Koken
Koken voor kids (18 april 2009)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Caribbean Sunrise en hapjes
Carribean Sunrise
Ingrediënten
- 9cl sinaasappelsap
- 9cl ananassap
- 2cl grenadinesiroop
- ijsblokjes
- enkele stukjes fruit voor de afwerking
Bereidingswijze
Vul een cocktailglas met enkele ijsblokjes. Schenk het ananas- en sinaasappelsap in het glas. Roer om met een roerstaafje of lepel. Laat de grenadine druppelgewijs over de bolle kant van een lepel in het drankje lopen. Zo bekom je een mooi kleureffect.Werk de cocktail naar wens af met een sinaasappelschijfje, een stuk ananas of banaan.
Champignons gevuld met notenkaas (15 à 20)
Ingrediënten
- 250 g kastanjechampignons
- 12cm saucisson pur porc
- 140 g rambolkaas met noten
- zwarte peper
- takjes peterselie
Bereidingswijze
Snij de salami in sneetjes van 3 mm dik. Verwijder de steeltjes van de champignons. Snij de notenkaas in blokjes. Vul de champignons met een blokje notenkaas en kruid met zwarte peper. Bedek met een sneetje salami, leg er een plukje peterselie op en zet vast met een prikkertje.Tomaat-tonijn (voor 12)
Ingrediënten
- 200 g tonijn op eigen nat
- bakje tomaten
- 4 eetlepels gemarineerde tomatenstukjes
Bereidingswijze
Snij de tomaten in 2, hol uit en laat goed uitlekken. Laat de tonijn uitlekken en plet grof met een vork. Meng de geplette tonijn met de gemarineerde tomatenstukjes. Vul de uitgeholde tomaten op met de mengeling.Basistortilla (2 à 3)
Ingrediënten
- 4 aardappelen
- 1 grote ui
- 4 eieren
- 1 dl olijfolie
- pezo
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij in dunne plakjes, snij de ui middendoor en snij vervolgens in dunne halve ringen.Verhit de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Doe er de aardappelschijfjes in en laat 5 min. bakken. Schep geregeld om met een houten lepel. Voeg de uiringen toe en laat een kwartiertje sudderen.
Klop ondertussen de eieren los en kruid met pezo. Giet over de ui en aardappelen en laat 10 min. bakken tot het ei net gestold is.
Schuif de tortilla op een bord. Keer het bord om in de pan en laat nog 2 min. bakken.
Salade met kip, druiven en kaas
Ingrediënten
- Eikenbladsla
- 200 g kaas
- 200 g gerookte kip
- 200 g pitloze druiven
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels vruchtenazijn
- appel en pezo
Bereidingswijze
Schik de sla op borden. Meng de ingrediënten voor de dressing: de olijfolie, rode vruchtenazijn, peper, zout en de geraspte appelLeg de reepjes kaas, gerookte kip en druiven op de sla. Giet de dressing erover en garneer met blaadjes munt of citroenmelisse.
Courgette soep met Zalmsnippers
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 1 ui
- 2 courgettes in blokjes
- 1 liter kippenbouillon
- 125 ml slagroom
- 100 g gerookte zalm in snippers
- 2 eetlepels olie.
Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote soeppot en fruit de ui in de olie tot deze glazig ziet. Roer er de courgetteblokjes door en bak die nog 3 minuten mee op hoog vuur. Blijf de blokjes omroerenSchenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de courgette 10 minuten zachtjes doorkoken. Mix de soep met de staafmixer. Roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met pezo.
Schep de soep in diepe borden en strooi in ieder bord een beetje van de zalmsnippers.
Kinderpaëlla
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 1 rode paprika
- 1,5 visbouillontablet
- saffraandraadje
- 2 eetlepels olie
- 2 teentjes knoflook
- 250 g kipfilet
- 250 g risottorijst
- 1 blik tomatenblokjes
- 150 g doperwten
- 200 g roze garnalen
- citroensap
Bereidingswijze
Verwijder het steeltje en de zaadjes van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes. Breng in een pot 750 ml water aan de kook. Los de bouillon erin op. Zet het vuur laag en roer de saffraan door. Houd de bouillon warm.
Verhit de olie in een pan. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de blokjes kip toe en bak ze 1 minuut mee. Schep er de blokjes paprika en rijst bij. Bak het geheel al omscheppend nog 2 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en schep het geheel goed om. Schenk er zoveel van de warme bouillon op dat rijst net helemaal onder staat. Laat de rijst onafgedekt ongeveer 15 minuten op een matig vuur koken.
Meng de doperwten door de rijst en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg nog wat extra bouillon toe als de rijst te droog wordt. Meng er 2 minuten voor het einde van de bereidingstijd de garnalen door. Breng de paëlla op smaak met citroensap en pezo.
Chocoladetoetje met banaan
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 8 dl chocoladevla
- 2 bananen
- 8 eetlepels gemengde vlokken (bvb. amanadelschilfers)
Bereidingswijze
Chocoladevla over de diepe borden verdelen. Bananen pellen. 1 banaan in de lengte snijden. Banaanstuk als mond in vla leggen. Andere banaan in plakjes snijden. Van plakjes ogen en neuzen maken in vla. Gezicht afmaken met vlokken als haren.Succes en smakelijk!