannetje en zet op een zacht vuur. Klop met de garde op tot je een mooie gebonden "pudding" krijgt. Als je merkt dat het vuur te hard gaat, neem even weg van de hittebron. Begin zeker niet het vuur zachter en harder te zetten, maar zorg hier voor een constante.

Je kan dit ook in bain-marie doen, dit gaat trager, maar het risico op schiften of zelfs verbranden is dan ook minimaal.

Klop de sabayon koud in een dubbele fond (kom met ijswater)

Klop de slagroom half op (yoghurt dikte). Eens de sabayon voldoende is afgekoeld, voeg de slagroom toe.

Reinig het fruit en snij het in kleine stukjes. Dresseer een bodem (in vb een groot wijnglas) en oversaus met de sabayon.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!