kwb gooik & strijland

Koken

Eerste kookavond van het werkjaar (11 oktober 2019)
Verzorgd door een niet nader bepaalde chef-kok

Pomme neuf met entrecote, bearnaise en gegrilde groenten

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Maak ondertussen de pesto. Doe eerste de kaas in de handblender en maal fijn. Voeg er nu de pijnboompitten aan toe en maal opnieuw fijn. Doe er nu de look en basilicum bij. Maal tot een gladde pasta. Haal het mesje uit de handblender en kruid naar smaak met peper en eventueel zout (pas op: de kaas is al gezouten). Voeg er nu flink wat olijfolie aan toe en roer dooreen.

Terug naar menu

Fregola met prei en zalm

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de stammen prei. Snij ze overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water. Zorg ervoor dat restjes zand of aarde vantussen de compacte bladeren verdwijnen.

Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

Pel de look en plet het vruchtvlees tot pulp.

Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in. Stoof daarin de halve uiringen en de lookpulp,

Snij elke stam prei eerst overlangs in kwarten en vervolgens in stuitjes van een kleine centimeter breed. Doe de stukjes prei in de pot, roer en zet het vuur wat harder. Stoof de prei gedurende vijf minuten.

Vul een grote pot met water en breng het water aan de kook. Voeg een snuif zout toe. Gebruik veel water, want pasta wil zwemmen.

Snij enkele takjes tijm. Rits de blaadjes van de tijm en snipper ze met een scherp mes in zo klein mogelijke stukjes. Doe de snippers tijm samen met de laurierblaadjes in de pot met prei.

Schenk er de scheut Noilly Prat bij. Roer en laat de alcohol die in de droge vermout zit wegkeken. Opmerking: Wie geen droge Franse vermout in huis heeft, kan hem vervangen door een scheut witte wijn.

Schenk de room bij de gestoofde prei en doe ook de verse kruidenkaas in de pot. Roer en laat de roomkaas wegsmelten. Zet het vuur zacht en laat de prei in roomsaus zo'n 10 minuten pruttelen.

Kook intussen de spaghetti beetgaar in het borrelende water. Ik reken een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de fabrikant adviseert. De spaghetti zal straks namelijk nog een beetje verder garen in de roomsaus.

Snipper de sprieten bieslook in zeer fijne stukjes. Wees niet te zuinig op het tuinkruid.

Snij de plakjes gerookte zalm in reepjes van ongeveer een centimeter breed. Zet een kop met kookvocht van de pasta opzij. Giet de spaghetti af en stort de slierten in de pot met prei in roomsaus. Voeg een scheutje van het kookvocht van de pasta toe en roer. Het water met zetmeel zorgt voor extra binding en glans.

Proef en kruid het gerecht met peper van de molen. Voeg enkel extra zout toe als het nodig is.

Terug naar menu

Trifle van rood fruit, peperkoek en banketbakkersroom

Ingrediënten

Bereidingswijze

De banketbakkersroom
Splits de eieren. Vries de eiwitten in voor later gebruik.

Klop de eierdooiers met de suiker met de keukenmachine tot ruban.

Klop er het vanillepuddingpoeder door.

Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestokken in de lengte open. Schraap er met een scherp mes de zaden uit en doe ze bij de melk. Leg de vanillepeulen ook in de melk. Doe er flink wat kaneelpoeder bij.

Haal de peulen uit de melk.

Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Doe de ruban bij de rest van de melk en laat op een matig vuur binden. Blijf roeren tot het pudding wordt. Doe de pudding in de kom van de keukenmachine. Laat de machine draaien tot de pudding volledig is afgekoeld.

Roer de mascarpone door de afgekoelde pudding. Stort alles in een grote schaal en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tot tegen de pudding zodat er geen vel op komt. Laat de mascarponepudding opstijven in de koelkast.

Schil de peren en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pers er de citroen over uit en meng goed.

Giet de rozijnen af maar houd het weekvocht bij.

Haal de steranijs tussen de rozijnen uit.

Doe de pudding in een spuitzak.

Verkruimel een derde van de peperkoek.

Leg de verkruimelde peperkoek op de bodem van een schaal. Schep er een derde van de rozijnen over en enkele lepels van het weekvocht. Doe er een derde van de peren en een derde van de pudding over.

Maak nog twee lagen met peperkoek, rozijnen, weekvocht, peren en pudding. Rasp er wat chocolade over.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!