Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (24 april 2009)
Verzorgd door Peter De Beir en Stefaan Detandt
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Hapjes
Gevuld witloofblaadje
Bereidingswijze
Spoel de blaadjes goed af. Smeer er een laagje tzatziki op en werk af met grijze garnalen of rivierkreeftenvlees.Gevulde kerstomaatjes
Bereidingswijze
Kook enkele broccoliroosjes en laat ze goed uitlekken. Plet ze en meng met een weinig kruidenkaas (bijvoorbeeld Maredsous kruiden of Philadelphia). Hol de kerstomaatjes uit en vul ze op met de kaas-broccolibereiding.Toastjes met gerookte zalm
Bereidingswijze
Beboter een toastje. Leg hierop een plakje gerookte zalm, fijngesneden sjalot en tuinkers of peterselie.Gemengde sla met dressing, gebakken vis; scampi, appels en tomaat
Ingrediënten
- harde vis
- scampi's
- groene appel (granny)
- tomaat
- olie
- pezo
- balsamico azijn
- kruidensla
Bereidingswijze
Voorbereidingappel en tomaat in heel fijne brunoise snijden
dressing van olie, pezo en balsamico azijn en mengen met kruidensla
vis en scampi's bakken
Afwerking
brunoise van appel en tomaat mengen en deze mengeling door een ring drukken en rechts op het bord leggen
kruidensla links op het bord leggen
daarop gebakken vis
daar rond scampi's
Ijsbergsla soep afgewerkt met garnalen en gerooktje zalm
Ingrediënten
- Echte boter en olijfolie
- 2 uien en 2 sjalotten
- 4 preien, 4 wortelen
- 4 kroppen ijsbergsla
- Gerookte zalm en 150 gram garnalen
- Vers gemalen peterselie
- Room Alpro Soja
- Kippenbouillonblokjes
- Verse dille
Bereidingswijze
Snij de uien en sjalot fijn en fruit ze in een soepkom met boter en olijfolie.Snij de wortelen en de prei fijn en voeg ze toe nadat de ui gefruit is. Voeg vervolgens gewassen ijsbergsla toe en laat een 15 minuten stoven. Mix de gestoofde groenten eerst alvorens er 4 liter kippenbouillon aan toe te voegen. Laat alles nog eens goed doorkoken en voeg vervolgens de room toe. Opdienen in bord met enkele fijne reepjes gerookte zalm, enkele garnalen, een beetje dille en garneren met verse peterselie.
Sint Jacobsvruchten op een bedje van prei
Ingrediënten
- Olijfolie
- 10 stengels prei in julienne gesneden
- Nootmuskaat
- Peper
- 2 Sjalotjes
- 4 a 5 Sint-Jacobsvruchten / man
Bereidingswijze
Snij de sjalot fijn en fruit ze in boter en olijfolie. Voeg vervolgens er vervolgens de prei.Kruiden met weinig peper en nootmuskaat.
Loot de Sint-Jacobsvruchten ontdooien en droog ze zorgvuldig af met keuken rol.
Leg de Sint-Jacobsvruchten in een goed verhitte pan met olijfolie en laat ze ongeveer 2 minuten bakken, kruiden met peper en zout, draai ze om en laat nogmaals 2 minuten bakken.
De prei schikken in een Sint-Jacobsschelp en de vruchten er bovenop leggen.
Gemarineerde varkensreepjes op z'n oosters
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 500 g varkenssneden
- 2 dikke preiwitten
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 4 mandarijntjes of 2 sinaasappels
- 1 mango
- 1 teentje knoflook
- 3 eetl. oosterse bakolie
- 1 eetl. oestersaus
- 1 eetl. donkere sojasaus
- 2 eetl. ketjap manis
- 1/2 plantje koriander
- 1 mespunt cayennepeper (Topaz)
- zwarte peper
- zout
Bereidingswijze
VoorbereidingSnij het varkensvlees in reepjes van 1 cm breed (laat diepvriesvlees oppervlakkig ontdooien gedurende 1u op kamertemperatuur of 5 min. in de microgolfoven op de ontdooistand). Meng met de geperste look, de ketjap manis, de oestersaus, de sojasaus en de cayennepeper. Laat 15 a 30 min. marineren.
Snij de preiwitten in ringetjes van 1/2 cm breed.
Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvleees in blokjes.
Halveer de ui en snij in fijne maantjes.
Schil en ontpit de mango. Snij het vruchtvlees in blokjes.
Snij de partjes mandarijn of sinaasappel in blokjes.
Bereiding
- Verhit de wok en voeg de bakolie toe. Roerbak de maantjes ui gedurende 1 min.
- Voeg de blokjes rode paprika en de preiringen toe en roerbak 2 min. Giet er 1 dl water bij en laat nog 2 min. sudderen.
- Voeg de varkensreepjes met de marinade toe en bak 2 min. al roerend. Kruid met zwarte peper en zout.
- Schep er de blokjes mango en mandarijn of sinaasappel onder en roerbak nog 1 min.
Afwerking
Strooi er de gesnipperde koriander over en dien op met basmatirijst.
Vanille en chocolade ijs versierd met frambozen coulie
Bereidingswijze
Schep een bolletje vanille-ijs en een bolletje chocolade-ijs in een schaaltje.Versier en werk af met wat frambozen coulie.
Succes en smakelijk!