Koken
Kookles verzorgd door Peter De Beir (18 apr 2008)
Italiaans menu
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Omelet met courgette en parmezaanse kaas (snelle hap)
Ingrediënten
(voor 4 personen)- Echte boter en olijfolie
- 1 Courgette in het langs in plakjes gesneden
- 1 prei, enkel wit gedeelte en in ringen gesneden
- Gemalen basilicum, nootmuskaat zout en peper
- 8 eieren
- 30 gram verse gemalen parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verhit boter en olie in een koekenpan. Bak de courgette en de prei in 6 minuten goudbruin. Maak af met zout, peper en nootmuskaat. Roer de gemalen basilicum erdoor en neem de pan van het vuur.Verhit ondertussen olie en boter in een andere koekenpan. Klop de eieren en voeg peper en zout toe. Schenk de eieren in de pan en bak ze voorzichtig. Lepel het courgette-prei-mengsel op de parmezaanse kaas en vouw de omelet dubbel. Bak het geheel nog 15 sec. en schud de pan af en toe. Laat de omelet op een warm bord glijden en serveer direct.
Voorgerecht
Linguine can Salomone e Gamberi
Dit is een heerlijk pastagerecht met een frisse smaak, perfect als zomermaaltijd.
Geef het als hoofdgerecht bij de lunch met een warme ciabatta (met olijfolie) en
een droge witte wijn.
Linguine: dit betekent "tongetjes" in het Italiaans. Het is de benaming voor een hele dunne pasta met afgeplatte randen.
Ingrediënten
(voor 4 personen)
|
|
Bereidingswijze
Smelt wat echte boter en leg de zalm in een ondiepe, brede pan. Giet de wijn erbij en bestrooi met zwarte peper, zout en gemalen basilicum. Breng de wijn aan de kook, leg een deksel op de pan en laat +/- 7 min. koken. Haal de vis vervolgens uit de pan en voeg aan het achtergebleven vocht de in blokjes gesneden tomaten en de fumet of bouillon toe. Laat enkele minuten koken en voeg de room toe. Laat dit 10 min. zachtjes koken en voeg vervolgens de garnalen en de vis (zonder vel) toe.Kook ondertussen de linguine "al dente" en giet de pasta af en doe hem in een voorverwarmde school. Giet de saus over de pasta, meng alles en garneer met basilicum blaadjes.
Wijn suggesties:
- Vernaccia Di San Gimignano DOC Toscane (+/- 7 € )
- Vire Clesse Vieilles Vignes 2006 (+/- 7 € )
Hoofdgerecht
Kip Cacciatore
Cacciatore betekent, op de wijze van de jager. Het gerecht komt oorsprongkelijk uit het
midden-Italie. Zoals vele Italiaanse gerechten heeft elke streek er een eigen draai aan.
Deze versie met tomaten komt het meest voor.
Dit gerecht kan men combineren met diverse pasta's, rijst, brood, aardappelen enz... deze avond combineren we dit gerecht met gebakken krielaardappelen.
Ingrediënten
(voor 8 personen)
|
|
Bereidingswijze
Doe boter en olijfolie in een braadpan en bak de stukken kip lichtbruin. Vervolgens peper, zout, tijm en wat groetenbouillon toevoegen, pan afsluiten met een deksel en de kip rustig laten garen op een klein vuur.Doe in een grote stoofpan (liefst met dikke bodem) olie en boter en glaceer de uien, sjalot en de knoflook. Vul vervolgens aan met de selderij, wortelen, pancetta, laurier blaadjes, tomaten, rozemarijn, tijm, bevochtig het geheel met groentebouillon en sluit de pan af met een deksel. Laat 20 min. rustig stoven. Voeg dan de champignons toe + eventueel nog wat groentebouillon. Laat 10 min. stoven.
Voeg vervolgens de wijn toe, laat deze inkoken en voeg dan de tomaten uit blik toe samen met de candij suiker. Doe het deksel op de pan en laat alles 10 min. zachtjes inkoken. Voeg dan de kip toe en laat alles 20 minuten sudderen tot de kip zacht is en de smaak van het stoofpotje wat heeft opgenomen. Gedurende deze laatste stap aan het geheel wat oregano toevoegen.
De krielaardappelen enkel wassen en leg ze in een met olijfolie ingesmeerde braadslede. Schud met de braadslede zodat rond elke aardappel olijfolie is. Bestrooi ze met tijm, en zeezout en zet ze in een voorverwarmde oven van +/- 220°C gedurende +/- 45 min (na 20 min. braadslede even uitnemen en schudden).
Wijn suggesties:
- Piancarda DOC de Montepulciano 2004 ( +/- 9 € )
- Bardolino Zenato Veneto 2005 ( +/- 5 € )
- Pasiteo Vino Nobile de Montepulciano DOC 2003 ( +/- 13 €)
Dessert met rode vruchten en mascarpone
Mascarpone is een soort kaas, die voor het eerst voor kwam rond 1600 in Lombardije in Noord-Italie, ten zuidwesten van Milaan. Sommigen zeggen dat de naam uit "mas que bueno" kwam (Spaans voor "beter dan goed") uit de tijd dat Spanje Italie overheerste. Mascarpone wordt gemaakt van lichte room (25% botervet) die door de toevoeging van wijnsteenzuur een dik, rijk, romig en smeerbaar product wordt.Ingrediënten
- 500 gram mascarpone kaas
- 100 gram suiker
- 3 eieren
- Vruchtencoulis en aardbeien.
Bereidingswijze
Eiwit en tot sneeuw kloppen. Idem voor eierdooiers met suiker. Mascarpone toevoegen en alles goed mengen. Voeg aardbeien toe (al dan niet gesneden) en eventueel frambozen en een beetje rum. Versier met vruchtencoulis.