kwb gooik & strijland

Koken

Feestmenu verzorgd door Karin Valckenier (16 dec 2005)

De foto's...

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Voorgerecht of aperitiefhapje (kleine portie)
Mousse van rode paprika en tomaat met mozzarella

Benodigdheden

Voor 6 personen

Werkwijze

  1. Stoof de sjalotsnippers in olijfolie. Voeg de in stukjes gesneden paprika en tomaat samen met peper, zout en oregano toe.
  2. Week de gelatine in koud water. Knijp het uit en los het op in het warme (niet meer kokende) tomatenmengsel. Pureer heel fijn, schep over in grote/kleine glaasjes naargelang waar je het gerecht aanwend binnen het menu. Laat het opstijven in de koelkast.
  3. Snij de mozzarella in blokjes en marineer ze een paar uur in wat olijfolie met peper en zout en een paar fijngesnipperde blaadjes basilicum. Verdeel ze over de mousse en serveer.

Terug naar menu

Courgettesoep ‘pistou’ met pladijssliertjes

Benodigdheden

Voor 4 personen
Soep
Pistou

Werkwijze

Pistou : knoflook en basilicum in een vijzel of met de mixer fijn maken, een straaltje olijfolie en kaas toevoegen.
De uien, courgettes en preiwitten schoonmaken, grof snijden en aanstoven (starten met de uien). Overgieten met de visfumet of bouillon, gaarkoken en mixen. De pistou onder de soep mengen, proeven en eventueel op smaak brengen met zout.
De pladijsfilets in fijne repen snijden, in voorverwarmde borden leggen, overgieten met de hete soep - de visreepjes zijn gaar in een 2 tal minuten - en tijdens het opdienen. Grote visrepen of visfilets even pocheren in de soep en uithalen met een schuimspaan.

Terug naar menu

Tijgergarnalen met notensla, knolselder en saffraansaus

Benodigdheden

Voor 8 personen

Werkwijze

  1. Vermeng de ingrediënten voor het slaatjes en maak het vlak voor het serveren aan met olie en balsamicoazijn.
  2. Zet de bisque op met het stukje citroengras en saffraan, laat het opkoken en monteer met klontjes koude boter.
  3. Bak de garnalen in olijfolie op hoog vuur en kruid ze met peper en zout.
  4. Serveer met het slaatje en wat saus.

Terug naar menu

Gebakken reefilet met vijgen en cacaojus

Benodigdheden

Voor 4 personen

Werkwijze

  1. Verwijder eventuele vliezen en pezen van het vlees.
  2. Kook de port in, voeg de wildfond toe en laat er chocolade in smelten.
  3. Verhit boter en olijfolie in een ruime pan en bak de reefilets in ongeveer 5 min. rosé. Kruid ze met peper en zout en haal ze uit de pan.
  4. Borstel de paddestoelen schoon en bak ze kort aan in hete olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en een klein beetje muskaatnoot.
  5. Halveer de vijgen en bak ze in de pan met een klontje boter. Bestrooi met rietsuiker en laat karameliseren. Haal de vijgen uit de pan. Blus de pan met de saus, laat kort inkoken en zeef de saus. Kruid met eventueel bij met peper en zout.
  6. Verdeel de reefilets over de borden samen met de vijgen. Garneer met paddestoelen en werk af met de saus.

Terug naar menu

Appelcake met rumsiroop en limoenroom

Benodigdheden

Voor 6 personen

Werkwijze

  1. Meng de rum en de bruine suiker met 1 dl water en laat inkoken tot siroop. Voeg de rozijnen toe.
  2. Klop de room op met de bloemsuiker en voeg voorzichtig het limoensap toe.
  3. Leg onderaan in een glaasje blokjes appelcake, giet er wat siroop over en eindig met limoenroom. Werk af met een parte limequats.

Terug naar menu

Veel kookplezier en smakelijk !