Koken
Derde kookles van het werkjaar (14 december 2012)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Broodje met haring, appel en bieslook
Ingrediënten
- roggebrood
- mierikswortel
- haring (rollmops)
- jonagoldappel
- bieslook
- notenolie
Bereidingswijze
roggebrood in rechthoekjes snijdenharing in reepjes snijden
appel in brunoise snijden
bieslook snipperen
broodjes besmeren met mierikswortel
op elk stukje brood 2 sneetjes haring leggen
daartussen de brunoise van appel leggen
besprenkelen met notenolie en bieslook
Paddestoelen in bacon
Ingrediënten
Voor 10 personen- 10 paddestoelen
- 10 plakjes doorregen spek
- prikkertjes
Bereidingswijze
oven voorverwarmen op 200°Celke paddestoel in plakje spek wikkelen
rolletjes vastzetten met prikkertjes
verdelen over bakplaat
15 minuten in voorverwarmde oven
Witloofhapje met gerookte zalm
Ingrediënten
Voor 6 personen- 30 gr gerookte zalm
- 6 blaadjes witlof
- 1 EL olijfolie
- 1 koffielepel citroensap
- pezo
Bereidingswijze
in blaadjes witlof een stukje zalm leggenolie, citroensap en pezo door elkaar mengen
druppelsgewijs over witlof doen
Witloofroomsoep met garnalen
Ingrediënten
Voor 6 personen- 500g witloof
- 100g garnalen (of fijne stukjes krab)
- 2 stengels witte selder
- 1 ui
- 1.5l kippenbouillon (3 blokjes)
- 1 dl room
- 1 eierdooier
- boter
- peterselie
Bereidingswijze
ui en peterselie fijn snipperenselder en witloof (hard gedeelte verwijderen) in stukken snijden
een beetje garnalen en peterselie
in grote kookpan boter smelten
ui glazig stoven
selder en witloof toevoegen en 10 min zachtjes laten stoven
kippenbouillon toevoegen en laten koken tot groenten groenten gaar zijn
soep mixen
garnalen bijvoegen en nog even doorverwarmen
in een soepterinne de eierdooier loskloppen samen met de room en de peterselie
bij soep gieten en goed mengen
in borden scheppen en afwerken met garnalen en peterselie
Kikkerbilletjes champenoise
Ingrediënten
Voor 4 personen- 16 kikkerbillen
- 1 sjalot
- 1 glas droge schuimwijn
- 1.5dl room
- bloem
- boter
- pezo
- stokbrood
- paddestoelen
Bereidingswijze
kikkerbilletjes laten ontdooien en afdeppen met keukenpapierdoor de bloem wentelen en overtollige bloem afschudden
paddestoelen fijn snijden
sjalot fijnhakken
in pan boter laten goudkleuren
kikkerbilletjes bakken tot ze een goudgele kleur krijgen (niet laten korsten)
uit de pan nemen en warm houden
stoof de sjalot in dezelfde braadpan op een zacht vuur tot hij mals wordt
en alle boter heeft opgenomen
giet een glas schuimwijn in de pan en maak het braadvocht goed los
laten inkoken en dan 1.5 dl room toevoegen
laten indikken en kruiden met pezo
gestoofde paddestoelen toevoegen
Tarbotfilets in een paprika-preisausje
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1 kg vis
- 1 prei
- 1 rode paprika
- 2 dl melk
- 0.5 dl droge witte wijn
- sap van 1/4 citroen
- 1/2 blokje visbouillon
- 100 gr mascarpone
- boter
- 1/4 EL basilicum
- tijm
- laurier
- pezo
- pasta
Bereidingswijze
prei in fijne ringen snijdenpaprika in kleine blokjes snijden
peterselie fijnsnipperen
melk aan de kook brengen met 2 dl water, 1/2 blokje visbouillon, tijm, laurier en pezo
leg de vis in een pan naast elkaar
dek de pan af en laat de vis garen (onder het kookpunt)
boter smelten in kookpan
prei en paprika toevoegen
kruiden
blussen met de wijn en afgedekt 5 min laten stoven
toevoegen : mascarpone, citroensap, basilicum en 2 EL kookvocht vis
lichtjes laten inkoken
pasta koken
vis op bord schikken en saus rond lepelen
bestrooi met fijngesnipperde peterselie
pasta bijgeven
Gevulde mandarijnen met vanille
Ingrediënten
Voor 6 personen- 6 mandarijnen
- 5.5 dl melk
- 50g pudding vanille
- 20 gr pure chocolade
- 6 EL sulker
- 6 cocktailkersen
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
snij de hoedjes van de mandarijnenhol ze uit: haal er het vruchvlees uit met een mesje of lepeltje
doe dit boven een kom en vang het sap op
verwijder de witte velletjes van de partjes en de pitjes
vanillestokje middendoor snijden in de lengte en de pitjes eruit halen
de melk in een pannetje gieten en de vanillestokjes en pitjes toevoegen
vruchtvlees en sap van de mandarijnen in een pannetje doen en suiker toevoegen
15 min laten sudderen en laten afkoelen
melk met vanillestokje aan de kook brengen
puddingpoeder oplossen in 0.5 dl koude melk en al roerend toevoegen aan de kokende melk
blijven roeren en laten indikken
van het vuur nemen en laten afkoelen
vanillestokje uit de pudding halen en het vruchtvlees toevoegen
goed roeren en verder laten alkoelen
mandarijnen opvullen met de pudding en versieren met een streepje chocoladesaus en cocktailkers
1 á 2 u laten opestijven in de koelkast
serveer de mandarijnen met een kommetje chocoladesaus
Succes en smakelijk!