Koken
Kookles verzorgd door Stefaan Detandt
(14 okt 2005)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Preisoep met brie
Benodigdheden
Voor 4 personen- 500 gr preiringen
- 1 ui
- 1 l kippenbouillon (2 blokjes>
- 150 gr brie
- 1 EL boter
- eventueel spekjes voor de afwerking
- melk
Bereiding
1 L water opwarmen en kippenblokjes toevoegenroeren tot ze gesmolten zijn.
ui grof snijden
smelt 1 EL boter en ui al roerend even laten stoven
preiringen toevoegen en al roerend even stoven
hete kippenbouillon toevoegen
afdekken en 20'laten doorkoken
snij de kaas in stukken
als de korst mooi wit is moet ze niet verwijderd worden
5 min. laten meekoken
soep fijn mixen en kruiden met peper
Afwerking
enkele preiringen heel fijn snijden en 1 a 2 min. laten stoven in boterbij de soep voegen juist voor ze opgediend wordt
spekjes bakken en voor opdienen toevoegen
eventueel ook nog wat melk toevoegen als de soep te dik is
Salade van witloof, appelen en pensen
Benodigdheden
Voor 6 personen- 1 zwarte en 1 witte pens
- 50 gr boter
- 3 EL ciderazijn
- 6 EL archideolie
- 3 jonagoldappelen
- 6 kropjes witloof
- sap van 1 citroeni
- 2 bosjes veldsla
- pezo
Bereiding
pensen pellenin schijfjes van 1/2 cm snijden
aan weerskanten braden
vinaigrette : klop de olie, azijn en pezo
appelen wassen, uithollen en in heel fijne schijfjes snijden
witloof fijn snijden en overgieten met citroensap
Afwerking
veldsla en witloof op bord schikkenschijfjes appel in het midden
daar rond, afwisselend en mekaar overlappend de schijfjes witte en zwarte pens
alles overgieten met de vinaigrette
versieren met plukjes kervel
lauw opdienen
Stoofpotje van roodbaars
Benodigdheden
Voor 4 personen- 600 gr roodbaars
- 1 wortel
- 1 prei
- 1 courgette
- tijm en laurier
- 4 soeplepels gehakte bieslook
- 2 di wille wijn
- 2 dl visfumet
- 2 dl slagroom
- 1 soeplepel opgeklopte slagroom
- 1 soeplepel gehakte sjalot
- pezo
Bereiding
wortel in dunne balkjes snijdenprei in ringen
courgette in blokjes van 1 cm op 1 cm
vis snijden in blokjes van 3 cm op 3 cm
witte wijn, visfumet, tijm en sjalot inkoken
room toevoegen aan ingekookte massa
pezo toevoegen
5 min. laten doorkoken
vis + bieslook toevoegen
4 min. laten garen
opdienen in diep bord met brood
Plattekaasroom met vruchten
Benodigdheden
Voor 4 personen- 150 gr suiker
- 0,5 kg magere platte kaas
- 1 pakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 1 banaan
- 1 kiwi
- druiven
- in het seizoen kan men aardbeien kiezen ipv het vorige fruit
Bereiding
banaan en kiwi in stukjes snijdendruiven ontpitten en in 4 snijden
gesneden vruchten in kom doen
klop de platte kaas luchtig met de dooiers en de suiker
klop het eiwit tot sneeuw en hef het onder de kaas
meng dit mengsel met de vruchten
opdienen in afzonderlijke porties