Koken
Kookles verzorgd door Stefaan Detandt (7 maa 2008)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Voorgerecht
Scampi's met witloof en nazareth kaas
Ingrediënten
(voor 4 personen = 8 kroketten)- 16 scampi's
- 4 stronken witloof
- 1/2 tomaat
- 100 g Nazareth kaas
- 1.5 dl vetarme room (15 %)
- 1/4 koffielepel mosterd (zachte)
- 1 eetlepel citroensap
- 1 koffielepel fijngesnipperde peterselie muskaatnoot
- pezo
- stokbrood of fleurons
- boter
Bereidingswijze
Scampi's pellen en droogdeppenWitloof zeer fijn snippperen
Vruchtvlees van tomaat in dobbelsteentjes snijden
Room + mosterd + witloof in kookpan
Kruiden met pezo en muskaat
Afgedekt 5 minuten laten sudderen op zacht vuurtje
Boter in pan laten kleuren en scampi's 2 min laten bakken
Kruiden met pezo
Scampi's bij witloof voegen en de in stukjes gesneden kaas bijvoegen en laten smelten
Afwerken met fijngesnipperde peterselie en dobbelsteentjes van tomaat
Op smaak brengen met citroensap
Serveren met stokbrood of fleurons
Aalsterse uiensoep met diablotin
Ingrediënten
(voor 6 personen)- 6 dikke uien
- 2 preistaven
- 2 l gevogelte fond (4 blokjes kippebouillon)
- toastbrood
- 150 g geraspte kaas
- 100 g boter
- pezo
Bereidingswijze
5 uien fijn snijdenprei fijn snijden
Uien + prei:
in boter laten kleuren
bevochtigen met fond
30 min zachtjes laten koken
pezo
Diablotin:
toastbrood roosteren
rondjes uit geroosterd brood snijden (2 per persoon)
Soubise puree:
1 ui fijnhakken
glazig stoven in wat boter
gemalen kaas toevoegen + pezo
Soubise puree op de diablotins aanbrengen
Kokende soep opdienen
Diablotins afzondertijk op bordje opdienen
Hoofdgerecht
Gehaktballen met tomatensaus en tagliatelli of brood
Ingrediënten tomatensaus
(voor 4 personen)- olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 knoflooktenen fijn gesnipperd
- 2 blikken gepelde tomaten (In seizoen vteestomaten)
- basilicumblaadjes
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 1 theelepel suiker
- pezo
Bereidingswijze tomatensaus
tomaten versnijdenolie verwarmen in kom
uisnippers toevoegen en ze 3 a 4 minuten glazig bakken
daarna knoflook, tomaten, basilicum, balsamicoazijn en suiker toevoegen
mengsel 30 min zachtjes Iaten koken en af en toe roeren
op smaak brengen met pezo
mengsel mixen tot gladde saus
Ingrediënten gehaktballen
(voor 4 personen)- 800 gr runds - kalfsgehakt
- 1 ui fijngesnipperd
- 3 eetlepels wit broodkruim
- handvol gehakte peterselie
- gehakte naaldjes van verse rozemarijn
- 1 ei
- pezo
- olijfolie
- 1 bol mozarella vers geraspt
- 8 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
- basilicumblaadjes
- tagliatelli
Bereidingswijze gehaktballen
gehakt vermengen met ui, broodkruim, peterselie, rozemarijn en ei in een grote kom
op smaak brengen met pezo
kleine balletjes rollen van het vleesmengsel
gehaktballen bakken in pan met olie
alle gehaktballen in een grote ovenschaal doen
schenk de tomatensaus erover en strooi de mozzarella en parmesaanse kaas erover
schotel in een voorverwarmde oven (180°C) 45 min laten bakken
basilicum bijvoegen en opdienen met tagliatelli of brood
Nagerecht
Gebakken ananas met rumsaus
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 1 verse ananas
- sap van 2 sinaasappelen
- 2 kofflelepels vloeibare honing
- 1 eetlepel rum of grand marnier
- 2 eetlepels boter
- vanilleroomijs
- bloemsuiker
Bereidingswijze
ananas schillen en in schijven van 1 cm dik snijdenuit elke schijf de harde kern verwijderen
boter smelten in de pan en de ananasschijf lichtjes bakken
honing toevoegen en volledig laten uitsmelten in de pan zodat
de ananasschijven lichtjes bruin kleuren
giet het sinaasappelsap en de rum of grand marnier erbij en
laat de saus wat inkoken
ananasschijven uit de pan halen
een beetje lauwwarme saus op het bord gieten
schijf ananas in het midden leggen
schep daarop een bolletje ijs
bord bestrooien met wat bloemsuiker