Koken
Eerste kookavond van het werkjaar (14 oktober 2022)
Verzorgd door Johan Tielemans
Broccoli met Ganda ham
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 sneden Ganda-ham
- 1/2 blokje groentebouillon
- broccoli
- room
- pezo
Bereidingswijze
Verdeel de halve broccoli in roosjes en laat gedurende 10 minuten koken in de groentebouillon. Giet de broccoli af en mix met de room kruid af met pezo. Lepel de mousse in glaasjes.Snij de Ganda-ham in reepjes en prik reepjes in accordeonvorm op een prikkertje. Plaats deze in het glaasje.
BBB-hapje
Ingrediënten
Voor 8 personen- 4 plakjes bladerdeeg
- broccoli
- 8 stukjes brie
- een handvol cashewnoten.
Bereidingswijze
Kook de broccoli 10 minuten en verwarm de oven op 200 graden.Snijd het bladerdeeg diagonaal door zodat er driehoekjes ontstaan. Leg in het midden een plakje brie en verdeel hierop en langs de roosjes broccoli en noten.
Bak ze 15 à 20 minuten in de oven.
(*)Bladerdeeg met broccoli en brie.
Broccolisoep met kruidenciabatta
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1 broccoli
- 2 uien
- Peterselie
- 1,5 liter groente- of kippenbouillon
- 100 ml room
- 3 el olijfolie
- pezo
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- basilicum
- 1 ciabatta om af te bakken
Bereidingswijze
Pel de ui en snij ze in grove stukken. Verdeel de broccoli in roosjes. Hak de peterselie fijn. Verhit de olie in een kookpan en fruit de ui. Voeg de broccoli toe en laat op een zacht vuur sudderen. Giet er de bouillon bij en laat ongeveer 20 min. koken. Mix de soep en kruid af met pezo.Voor de ciabatta: mix de knoflook met basilicum en olie. Snij de ciabatta in sneetjes en borstel er de kruidenolie over. Rooster ze aan beide kanten kort in de pan.
Serveer de soep in een diep bord of kommetje, giet er een beetje room over en decoreer met peterselie en de kruidenciabatta.
Gevulde conchiglioni met zalm en broccolisaus
Ingrediënten
Voor 4 personen- 3 zalmhaasjes
- 2 broccoli’s
- 150 g geraspte mozzarella
- 5 dl melk
- 250 g pasta
- boter
- bloem
- 1 blokje visbouillon
- pezo
Bereidingswijze
Snij de broccoli in roosjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.Kook de roosjes 10 min. onafgedekt gaar in licht gezouten water. Giet af en laat uitlekken. Hak de helft grof en mix de andere helft fijn.
Breng intussen een kookpot van 1 liter aan de kook, samen met het bouillon blokje. Zet het vuur lager en laat de zalmhaasjes 10 min. garen in de bouillon. Haal de vis uit de kookpot en laat uitlekken. Verdeel in kleine stukjes.
Smelt 3 eetlepels boter in een steelpannetje en roer er de bloem onder met een klopper. Laat al roerend drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje koude melk toe en roer goed. Laat pruttelen tot u een gebonden saus hebt. Kruid af met pezo.
Kook de pasta gaar in licht gezouten water (tijd zie verpakking). Giet af en laat uitlekken.
Meng de gemixte en de grof gehakte roosjes onder de saus.
Besmeer een ovenschaal met boter. Vul de pasta met de stukjes zalm en leg ze in de ovenschaal. Bestrooi met iets meer dan de helft van de geraspte mozzarella. Overgiet met de saus en nogmaals met de rest van de mozzarella.
Zet 20 minuten in de oven.
Serveer hierbij een droge witte wijn of een hoogblond adbij biertje zoals bijvoorbeeld Floreffe Blond.
Appel-peer crumble met ijs
Ingrediënten
Voor 4 personen- 2 appelen
- 2 peren
- 3 el suiker
- 1 el bloem
- 50g rietsuiker
- Citroensap
- Boter
- Vanille-ijs
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter de ovenschaaltjes.Schil de appelen en de peren, snij ze in blokjes. Meng ze met het citroensap en de suiker. Verdeel alles over de ovenschaaltjes.
Meng de rietsuiker, de bloem, de boter en een flinke snuif kaneelpoeder tot een kruimelige mix. Verdeel de crumble over het fruit en zet 20 minuten in de oven.
Succes en smakelijk!