Koken
Eerste kookavond van het werkjaar (12 oktober 2018)
Verzorgd door Stefan Detandt
Forelmousse met appel en rode biet
Ingrediënten
Voor 4 personen- 125 gr gerookte forelfilets
- 2 EL zure room
- 25 ml room (35%)
- citroensap
- pezo
- 1/2 rode biet
- 1/2 appel (granny smith)
- dille (verse)
Bereidingswijze
Rode biet gaar kokenDoe de forel met de zure room en de slagroom in een mixbeker en mix fijn
Op smaak brengen met citroensap, pezo
Dille fijnhakken en er bij voegen
Wat takjes dille apart houden voor afwerking
Rode biet en appel in heel kleine stukjes snijden en mengen
Verdeel over borrelglaasjes
wat mengsel apart houden voor afwerking
Forelmousse in glaasjes doen
Laten opstijven in koelkast (1u)
Werk af, net voor het serveren, met extra blokjes rode biet en appel en een takje dille
Komkommer - geitenkaas
Ingrediënten
Voor 12 personen- 1/2 komkommer
- 100 gr oude of gerijpte geitenkaas in stukjes
- balsamicoazijn
Bereidingswijze
Komkommer in plakjes snijdenGeitenkaas in stukjes snijden
Doe 3 EL balsamicoazijn in een steelpan en laat op een zacht vuurtje een beetje inkoken zodanig dat je een stroopje krijgt
Scampi diabolique
Ingrediënten
Voor 4 personen- 500 gr scampi
- 1EL zachte currypoeder
- 2 sjalotjes
- 1/2 EL paprikapoeder
- 1 teentje knoflook
- sambal oelek
- 1 wortel
- 4 EL ketchup
- 1 rode paprika
- 1dl droge witte wijn
- 250 ml room
- 1EL tomatenpuree
- 1/4 busseltje bieslook of kervel
- olijfolie
- boter
- 2 grote tomaten
- stokbrood
Bereidingswijze
Scampi's bakkenSjalot en knoflook fijnsnipperen
Schil de wortel en de paprika en cutter ze fijn
Pel en ontpit de tomaten en snij in blokjes
Verhit de olijfolie samen met een beetje boter, stoof hierin de sjalot, knoflook, wortel en paprika en laat alles even stoven
Voeg currypoeder en paprikapoeder toe, roer alles om en laat de kruiden even mee stoven
Voeg sambal oelek, ketchup, tomatenpuree toe en roer zodat alle smaken zich vermengen
Blus onmiddellijk met de witte wijn en laat al roerend de alcohol verdampen
Giet de room erbij en laat de saus al roerend zachtjes inkoken
Scampi's toevoegen
Vlak voor het opdienen afwerken met de tomatenstukjes en bieslook of kervel
Serveer met stokbrood (kan ook met pasta of rijst)
Bospaddenstoelensoep
Ingrediënten
Voor 5 personen- 500 g bospaddenstoelen
- kruidentuiltje (peterseliestengels, laurier en thijm)
- 2 uien
- pezo
- 2 teentjes knoflook
- enkele paddestoelen voor garnering
- 100 ml room
- peterselie
- 1L kippenbouillon
- hoeveboter
Bereidingswijze
Uien en knoflook fijn hakkenPeterselie fijnhakken
Paddenstoelen in grove stukken snijden
Paddenstoelen voor de garnering in flinterdunne schijfjes snijden
Stoof ui en knoflook in boter en regelmatig omroeren
Overgieten met kippenbouillon, paddenstoelen en kruidentuiltje bijvoegen
10 min zachtjes laten sudderen
Kruidentuiltje wegnemen en soep mixen
Room bijvoegen en kruiden met pezo
Opdienen: Soep in borden en garneren met de fijngesneden paddenstoelen en wat peterselie
Groentepot met kippenblokjes
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 rapen
- 500 gr kipfilet
- 3 wortelen
- pezo
- 1 prei
- laurier
- 250 gr paddestoelen
- olijfolie
- 8 aardappelen
Bereidingswijze
Snijd de prei in ringenSnijd de wortelen in schijfjes
Schil de aardappelen en snij ze in 4 stukken
Schil de raap en snij ze in blokjes
Snijd de paddestoelen in schijfjes
Snijd de kip in blokjes
Schroei de kip dicht in een pan met een beetje olie
Verwarm de olie in een kookpot en fruit hierin de prei en de wortelen
Doe wat water in het stoofpotje en voeg de aardappelen toe
Raap en paddestoelen toevoegen
Ongeveer 10 min laten stoven en dan kip bijvoegen
Kruiden met pezo
Mascarpone met rood fruit
Ingrediënten
Voor 4 personen- 250 g aardbeien
- 150 g mascarpone
- 50 g bloemsuiker
- 200 ml slagroom
- Rode vruchten (blauwe bessen/frambozen/braambessen/...)
- 8 speculaaskoekjes
- Garnituur: verse munt
Bereidingswijze
Doe de mascarpone in een kom en meng met de bloemsuiker.Klop de slagroom half stijf. Voeg de slagroom bij het mascarponemengsel.
Roer voorzichtig om.
Verkruimel de speculaaskoekjes.
Snij de aardbeien in kleine stukjes. Vul nu 4 glaasjes: schep in elk glaasje een laagje mascarponemengsel.
Lepel daarbovenop een laagje aardbeien en extra rode vruchten.
Strooi er wat speculaaskruimels bovenop.
Herhaal de routine nog eens: mascarponernengsel, aardbeien, rode vruchten en speculaaskruimels.
Werk af met enkele blaadjes verse munt.
Zet de dessertglazen in de koelkast tot vlak voor het serveren.
Succes en smakelijk!