Koken
Kookles 5 - De mannen nodigen uit (12 maart 2010)
Verzorgd door Stefan Detandt en Peter De Beir
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Hapjes
Forelmousse
Ingrediënten
Voor 16 hapjes- 200 gr gerookte forel
- 1 dl mayonaise
- 1 dl room (0% vet)
- kerrie poeder
- 2 kiwi's
- pezo
Bereidingswijze
Hak de forel grof en pureerVoeg de mayonaise en de room toe
Op smaak brengen met kerriepoeder en pezo
Doe wat mousse in een borrelglaasje
Garneer met 2 halve schijfjes kiwi op de rand van het glas
Broccolimousse met Ganda ham
Ingrediënten
Voor 12 hapjes- 6 sneetjes Ganda ham
- 1 broccoli
- 6 EL room
- 2 blokjes groentebouillon opgelost in 1 l water
- pezo
- borrelglaasjes
- houten prikkertjes
Bereidingswijze
De roosjes van de broccoli 10 min laten koken in groentebouillonGiet de broccoli af en mix met de room en pezo
Lepel de broccoli in de borrelglaasjes
Snij de Gandaham in reepjes en prik 1 of 2 reepjes in accordeonvorm op een prikkertje
Plaats de prikkertjes in de mousse
Tomatenspiesjes met mozzarela
Bereidingswijze
Marineer mozzarellablokjes in basilicumolie, een beetje marjolein en pezoSteek de blokjes tussen 2 halve kersttomaatjes
Gevulde paddestoel
Ingrediënten
Voor 20 hapjes- 100 gr gemengd gehakt
- 250 gr grote paddestoelen
- 3 EL geraspte emmentaler
- 1 a 2 EL groene pesto
- pezo
Bereidingswijze
Verwijder de steeltjes van de paddestoelen en snij de steeltjes heel fijnMeng het gehakt met de fijngesneden steeltjes, de pesto en de emmentaler
Kruiden met pezo
Vul de paddestoelen op met het mengsel en plaats ze op een ovenplaat
Zet ze 10 min in een voorverwarmde oven van 170°C
Slaatje met eendenborst en honingvinaigrette
Ingrediënten
Voor 4 personen- 200 gr gerookte eendenborstfilet
- 250 gr gemengde sla
- 50 gr veldsla
- gedroogde tomaten
- 2 appelen
- 100 gr maiskorrels
- sap van 1/2 citroen
Voor de vinaigrette
- 4 EL olijfolie
- 1 EL balsamicoazijn
- 1 EL vloeibare honing pezo
Bereidingswijze
Schil de appelen en snij ze in blokjesBesprenkel met citroensap
Maak de vinaigrette
Meng de sla, veldsla, appelstukjes, mais, gedroogde tomaten en vinaigrette
Verdeeld de reepjes eendenborstfilet over de salade
Uiensoep met Jonagold
Ingrediënten
Voor 4 personen- 5 uien
- 3 appelen (Jonagold)
- 3 blokjes kippenbouillon voor 1,5 L water
- boter
- pezo
- (kerry)
Bereidingswijze
Ui + 2,5 appelen in grove stukken snijdenAppelen moeten niet geschild worden enkel klokhuis verwijderen
0,5 appel in kleine blokjes snijden
Boter smelten en uien glazig stoven
Voeg de grofgesneden appelen er aan toe
Giet het water er bij en ook de bouillonblokjes
15 minuten laten koken
Bak de blokjes appel met kerry op een matig vuur gedurende 2 à 3 min
Mix de soep en breng op smaak
Serveer de soep en garneer met de blokjes appel
Visstoofpotje met geroosterde aardappelen met rozemarijn
Voor 4 personenVisstoofpotje
Ingrediënten
- 600 gr gemengde vis
- 12 scampi's
- 150 gr paddestoelen
- 100 gr spekblokjes
- 2 wortelen
- 3 takjes witte selder
- 1 prei
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 1 EL gehakte kervel
- 1 mespunt mosterd
- 1 blaadje laurier
- 1 mespunt oregano
- 1 koffielepel tijm
- 1 dl droge witte wijn
- 250 ml slagroom (0 %)
- boter
- pezo
- 2 dl visbouillon
- peterselie
Bereidingswijze
Wit van prei in ringen snijdenSeldertakjes in blokjes
Wortel in fijne balkjes snijden
Paddestoelen in 4 snijden
Sjalotten fijn snipperen
Knoflook fijn snipperen
Darmkanaal uit scampi's verwijderen
Peterselie fijn malen
Spekbrokjes krokant bakken
Prei, wortelen en selder krokant stoven in boter + pezo
Paddestoelen krokant bakken in olie + pezo
Scampi's apart klaarmaken in olie + pezo
Boter in een pan doen en hierin de sjalot fruiten
Voeg de visbouillon, knoflook, wijn, mosterd, tijm, laurier en een beetje oregano toe
Laat dit voor 2/3 inkoken
Daarna in dit vocht de vis gaarkoken
Gaargekookte vis eruit nemen
Voor het opdienen bij het vocht toevoegen:
room, spekblokjes, groenten en paddestoelen en laten opwarmen
Juist voor opdienen de vis en scampi's in wat visbouillon opwarmen.
Opdienen in diep bord en bestrooien met peterselie
Geroosterde aardappelen met rozemarijn
Ingrediënten
- 80 ml olijfolie
- 750 gr aardappelen (hardkokers bvb Nicola, Charlotte)
- rozemarijn
- thym
- zeezout
Bereidingswijze
Aardappelen in blokjes van 4 cm snijden.Oven voorverwarmen op 200°C
Giet de olie in een ondiepe ovenschaal
Doe de blokjes aardappel erbij, meng ze goed met de olie en verspreid ze over de schaal (ze mogen elkaar niet raken)
Bestrooi met rozemarijn en thym
Rooster de aardappelen 30 min, draai ze om en bestrooi met zeezout
Zet de schaal opnieuw in de oven en rooster de aardappelen 30 - 40 min tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Appeltaart met vanille ijs
Ingrediënten
Voor 8 personen- 1 bladerdeeg
- 3 appels Jonagold
- 3 eieren
- 35 gr maïszetmeel
- 3/4 van een kartonnetje alproroom
- 150 gr fijne griessuiker
- 1 pakje vanillesuiker
- Bloemsuiker voor versiering/afwerking
Bereidingswijze
Klop de eieren samen met de suiker, de vanillesuiker, de room en het maïszetmeel tot een gladde massa.
Ontrol het deeg en leg hem met bakpapier op een taartvorm.
Vouw de randen 1cm naar binnen en snij het overtollige papier weg.
Doorprik het middenste gedeelte van de taart.
Schik de appels in schijfjes op het deeg en overgiet met het bereide mengsel.
Bestrijk de randen met opgeklopt eigeel.
Bak de taart gedurende 45 min. in een voorverwarmde oven op 180°C.
Geef er een bolletje vanille ijs bij.
Smakelijk!