Koken
Initiatie in de Spaanse keuken (4e les) (27 okt 2007)
Verzorgd door Chantal De Boeck
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Voorgerecht
Croquetas de bacalao
Kroketten van kabeljauw. Dit kan ook gebruik worden voor tapas !!! (Dan wel kleinere kroketjes maken.)
Ingrediënten
(voor 4 personen = 8 kroketten)- 400 g aardappelen
- 200 g kabeljauw
- 2 teentjes knoflook
- 1 eierdooier
- Melk/Room
- Peterselie, koriander
- Zout/peper
- Bloem
- Olijfolie
- Frituurolie
- Rokketesla en vinaigrette
Bereidingswijze
De aardappelen in hun schil koken.De kabeljauw zachtjes in de melk laten stoven (niet te lang) en vervolgens pletten. Intussen, in een pan, de knoflook in de olijfolie zacht bakken (niet bruin laten worden!!).
De gepelde aardappelen en de geplette kabeljauw toevoegen.
Eens van het vuur, de eierdooier en de gehakte peterselie toevoegen. Kruiden met zout en peper.
Ongeveer 1 uur laten afkoelen in de koelkast.
Daarna de kroketten maken en ze in de bloem rollen. Bakken in een pan met frituurolie. Op te dienen met een rokettesla gemengd in vinaigrette.
Hoofdgerecht
Arrosejat de fideos con mariscos
Vermicelli met zeevruchten. Recept van Catalaans vissers.
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 480 g vermicelli
- 1 kg zeevruchten
- 1 ui
- Halve rode peper
- 5 teentjes knoflook
- 4 dl visfumet
- Safraan
- Zout en peper
- Ciabatta in sneetjes van +/- 2 cm
- Aioli (recept 1ste les)
Bereidingswijze
In een pan voldoende olijfolie laten verwarmen en de vermicelli erin werpen zo dat zij een donker bruine kleur krijgt! Nadien de olie uit de vermicelli laten lekken op keukenpapier.De stukjes ui en het pepertje laten bakken en daarna de teentjes look toevoegen. De zeevruchten toevoegen. Een beetje laten kleuren en daarna de vermicelli en de visfumet met safraan toevoegen tot half de hoogte van het mengsel.
Vanaf het moment dat het kookt, nog 3 min op sterke vuur zetten. Beeindig het koken in de oven aan 160° (th 5) gedurende 12 min.
Met geroosterd brood opdienen gesmeerd met aioli (zie recept 1ste les: 4 teentjes knoflook, 1 eierdooier, 25 cl olijfolie, sap van halve citroen, peper en zout).
Nagerecht
Mantecados
(Andalusie, zuiden van Spanje)
Ingrediënten
(Voor 4 personen = 12 koekjes)- 125 g bloem
- 125 g amandelpoeder
- 125 g suiker
- 1 dl olie (geen olijf)
- De schil van een halve citroen
- Kaneel
Bereidingswijze
Alles (behalve het kaneel) mengen tot een pasta (zoals voor een taart).Een schaal die in de oven gaat insmeren en met bloem bestrooien.
Koekjes (bollen) maken en 20 min. laten rusten.
Met kaneel bestrooien.
Ze gedurende +/- 20 min. laten bakken in de oven (niet voorverwarmd!) op 180°.
Opgelet: hou ze in het oog zoat ze niet verbranden!
Sangria
(Zie ook 1ste les)Ingrediënten
Voor +/- 4l rode wijn- 7 soeplepels suiker
- 2 dl cognac
- 3 appelsienen
- 2 appelen
- 2 stokjes kaneel
- 2 dl limonade (orange)
QUE APPROVECHE!