Koken
Feestmenu (11 december 2009)
Verzorgd door Karin Valckenier
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Hapje: Pakketje van spinazie en feta
Ingrediënten
- 8 brickvellen of filodeeg
- 250 gr bladspinazie
- 200 gr feta
- 50 gr manchego (versmarkt Spaanse kaas)
- 2 eieren
- 100 gr boter
- 3 etlps pijnboompitten
- ½ bosje dille
- nootmuskaat
- peper
- 1 etlp olijfolie
Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een kookpot en bak de diepgevroren spinazie al roerend 10 min.Klop de 2 eieren los. Rasp de manchego en verkruimel de feta, snipper de dille fijn, smelt de boter.
Meng de spinazie met de losgeklopte eieren, kaas en pijnboompitten en dille. Kruid met nootmuskaat en peper.
Strijk elk brickvel in met gesmolten boter. Snij ze in 2 en leg op elke helft 1 etlp spinaziemengeling. Plooi dicht tot een pakketje. Leg de pakketjes met de naad naar beneden op een bakplaat. Schuif 25 à 35 min in een voorverwarmde oven van 180°C. Draai halfweg om.
Hapje: Advocadomousse met gazpacho
Ingrediënten
- 2 avocado's
- 1 limoen
- 200 gr yoghurt
- 8 dl gazpacho (4 tomaten, 1 rode paprika, 1/2 komkommer, 2 etlps olijfolie, 1 teentje knoflook, cayennepeper, zout)
Bereidingswijze
Ontpit en schil de avocado, pers de limoen, mix het vruchtvlees van de avocado met yoghurt en 2 etlps limoensap. Kruid met peper en zout.Vul 8 a 10 glaasjes voor 1/3 met de avocadomousse en overgiet met gazpacho. Dien op met soepstengels.
Gazpacho :
Pel de tomaten, ontpit en snij in blokjes, verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij in blokjes, schil de komkommer en snij in blokjes, pers de look fijn, mix de tomaat met de paprikablokjes, komkommer en look met 2 glazen water en 2 etlps olijfolie. Kruid met cayennepeper en zout.
Vijgen met parmaham & mozzarella
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 sneden rauwe ham (type parmaham)
- 4 (grote) verse zachte vijgen
- 1 bol mozarella van buffelmelk
- 2 klps gedroogde oregano
- 4 elps olijfolie
- zout en zwarte peper (pepermolen)
Bereidingswijze
Bekleed de bodem van individuele kommetjes met de sneden parmaham. Leg er de vijgen op, snij er een kruis in en vul elke vijg op met een stuk mozarella. Bestrooi met oregano, peper en zout en overgiet met olie. Bak 10 min. In een warme oven op stand 7 (210°C) tot de mozarella begint te smelten en de parmaham knapperig is. Dien onmiddellijk op.Feestelijk groentesoepje met zeevruchten
Ingrediënten
Voor 4 personen- 200 gr. Mantelschepnoten (diepvries, Kelvin)
- 500 gr. Tomatenblokjes (diepvries, Ringis)
- 1/4 knolselder
- 2 wortelen
- 1 ui
- 400 ml visfond (bokaal)
- 2 dl droge witte wijn
- 1 dl room
- 1 etlp boter
- enkele takjes peterselie
- tijm
- cayennepeper
- peper en zout
Bereidingswijze
Schil de groenten en snij in stukjes. Hak de peterselie fijn. Snipper de ui fijn. Smelt 1 etlp boter in een pan en fruit de fijngesnipperde ui. Voeg de knolselder toe, de wortelen, de diepgevroren tomatenblokjes, de visfond, de witte wijn, een snuifje tijm, cayennepeper, peper en zout, en laat 25min. zachtjes koken. Mix de soep fijn, voeg 2 dl water toe (indien de soep wat te dik is) breng opnieuw aan de kook.Voeg de diepgevroren mantelschelpnoten toe, laat 5 min gaar worden en voeg room toe.
Versier met fijngehakte peterselie en dien op.
Varkenshaas met cider en schorseneren
Ingrediënten
- 1 varkenshaas
- peper en zout
- 1 dl cider
- 500 gr. Schorseneren
- sap van 1 citroen
- 2 etlps bloem
- suiker
- saus (2 dl cider (brut), 1 potje zure room, 2 etlps graanmosterd, peper en zout)
Bereidingswijze
Schil de schorseneren met een dunschiller en was ze. Snijd ze in stukken en leg ze in water met citroensap. Breng water aan de kook met citroensap en kook de schorseneren beetgaar en laat ze uitlekken. Bak de schorseneren in een weinig vetstof. Voeg de suiker er aan toe met een scheutje water. Schud regelmatig om tot het water verdampt is. Houd warm. Braad het varkenshaasje aan en kruid met peper en zout, voeg een scheutje cider toe en braad het vlees licht rozig. Haal het vlees uit de pan en voeg de rest van de cider toe en laat tot de helft inkoken. Voeg de room toe samen met de mosterd. Laat even doorkoken. Snijd het varkenshaasje in dikke sneetjes en schik ze op borden, op een bedje van schorseneren en giet wat van de saus over.Ovenaardappeltjes :
1 kg aardappelen, 4 lepels olijfolie, peper en zout, aluminiumfolie, ovenschotel (aardappelen schillen en in stukken snijden en in een ruime ovenschotel plaatsen, overgieten met olijfolie en kruiden met peper en zout.
Gestoofd winterfruit met kaneel en vanille
Ingrediënten
- 2 appelen
- 2 peren
- 4 gedroogde abrikozen
- 6 etlps witte rozijnen
- 1 dl droge witte wijn
- nootje vetstof
- 1 vanillestokje
- snuifje kaneel
- 3 etlps suiker
- 1 etlp honing
- vanille-ijs
- 2 peren
- suiker
- vanillesaus (melk
- vanillestokje
- vanillesuiker en maïzena)
- coulis van rode vruchten
- takjes muntblaadjes
Bereidingswijze
Snijd de appelen, de peren en de gedroogde abrikozen in dobbelsteentjes. Kook vervolgens de rozijnen even in de witte wijn. Doe een beetje vetstof in een pan en stoof hierin het fruit, voeg suiker en honing toe samen met het opengesneden vanillestokje. Reken 10 min. en roer regelmatig om. Laat het mengsel afkoelen. Pocheer de overige geschilde peren in suikerstroop en snij ze daarna in waaiervorm open. Schik ze op borden, verdeel de vruchten over de borden (gebruik een dresseerring) en leg er een bolletje vanille-ijs bij. Werk af met vanillesaus en coulis van rode vruchten.Smakelijk!