Koken
Marokkaanse Kookles
(2 mrt 2007)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Voorgerecht met aubergines
Benodigdheden
- Aubergines
- Look
- Olijfolie
- Zout & peper, paprika & saffraan
- Koriander
Bereiding
Aubergines schillen, in blokjes snijden en laten stoven met look erbij.Eenmaal gestoofd, plet je ze. Koriander fijn hakken en bijd de gestoofde aubergines voegen.
Peper, zout, paprika en saffraan bijvoegen, alles goed mengen.
Warm of koud serveren.
Voorgerecht met wortelen
Benodigdheden
- Wortelen
- Look
- Olijfolie
- Koriander & look
- Peper, zout & saffraan
Bereiding
Wortelen laten koken. Eenmaal gekookt, goed laten uitlekken.Wortelen in ronde schijven of blokjes snijden.
Koriander en look in wat olijfolie laten fruiten en kruiden. Alles goed mengen.
Warm of koud serveren.
Gerecht met lamsvlees en gedroogde pruimen
Benodigdheden
- Lamsvlees (lamsbout)
- Veel ajuinen
- Tomaten
- Koriander
- Pruimen
- Olijfolie
- Zout & peper, paprika, cumijn en saffraan
- Kanneel
Bereiding
Vlees goed laten bakken in olijfolie. Als het vlees wat bruin is, 1 ajuin en 1 tomaat + koriander toevoegen, kruiden en het vuur lager zetten zodat het vlees rustig gaar wordt. De rest van de ajuinen in een aparte pot laten fruiten en kanneel toevoegen. Goed mengen en verder laten koken. Als het gaar is, toevoegen bij het vlees.Terwijl dit gebeurt, wat water aan de kook brengen, om daarna de pruimen erin te dompelen. Wat suiker toevoegen. Niet te lang erin laten, zodat ze mals blijven.
Couscous met vlees en groenten
Benodigdheden
- 2 kg griesmeel
- 2 kg vlees
- olijfolie
- ajuinen
- koriander
- wortelen
- courgettes
- wiffe kool
- 1 of 2 tomaten
- kikkererwten (geweekt)
- raap
- pompoen
- zout & peper
- paprikapoeder
- saffraan
Bereiding
Olie goed laten warm worden en het vlees bijvoegen. Als het vlees wat gebakken is, de ajuinen toevoegen. Wat water laten koken. Het vlees en ajuinen kruiden. Kokend water in de pot doen. Wortelen, kikkererwten en raap snijden en in de pot voegen. Weer water toevoegen. Veel koriander in een knoop doen en zo in de pot gooien.Terwijl dit kookt, maken we het griesmeel klaar. Het griesmeel in een grote plastieken kom doen, wat bevochtigen met lauw water. Dan het griesmeel in de couscousière doen en boven de pot zetten zodat het stooft. Zodra het stooft, doe je de griesmeel weer in de grote plastieken kom, weer wat bevochtigen en wat boter bijvoegen. Terug in de couscousière laten stoven.
Als de wortelen, kikkererwten en raap bijna gekookt zijn, voeg de courgettes, wiffe kool en pompoen bij.
De behandeling met de griesmeel weer herhalen (3 of 4 maal in totaal).
Muntthee
Benodigdheden
- Verse munt
- Suiker
- Thee: Chinese thee (jasmijnthee) of andere
- Theepot
- Gekookt water
Bereiding
De munt in koud water wassen en in kleine stukjes knippen.Theepot goed spoelen met heet water.
l 1/2 soeplepel thee in de theepot doen en spoelen met heet water. Uitspoelen.
Munt toevoegen + suiker en gekookt water.
Bismiliah!
Dessert: Boules de Neige
Benodigdheden
- 500 gr meel
- 125 gr suiker
- 125 gr boter
- 3 eieren
- Cocosnoot (gemalen)
- 1 zakje chemische gist (Alsa)
- Oranjebloesemwater
- Abrikozenconfituur
Bereiding
Boter laten smelten en eieren toevoegen, suiker en het meel met gist.Het deeg goed bewerken en kleine balletjes maken.
In de oven zetten gedurend 10 minuutjes op 150°.
Eens de balletjes gebakken zijn, het geheel bevochtigen met oranjebloesemwater, dan in confituur rollen, daarna in de gemalen cocosnoot.
Tesamen met de muntthee opdienen
Smakelijk