Koken
Kookles 5 (27 apr 2007) - KWB mannen nodigen uit...
De laatste kookles van het werkjaar. En onze KWB kookmannen kregen ook de echtgenotes op bezoek om aan tafel aan te schuiven. Klik hier voor wat fotootjes.
Kookles verzorgd door Stefaan Detandt
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Hapjes
a. Appeltoast met camenbert
Benodigdheden
Voor 12 toastjes:12 toastjes, basilicum, 1 camembert, 1 jonagold, 1 elp olijfolie, 1 klp paprikapoeder
Werkwijze
Snij de appel in 4 en verwijder het klokhuis, snij de appel in schijfjes van 2 mm, snij de camembert in dunne plakjes. Leg op elke toast enkele schijfjes appel + een plakje camembert, versier met een blaadje basilicum en een snuifje paprikapoeder en overgiet met olijfolie, 2.5 min onder de grill plaatsen, de kaas moet licht gesmolten zijn.b. Toastjes met gerookte zalm
Werkwijze
Toastbrood roosteren en in 4 snijden.Beboter een toastje en leg hierop een plakje gerookte zalm en fijngesnipperde sjalot
c. Witloofsalade met rozijntjes
Benodigdheden
Voor 10 hapjes.2 stronkjes witloof, citroensap, mayonaise, paprikapoeder, 50 gr rozijntjes
Werkwijze
Verwijder de harde kern van het witloof.Witloof in julienne snijden en besprenkelen met citroensap.
Mayonaise en rozijntjes erdoor roeren en kruiden met paprikapoeder.
Verdeel de salade in borrelglaasjes
d. Champignons met lookboter
Werkwijze
Steeltje verwijderen.Opvullen met lookboter.
Even in de oven
Avocado - komkommersoep
Benodigdheden
Garnituur:1 rode ui, 3 etlps witte wijnazijn, 1 klp suiker, zout
Soep:
sjalotten, 2 komkommers, 3 etlps olie, 2l kippenbouillon, 3 grote rijpe avocado's,
6 etlps citroensap, pezo
Werkwijze
Garnituur:Pel de uien en halveer ze, snijd ze vervolgens in flinterdunne plakjes. Meng de ui, de azijn, de suiker en voeg het zout toe, laat trekken.
Soep:
Pel de sjalotjes en hak ze fijn. Was de komkommers,
halveer en ontpit ze en snij ze in plakken. Verhit olie en voeg de sjalotjes toe en stoof ze
gedurende enkele minuten. Voeg de komkommer en de bouillon toe en breng de soep aan de kook.
Laat 15 tot 20 min. zachtjes koken. Schil de avocado's en halveer ze. Verwijder de pit en
snij het vruchtvlees fijn. Pureer het in een keukenmachine en schep de avocado's door de soep.
Pureer de soep nog eens. Breng de soep tot tegen het kookpunt en roer het citroensap erdoor
en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over de borden en garneer met de opgelegde
uiensliertjes.
Brunoise van groenten met cocquille St-Jacques
Benodigdheden
tomaat, avocaat, pijpajuin, olie, basilicum, steeltjes van het paddestoelen hapje, 1 bakje paddestoelen, coquille St-JacquesWerkwijze
Tomaat ontvellen.avocaat ontvellen.
paddestoelen stoven.
alle groenten in heel fijne brunoise snijden.
Afwerking:
Alle groenten mengen.
Opvullen in ring.
Juist voor opdienen, coquille St-Jacques bakken en op de groenten leggen.
Zalmfilet met courgetteroom
Benodigdheden
Voor 4 personen +/- 1 kg rozezalmfilets (diepvries), 1 bolletje kervel, 1 courgette, 1,5 dl lichte room, 1 sjalot, 1 kflpl mosterd, 1,5 dl droge witte wijn, het sap van 1/2 citroen, 2 etlpl boter, peper en zoutWerkwijze
Snij de courgette (vooraf schillen hoeft niet) in dobbelsteentjes (max. 1 cm). Snipper de salot fijn.Schik de diepgevroren zalmfilets in een ovenschotel, zoveel mogelijk naast elkaar. Besprenkel met het citroensap, kruid met peper en zout en giet er 1/2 dl witte wijn over. Dek af en laat 30 min gaar worden.
Bereid ondertussen de courgetteroom. Smelt 2 eetl. boter in een kookpan en stoof de fijngesnipperde sjalot glazig. Voeg de courgette blokjes en het diepgevroren bolletje kervel toe en giet er nog 1 dl witte wijn bij. Laat 3 min. koken zonder deksel.
Voeg de room en 1 koffielepel mosterd toe. Kruid met peper en zout en laat 1 à 2 min goed koken. Bind lichtjes met instantsausbinder.
Serveer de vis met de courgetteroom en pasta (bv. tagliatelle of farfalle).
Parfait van aardbeien en ricotta
Benodigdheden
300 gr aardbeien, 1 etlp aardbeienlikeur, 1 ei, 3 eierdooiers, 1/2 dl water, 100 gr suiker, 125 gr ricotta, 1/4 l slagroom, 150 gr chocoladeWerkwijze
Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes, snijd 4 vruchten in stukjes, giet de aardbeienlikeur erover en laat een uurtje trekken. Pureer de overige aardbeien. Klop 1 heel ei met de 3 dooiers tot een witte schuimige massa. Smelt de suiker met water tot het stroperig is. Giet de stroop beetje bij beetje al kloppend onder het eiermengsel. Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld. Verdeel over 2 schalen. Roer in de ene schaal de aardbeienpuree onder het mengsel en in de tweede schaal de ricotta. Klop de slagroom stijf en spatel deze onder het aardbeienmengsel. Schep op de bodem van zes glazen wat stukjes gemarineerde aardbei. Giet in twee laagjes de parfaitmengsels. Laat 4 u bevriezen. Smelt de chocolade en dip er zes koffielepels in. Leg ze op een bord en laat opstijven in de koelkast. Garneer de parfait met een halve aardbei en presenteer met de chocoladelepeltjes.Smakelijk eten!!