Koken
Eerste kookles van het werkjaar (30 september 2016)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Ontpitte dadels gevuld met een kruidenkaas
Ingrediënten
- dadels
- kruidenkaas (bvb boursin)
Bereidingswijze
dadels ontpitten en ze opvullen met de kruidenkaasKomkommerschijfjes met platte kaas
Ingrediënten
- komkommer
- platte kaas
- bieslook
- radijs of druiven
- pezo
Bereidingswijze
schil de komkommer zebragewijs, dwz in de lengte schillen en afwisselend een schil eraan latenin schijfjes snijden van ongeveer 0.5 cm
bieslook fijnhakken
radijs in dunne schijfjes
schik de platte kaas en een schijfje radijs op de komkommer.
afwerken met bieslook en pezo
Champignons à la Grecque
Ingrediënten
Voor 10 personen- 100 g paddestoelen
- 1 EL olijfolie
- 1 ui
- pezo
- 1 teentje knoflook
- sap 1/2 citroen
- glaasje witte wijn
- 2 EL tomatenmoes
- gehakte peterselie
Bereidingswijze
paddestoelen in schijfjes snijdenui in ringen snijden
knoflook snipperen
olijfolie verhitten en uiringen glazig fuiten
paddestoelen toevoegen en 5 min laten meestoven
kruiden met pezo en look toevoegen
voeg citroensap, witte wijn en tomatenmoes toe en laat nog even stoven
bestrooi met peterselie, laten afkoelen en serveren op schaaltjes
Witloofsla met gerookte eendenborstfilet
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 stonkjes witloof
- 24 sneetjes gerookte eendenborstfilet
- 1 jonagoldappel
- 2 soeplepels mayonaise
- 2 soeplepels halfvolle yoghurt
- 1 soeplepel wittewijnazijn
- wat veldsla
- pezo
Bereidingswijze
meng de mayonaise met de yoghurt en de azijn tot een vinaigrettekruiden met pezo
snijd de appel in blokjes
snipper het witloof fijn
meng de appel, het witloof en de veldsla met de vinaigrette
schik er de schijfjes gerookte eendenborstfilet rond
Courgettesoep met broccoli
Ingrediënten
Voor 4 personen- 8 sneetjes pancetta
- 400 gr courgette
- 500 gr broccoli
- 1 ui
- 1 dl lichte room
- 1 L kippenbouillon
- olijfolie
- pezo
Bereidingswijze
Pancetta:oven voorverwarmen op 180°C
bakplaat bekleden met bakpapier en de sneetjes pancetta erover verdelen
zet de pancetta ongeveer 5 min in de oven tot de pancetta krokant is
Ui: in grove stukken snijden
Broccoli: roosjes van de broccoli snijden
Courgette: in brokjes snijden
olijfolie verhitten in kookpot
ui glazig bakken
courgette en broccoli toevoegen en 2 min laten stoven
bouiilon erbij gieten en ongeveer 20 min laten sudderen op zacht vuur
soep mixen en room bijvoegen
kruiden
Afwerking
giet soep in bord en verkruimel er de pancetta over
Wok: Scampi met kip
Ingrediënten
Voor 4 personen- 300 gr kipfilet
- 300 gr scampi 's
- 500 gr sojascheuten
- 500 gr paddestoelen
- 2 wortel
- 2 rode paprika
- 2 sjalot
- pijpajuintjes
- 4 teentjes knoflook
- 6 KL ketchup
- 6 Kl kerriepoeder
- sojasaus
- pezo
- kipbouillon 125 ml
Bereidingswijze
sjalot versnipperenknoflook versnipperen
paprika en wortel in reepjes
pijpajuintjes in fijne ringen
kip in blokjes
paddestoelen in 4
scampi's ontvellen
paddestoelen: bakken + ketchup - apart houden
kip bakken + kerriepoeder - apart houden
scampi's bakken + look en sojasaus - apart houden
groenten stoven samen met bouillon
daarna sojascheuten bijvoegen
dan kip + paddestoelen + scampi's
juist voor opdienen: pijpajuintjes toevoegen
Witte chocoladeroom met druiven en basilicumsiroop
Ingrediënten
Voor 4 personen- 20 druiven
- 2,5 dl slagroom 40 %
- 250 gr witte chocolade
- enkele takjes munt
- 10 gr pijnboompitten
- voor de basilicumsiroop: 1 limoen, 40g basilicum, enkele takjes munt
Bereidingswijze
breek 150 gr chocolade in stukken, doe in een pannetje en giet er 1 dl van de room bijlaat de chocolade al roerend smelten en zet van het vuur
klop de rest van de room op tot yoghurtdikte en meng er voorzichtig het gesmolten
chocolademengsel onder
voor de basilicumsiroop : meng de basilicum en de muntblaadjes met het sap van 1 limoen, het stukje gember en de olijfolie
doe de rietsuiker in een steelpannetje. Zet net onder water en verwarm al roerend op het vuur tot het een siroop begint te worden.
haal de siroop van het vuur en vermeng met de kruidenmix
snijd de druiven in 2. doe de chocoladeroom in een kommetje en dresseer met de halve druiven en de pijnboompitten
rasp er de rest van de witte chocolade over en werk af met een takje munt
Succes en smakelijk!