Koken
Eerste kookles van het werkjaar (3 okt 2008)
Verzorgd door Peter De Beir
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Farfalle met tomaten-doperwtensaus
Ingrediënten
(voor 4 personen)- Olijfolie
- Ontbijtspek 125 gr.
- 400 gr pomodori
- 60 ml water
- 350 gr gedroogde farfalle (strikjes) of andere pasta
- 225 gr diepvriesdoperwten
- 50 gram mascarpone
- Verse basilicum blaadjes
- Verse Parmezaanse kaas
- Zout en zwarte peper
Bereidingswijze
Verwarm de olie in een steelpan en bak het spek erin. Voeg vervolgens de tomaten en het water toe, peper en zout naar smaak, zet een deksel op de pan en laat het geheel 15 min. zachtjes koken.Kook de pasta in kokend water met zout volgens aanwijzing op verpakking. Voeg de doperwten aan de tomatensaus toe en breng het geheel aan de kook. Leg een delsel op de pan en laat 10 minuten koken tot de erwten gaar zijn en de saus tamelijk dik is.
Draai het vuur uit en voeg de mascarpone en gehakte basilicum toe. Sluit de pan opnieuw af en laat 2 minuten zacht koken. Giet de pasta af, giet saus erover en meng alles goed.
Dien direct op en werk af met basilicum blaadjes en vers geraspte Parmezaanse kaas.
Kruidige Lamstoofschotel
Ingrediënten
(voor 4 personen)- Olijfolie
- 1,25 kg lamsbout of schouder in blokjes van 4 cm
- 1 Ui fijngehakt
- 1 Stengel bleekselderij, fijngehakt
- 3 Teentjes knoflook, geperst
- 3/4 el gedroogde chilivlokken (of spaanse peper)
- 1,25 dl droge marsala wijn
- 1 el jeneverbessen, gekneusd
- 2 el tomatenpuree
- 2,5 dl kippenbouillon
- Rozemarijn
- Thym
- 12 Zilveruitjes
- 2 wortelen in grote stukken
- 2 Aardappelen, in blokjes
- Peterselie, fijngehakt
Bereidingswijze
Verhit de olie in een grote kom of braadpan. Braad hierin het vlees op een hoog vuur lichtbruin en bestrooi het met zout en peper. Neem het vlees uit de kom en doe de ui, de knoflook en de selderij erbij. Draai het vuur laag en bak alles in zacht.Doe het lamsvlees terug in de kom en schenk de marsala erbij en bak het vlees op een hoog vuur tot het donkerbruin en de wijn voor de helft is ingekookt. Voeg de chilivlokken en jeneverbessen toe en bak alles al roerend 15 seconden. Doe de bouillon, tomaten puree, rozemarijn erbij + 2 dl water of genoeg om het vlees net onder te zetten.
Doe de wortelen en aardappelen erbij.
Doe het deksel op de kom en laat 30 a 45 minuten stoven. Roer de peterselie erdoor en serveer.
Venetiaanse rijstpudding
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 6,25 dl melk
- 2,5 dl slagroom
- 1 vanillestokje
- 50 gr basterdsuiker (of bruine suiker)
- Kaneelpoeder 1/4 tl
- Nootmuskaat
- 1 el geraspte sinaasappelschil
- 75 gr sultana's (soort rozijnen - niet de koekjes!)
- 2 el cognac of zoete Marsala
- 100 gr arborio of vialone nano rijst (Italiaanse rijst)
Bereidingswijze
Doe de melk, de slagroom en het vanillestokje in een pan met een dikke bodem, breng het geheel even aan de kook en haal de pan van het vuur.Roer de suiker, de kaneel, de nootmuskaat en de sinaasappelrasp erdoor en zet het geheel apart.
Doe de sultana's met de cognac in een kommetje en laat intrekken. Doe de rijst bij de pan met melk en zet deze weer op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en laat op een laag vuur circa 35 minuten zachtjes koken tot we een romige rijst hebben. Roer er de sultana's doorheen en haal het vanillestokje er uit.
Succes en smakelijk!