Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (22 maart 2019)
Verzorgd door Stefan Detandt
Maatjes met kerrieroom
Ingrediënten
Voor 20 personen- 5 maatjes
- 2 appels
- 20 hapjes
- 3 EL plattekaas
- 1.5 EL room
- sap van 1 limoen
- kerriepoeder
- lepels voor hapjes
Bereidingswijze
Snijd de maatjes in 4.Meng de plattekaas met de room en breng op smaak met kerriepoeder.
Schil de appels,rasp ze en besprenkel met limoensap.
Leg op elke lepel een stukje maatje, een toefje kerrieroom en wat geraspte appel.
Gemarineerde champignons op een courgettebedje
Ingrediënten
Voor 4 personen- 6 parijse champignons
- sap van 1 /2 citroen
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 EL marjoleinblaadjes
- 1 mespunt pimentpoeder
- zout
- olijfolie
- 1/2 courgette
Bereidingswijze
Snij de champignons in fijne schijfjes.Doe de champignons, het citoensap en de citroenschil in een schaal.
Breng op smaak met marjolein, pigmentpoeder en zout.
Giet er de olie bij en roer voorzichtig om en laat 15 min marineren.
Snijd de courgette in schijfjes en bedek ze met de champignons.
Overgiet met een beetje marinade.
Gegrilde scampi in kruidnagel - knoflookmarinade
Ingrediënten
Voor 6 personen- 12 gepelde scampi's
- 1 teentje-knoflook
- 4 EL olijfolie
- 2 kruidnagels
- 2 zongedroogde tomaten
- 12 zwarte olijven
- prikkertjes
Bereidingswijze
Bereiding snijd de scampi's tot de helft in.Bereid de marinade door de olijfolie, de kruidnagels en de knoflook te pletten.
Dompel de scampi's gedurende 15 min in de marinade.
Snijd de zongedroogde tomaten fijn.
Bak de scampi's.
Prik de tomaten en de olijven op de scampi's.
Pittige gehakballetjes
Ingrediënten
Voor 20 personen- 300 g gemengd gehakt
- 2 uien
- 10 olijven zonder pit
- 4 EL paneermeel
- 2 eieren
- boter
- worcestershiresaus
- prikkertjes
- pezo
- pikant dipsausje
Bereidingswijze
Ui fljnsnipperen.Olijven in schijfjes snijden.
Gehakt mengen met ui, olijven, eieren en paneermeel.
Op smaak brengen met pezo en enkele druppels worcestershiresaus.
Kneed het gehakt goed door elkaar.
Verdeel het in 20 porties en rol er balletjes van.
Balletjes gaar bakken in vetstof.
Steek in elk balletje een prikkertje en serveer met dipsausje.
Torentje van zalmtartaar, avocado en makreelmousse
Ingrediënten
- 160 g gerookt zalmhaasje
- 50 g gerookte makreel
- 2 avocado's
- 40 g preischeuten
- 1 citroen
- 10 sprietjes bieslook
- 1 rode ui
- 25 g roomkaas
- mosterd
- zwarte peper
- zout
- toastbrood
- zure room
- keukenring
Bereidingswijze
VoorbereidingSnipper de rode ui en het bieslook fijn.
Citroen persen.
Schil avocado's en plet het vruchtvlees met een vork en meng er 1 à 2 EL citroensap onder.
Kruid met zwarte peper en zout.
Snij de zalm in fijne blokjes.
Vel van de makreel doen en vis fijnprakken met een vork.
Brood roosteren
Bereiding
Mix de makreel met de roomkaas, 1/3 koffielepel mosterd en 1 eetlepel zure room.
Breng op smaak met zwarte peper, zout, 1 EL citroensap, en de helft van de bieslook.
Meng de zalm onder de rode ui, 1 EL citroensap, de rest van de bieslook zwarte peper en zout.
Maak een torentje met de serveerring: eerst een laagje avocadopuree, dan een laagje zalmtartaar.
Doe de makreelmousse in een spuitzak en spuit een toefje op elk torentje.
Werk af met de preischeuten en serveer met geroosterd toastbrood.
Tomatensoep en garnaal
Ingrediënten
Voor 4 personen- 100 g garnalen
- Garnalenkoppen en staarten
- 1 L groentebouillon
- 2 stengels witte selder
- peterselie
- 6 tomaten
- paprikapoeder
- muskaatnoot
- pezo
- 4 kersttomaatjes
- 1 ui
- puntzeef
Bereidingswijze
Doe de garnalenkoppen en staarten bij de bouillon.Ui fijnsnipperen en de selder in stukken snijden.
Ui, selder en peterselie bij bouillon voegen.
Bouillon aan de kook brengen en 20 min op zacht vuurtje laten pruttelen.
Laten afkoelen en door een puntzeef doen.
Tomaten in stukken snijden.
Doe de bouiilon weer in de kookpot en voeg de tomaten, paprikapoeder en de muskaatnoot toe.
Laat 15 minuten garen, mix de soep en giet door de puntzeef.
Op smaak brengen met pezo.
Pel de kleine tomaatjes en haal de pitjes eruit met een lepeltje en vul ze met de garnalen.
Schik het opgevulde tomaatje in een bord, giet er de soep bij en werk af met peterselie.
Wokschotel met runderreepjes, mango, groenten en gebakken rijst
Ingrediënten
Voor 4 personen- 500 g runderreepjes
- 250 g sojascheuten
- lente uitjes
- 1 rijpe mango
- 1 potje koriander
- gember
- knoflook
- sojasaus
- 2 sjalotten
- olie
- pezo
- wortel
- paddestoelen
- sluimerwten
- prei
- bamboescheuten
- 1 rood pepertje
- 2 EL vloeibare honing
- voorverwarmde borden
Bereidingswijze
VoorbereidingRundsvlees in reepjes snijden.
Lenteuitjes en sjalot fijnsnipperen.
Mango schillen en in blokjes snijden.
Wortel en paddestoelen in schijfjes snijden.
Prei in ringen snijden.
Koriander : blaadjes afplukken.
Bereiding
Olie verhitten in wok en runderreepjes aanbakken en daarna uit de pan halen.
Voeg in dezelfde wok de sjalot, knoflook, gember en pepertjes toe en 2 min roerbakken.
Voeg wortel, prei, paddestoelen, sluimerwten, bamboescheuten, sojasaus en honing toe en roerbak 4 min.
Voeg de sojascheuten toe en roerbak 2 min.
Voeg dan opnieuw de runderreepjes en mangoblokjes toe en meng.
Afwerking
Schep op voorverwarmde borden en werk af met fijngesnipperde lenteuitjes en koriander.
Gebakken rijst
Ingrediënten
Voor 4 personen- 400 g rijst
- olie
- 3 uien
- 2 preistengels
- 1/2 rode paprika
- sojasaus
- 1 teentje knoflook
- 3 eieren
Bereidingswijze
Rijst koken en, laten afkoelen.Eieren bakken, kruiden ( pezo en sojasaus) en in reepjes snijden.
Uien en knoflook fijn snipperen.
Prei in ringen snijden en de paprika in kleine stukjes.
Verhit de kookpot en doe er de olie in.
Als de olie begint te walmen: uien en knoflook in doen.
Bak ze even aan en doe er dan de prei en paprika bij.
Als het hoofdgerecht bijna klaar is: rijst bij de groenten voegen en goed mengen.
Vlak voor opdienen : eireepjes erbij en nog eens goed mengen.
Trifle met chocomousse en trio van fruit
Ingrediënten
Voor 4 personen- 125 g frambozen
- 125 g blauwe bessen
- 1/2 granaatappel
- 250 g mascarpone
- 2 dl room
- 2 eieren
- 200 g pure chocoladecallets
- 1 EL suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- gepelde pistachenoten
- zout
- dessertglazen
Bereidingswijze
Klop de room stijf.Dcheid de eierdooiers van de eiwitten. Klop de eiwitten samen met een mespuntje zout stijf.
Prak de frambozen grof met een vork.
Haal de pitjes uit de granaatappel.
Smelt de chocolade bain marie.
Klop de eierdooiers samen met de suiker mooi glad.
Roer er de gesmolten chocolade en de helft van de opgeklopte room onder.
Spatel er voorzichtig de opgeklopte eiwitten onder.
Meng de rest van de room en de vanillesuiker onder de mascarpone.
Afwerking
Schep een beetje mascarponecrème in het dessertglas.
Lepel er een laagje geplette frambozen op en bedek met wat chocomousse.
Bedek opnieuw met een laagje mascarponecrème
Lepel er de blauwe bessen over en daarna de granaatappelpitjes.
Succes en smakelijk!