kwb gooik & strijland

Koken

Eerste kookles van het werkjaar - Witloof menu (19 oktober 2012)
Verzorgd door Sylvia van Patrick

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Witloofhapje met gorgonzola, peer en walnoten

Ingrediënten

Voor 15 personen

Bereidingswijze

Snij de gorgonzola in kleine stukken
Schil de peren en snij ze in kleine stukken
Hak de walnoten fijn
Meng de gorgonzola met de peer en de walnoot.
Verdeel dit mengsel over de witloofblaadjes

Terug naar menu

Witloofhapje met ei en ham

Voor 15 personen

Ingrediënten

Bereidingswijze

Kook de eieren hard. (10min.) (breng de eieren driect in koud water, zout en azijn aan de kook) en laat afkoelen
Snij de bosuitjes in fijne ringetjes
Snij de bieslook fijn
Pel de afgekoelde eieren en prak ze met een vork fijn.
Voeg de Yoghurt en mayonaise toe aan de geprakte eieren
Voeg de bosuitjes, bieslook en ham/kipreepjes toe.
Roer alles goed door elkaar.
Breng op smaak met peper en zOut.
Verdeel het mengsel over de witloofblaadjes

Terug naar menu

Witloofsoep met curry en gerookte zalm

Ingrediënten

Voor 15 personen

Bereidingswijze

Pel de uien en snij ze grof
Aardappelen schillen en in grove stukken snijden
Snij het verkleurde uiteinde van het witloof.
Haal de harde kern uit het witloof (die gebruiken we niet)
Snij het witloof in grove stukken
Stoof de uien glazig in wat boter op een matig vuur
Voeg de aardappelen toe en laat nog enkele minuten mee stoven.(niet kleuren)
Voeg het gesneden witloof toe en laat nog 5 minuten meestoven. Roer regelmatig!
Bind enkele laurierblaadjes, peterseliestengels en takjes tijm bij elkaar en laat meestoven met de groenten.(bouquet garni)
Strooi het currypoeder in de kom en roer al de groenten om.
Giet de kippenbouillon bij de groenten en laat 30 minuten sudderen op een matig vuur.
Verwijder het bouquet garni uit de soepkom
Mix de soep fijn en zeef ze
Proef en kruid ze naar smaak met peper en zOut.
Snij de zalm in fijne reepjes.
Laat de soep net voor het opdienen eens goed doorkoken.
Voor het opdienen de room toevoegen en goed doorroeren of mixen
Leg zalmreepjes in het bord en schenk de soep erin.

Terug naar menu

Scampipannetje met witloof en brie.

Ingrediënten

Voor 15 personen

Bereidingswijze

Laat de scampi's oppervlakkig ontdooien en dep droog
Snij het witloof in de lengte in fijne repen (hard stuk verwijderen)
Snipper de sjalotten en de knoflook fijn.
Snij de brie in gelijke stukken.
Bak de fijngesneden sjalotten glazig in olijfolie.
Voeg de visbouillon en het bier toe en laat 10 minuten koken op een hevig vuur.
Bak intussen fijngesnipperde knoflook samen met de witloofreepjes (ongeveer 5min.)
Kruid met peper en zout.
Verdeel de witloofreepjes over de individuele ovenschaaltjes
Doe in dezelfde braadpan opnieuw olijfolie en bak de scampi's 2 à 13 minuten aan elke kant.
Kruid met peper en zout.
Verdeel de scampi's over de individuele ovenschaaltjes
Lepel de biersaus over de scampi's en het witloof en leg er een sneetje brie op
Zet de schaaltjes net voor het opdienen 3 à 4 min. onder de grill.

Terug naar menu

Ingrediënten

Voor 15 personen

Voor het kalkoengebraad

Voor de sinaasappelsaus

Voor het gebakken witloof

Bereidingswijze

Kalkoengebraad
Bak het kalkoengebraad aan in de pan.
Kruid het gebraad en zet met een klontje boter erop in de oven op 180 °C
Naargelang de grootte ongeveer 45 à 50 minuten.
Draai regelmatig om en overgiet met de jus van het gebraad .

Sinaasappelsaus
Maak een demi-glace saus
Pel de sinaasappelen en de citroenen tot op het vruchtvlees. Snij in partjes.
Pers de appelsienen uit
Pers de citroenen uit.
Laat de suikerstroop karamelliseren tot amberkleur
Blus (van het vuur) met citroensap en sinaasappelsap
Breng aan de saus aan de kook
Voeg deze bereiding aan de demi-glace saus en laat verder inkoken.
Breng op smaak met peper en zout
Saus binden met klontjes koude boter
Voor het opdienen de partjes sinaasappel en citroen toevoegen.

Gebakken witloof
Was het witloof, verwijder harde kern en snij het witloof grof.
Bak het witloof kort aan in een hete pan. Bestrooi met suiker.

Dien op met kroketten of dauphine aardappelen

Terug naar menu

Witloofcake

Ingrediënten

Voor 12 personen

Bereidingswijze

Klop de eidooiers samen met de helft van de suiker, zout, muskaatnoot en kaneel schuimig
Meng het fijngesnipperd witloof met de amandelen, paneermeel, bakpoeder en de bloem.
Roer het witloofmengsel door de eidooiers
Klop de eiwitten stevig op met de rest van de suiker.
Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig door het deeg.
Boter de springvorm in.
Schep het deeg in de springvorm en bak 45 à 50 minuten in voorverwarmde oven op 180 °C
Neem uit de oven, laat even afkoelen en ontvorm.
Bestuif met poedersuiker en gebakken amandelen of bedek met glazuur (glazuur 250g bloemsuiker en 3 eetlepels heet water, goed mengen)

Terug naar menu

Succes en smakelijk!