kwb gooik & strijland

Koken

Koken voor kids (27 maart 2010)

Bekijk van deze activiteit hier enkele fotokes.

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Cocktail met hapjes

Cocktail

Ingrediënten

Bereidingswijze

Vul de shaker met fijngestampt ijs. Giet er het wit druivensap, het citroensap, de frambozensiroop en de vloeibare honing bij. Schud dit 20 seconden. Schenk onmiddellijk in hoge champagneglazen zonder het ijs.
Krokante omelet op prikkertjes

Ingrediënten

Bereidingswijze

Klop de eieren en breng op smaak. Bak 4 dunne omeletten in een hete pan met olie. Leg elke omelet op een brickvel en bedek met een schijfje hesp, besmeerd met verse kaas. Rol de brickvelletjes op.

Verhit 1 eetlepel olie in een pan en laat de rolletjes rondom mooi goudbruin bakken. Snij ze "voorzichtig" in plakjes en hou ze samen met houten prikkers.

Kruidige gehaktballetjes

Ingrediënten

Bereidingswijze

Plet de koriander fijn en snipper de sjalot fijn. Meng de sjalot met het gehakt, het brood, ei, de komijn en de koriander, kruid met pezo.

Rol de balletjes van het gehakt en bak 4 min. aan elke kant in 1 eetlepel olijfolie.

Tip: zorg voor een dip sausje (vb. andalouse, look, etc..)

Dipsaus van advocado

Ingrediënten

Bereidingswijze

Schil en ontpit de advocado. Snij hem in stukken en doe hem in een kom met de yoghurt. Mix alles goed fijn en dien op met taco chips of rauwe groenten.

Terug naar menu

Mezze

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snij de tomaten in partjes. Snij de paprika doormidden en verwijder de zaadjes. Snij de paprika in kubusblokjes. Snij de ui in fijne ringen. Schil de halve komkommer en snij hem in blokjes.

Schil de sinaasappel zodat het witte vlies dat zich onder de schil bevindt ook weg is. Snij de sinaasappel in fijne schijfjes die u op hun beurt in driehoekjes snijdt.

Meng de groenten met de stukjes sinaasappel, de in blokjes gesneden fetakaas, de olijven besprenkel met olijfolie en azijn. Meng goed door elkaar. Kruid met pezo en zet koel weg.

Terug naar menu

Harira soep

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Bereidingswijze

Verhit de olie in een kookpot. Laat de kalfsragout 3 min. bruinen. Zet even opzij. Fruit de uien en de selder gedurende 2 min. voeg de tomaten, tomatenpuree, de kaneel, komijn, het paprikapoeder en de gember toe. Kruid met pezo. Laat nog 10 min. sudderen. Voeg 1 liter water en het vlees toe. Plaats het deksel op de pot en breng aan de kook. Draai het vuur op een lage stand zodra het kookt en laat nog 20 min. sudderen.

Voeg de linzen, de kikkererwten, de pasta, de koriander, de platte peterselie en de selder toe. Laat nog 5 min. koken. Klop de eieren los met de citroen en voeg ze toe om de soep te binden. Breng op smaak.

Verdeel over diepe borden en bestrooi met de fijngehakte koriander.

Terug naar menu

Juvetsi

Ingrediënten

(voor 4 personen)

Bereidingswijze

Snij het lamsvlees in blokjes. Verkruimel de fetakaas. Snipper de uien grof en het knoflookteentje fijn.

Kook de pasta gaar in 12 min. in 2,5 liter kokend water. Giet af en laat uitlekken. Verhit ondertussen 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak de blokjes lamsvlees goudbruin.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpan en bak de gesnipperde uien en het knoflookteentje al roerend gedurende 2 min. (laat niet kleuren).

Voeg de paprikareepjes en de tomatenblokjes toe. Giet er ½ liter water bij en voeg het bouillonblokje toe. Meng er de blokjes gebakken lamsvlees, de pasta en 2/3 van de verkruimelde fetakaas door. Breng op smaak met pezo, cayennepeper en het paprikapoeder.

Giet de bereiding in een ruime en voldoende diepe ovenschotel. Strooi er de rest van de fetakaas over en schuif gedurende 35 min. in een op 180°C voorverwarmde oven.

Serveer op borden en geef er stokbrood bij.

Terug naar menu

Vruchtensla met Griekse yoghurt

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

Bereidingswijze

Snij het fruit in stukjes. Schil het stukje gember en rasp fijn. Knijp de geraspte gember goed uit, u heeft 1 à 2 eetlepels sap nodig. Lepel het gembersap over het fruit.

Snij een vanillestokje middendoor in de lengte en schraap er de zwarte pitjes uit. Voeg ze bij het fruit.

Snipper de blaadjes citroenmelisse fijn en meng onder de fruitsla. Dek af en zet gedurende 2u koel weg. Meng de Griekse yoghurt met de honing.

Verdeel de fruitsla over diepe borden en kruid wat met zwarte peper en schep er wat Griekse yoghurt over.

Terug naar menu

Smakelijk eten!