Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (22 maart 2013)
Verzorgd door Stefan Detandt
Lepeltje met gerookte zalm en mango
Ingrediënten
- pakje gerookte zalm
- mango
- sla
- haplepeltjes
Bereidingswijze
was de sla en ciseleersnij de zalm in reepjes
mango schillen en in schijfjes snijden
verdeel de sla over de lepeltjes
schik de zalm hierop en werk af met het mangoschijfje
Spekreepjes met pruimen
Ingrediënten
- pruimen
- spekreepjes
Bereidingswijze
rol de pruimen in de spekreepjesprik de rolletjes vast met cocktailprikkers
oven voorverwarmen op 180°C
leg ze naast elkaar op een bakplaat en bak ze 8 min
Forelmousse
Ingrediënten
- filets van 2 gerookte forellen
- 200 gr mascarpone
- sap van 1 citroen
- bieslook
- peper
- zalmeitjes
- hapglaasjes
Bereidingswijze
prak met een vork de forelfilets fijnmengen met mascarpone, citroensap en peper
in glaasjes scheppen en versieren met enkele sprietjes bieslook en zalmeitjes
Gekarameliseerde appeltjes met garnalenbisque, spek en sint-jacobsvruchten
Ingrediënten
- appels
- kaneel
- rietsuiker
- boter
- spek
- garnalenbisque
- sint-jacobsschelpen
- dille
Bereidingswijze
appels schillen en in partjes snijdenboter in de pan en partjes erbij
1 TL kaneel en 5 TL rietsuiker
appeltjes bruin bakken
spek bakken
garnalenbisque opwarmen
sint-jacobsvruchten op hevig vuur bakken in boter
appeltjes links dresseren
bisque rechts, daarin 2 spekreepjes en op de bisque 3 sint-jacobsvruchten
sint-jacobsvruchten versieren met dille
Venkelsoep met scampi's en dille
Ingrediënten
Voor 4 personen- 12 kleine scampi's (diepvries, Kelvin)
- 2 grote venkelknollen
- 10 kerstomaatjes
- 1 ui
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- 4 eetl. olijfolie
- 1/2 koffiel. kruidentuiltje
- 1/2 koffiel. paprikapoeder
- 1/2 koffiel. tijm
- 1 mespunt cayennepeper
- 8 takjes verse dille
- peper en zout
Bereidingswijze
Snipper de sjalot en het teentje knoflook fijn.Snipper de ui fijn
Dompel de diepgevroren scampi's 2 min. onder in een kom heet water. Hierdoor kan u ze makkelijk pellen. Snij de gepelde scampi's in de lengte tot 1 cm van de staart middendoor en marineer ze met de fijngesnipperde sjalot en het teentje knoflook, 2 eetl. olijfolie, 1 mespunt cayennepeper en 1/2 koffiel. paprikapoeder.
Halveer de kerstomaatjes.
Snij de venkel in blokjes (verwijder de harde stelen).
Stoof de fijngesnipperde ui in 2 eetl. olijfolie en doe er de venkel-blokjes bij, samen met 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. kruidentuiltje, het blokje groentebouillon en 1 L water (de groenten moeten volledig ondergedompeld zijn). Laat afgedekt 15 min. koken op een zacht vuurtje. Mix de soep (ze mag vrij dik blijven) en kruid met peper en zout.
Roerbak de scampi's (met hun marinade) 4 min. in een pan met antiaanbaklaag.
Serveer de soep in diepe borden Werk af met de gehalveerde kerstomaatjes, de scampi's en enkele takjes dille.
Waterzooi
Ingrediënten
Voor 4 personenVoor de bouillon
- kippefilet en kippebout
- boter
- pezo
- 1 preistengel
- 2 witte seider stengels
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 teentje look
- paar blaadjes laurier
- enkele takjes tijm
- peterseliestengels
- 250 gr paddestoelen
- 1 eierdooier
- 2 wortelen
- 2 prei (enkel wit)
- 2 witte selderstengels
- 6 aardappelen
- gehakte peterselie
Bereidingswijze
bouillongroenten grof snijden en in boter stoven kip
toevoegen en juist onder water zetten
look, laurier, tijm en peterseliestengles toevoegen
laten sudderen tot kip gaar is
waterzooi
aardappelen grof snijden en gaar laten koken
paddestoelen in schijfjes snijden, aanstoven en apart houden
groenten in julienne snijden, prei in ringen, wortelen en selder in balkjes
groenten aanstoven in boter
bouillon zeven en bijvoegen
kip toevoegen
3/4 van de room bijvoegen alles 10 min laten sudderen
1/4 van de room opkloppen met eierdooiers en toevoegen
alles goed roeren
paddestoelen toevoegen
bestrooien met peterselie
Fruitige tiramisu
Ingrediënten
Voor 6 personen- 1 appel
- 1 peer
- 2 dl bloedsinaasappelsap (versafdeling) - 4 boudoirs
- 200g magere plattekaas
- 2 eieren
- 2 eetl. koffie
- 1 eetl. rietsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- enkele druppels amandelessence
- cacaopoeder
Bereidingswijze
Meng de plattekaas met het eigeel, de koffie, de rietsuiker, de vanillesuiker en de amandelessence en klop luchtig.Klop het eiwit stijf en meng onder het plattekaasmengsel.
Vul een champagneglas met de appel- en peerstukjes. Giet er bloedsinaasappelsap over tot de fruitstukjes net onder staan.
Steek een boudoir in het glas en lepel er kaasroom over.
Succes en smakelijk!