Koken
Derde kookles van het werkjaar (21 december 2018)
Verzorgd door Freddy
Tonijnsalade met een reepje perzik (in glaasje)
Ingrediënten
- tonijnsalade
- perzik
Bereidingswijze
Perzik schillen en in reepes snijden.Beetje tonijnsalade in een glaasje doen en afwerken met een reepje perzik.
Toastje met stukje haring en sjalot
Ingrediënten
- toastjes
- haring
- sjalot
Bereidingswijze
Sjalot wassen en fijn hakken.Haring in stukjes snijden.
Leg op elk toastje een stukje haring en daar boven op wat sjalot.
Opgevulde balletje met mozzarella
Ingrediënten
- gehakt
- ei
- paneermeel
- kruiden
- mozzarella bolletjes
Bereidingswijze
Bereid het gehakt voor: voeg een ei toe en wat paneermeel. Kneed het geheel tot een vaste massa. Kruiden naar eigen smaak.Neem wat gehakt en maak er kommetje mee, leg daarin een mozzarella bolletje en maak nu het gehakt kommetje dicht, tot een balletje met een mozzarella bolletje in.
Maak de balletjes een beetje plat en bak ze in de pan.
Romige vissoep met prei en venkel
Ingrediënten
Voor 4 personen- 1 ui
- 1 teentje look
- 1 venkelknol
- 2 preiwitten
- boter
- 1 eetlepel bloem
- 1,2 liter visfond (maggi),
- 1 mespunt saffraan
- 1 dl magere room
- vaste vis (vb. staartvis)
Bereidingswijze
Pel en snipper de ui en het knoflookteentje, snij de venkel in stukjes (hou het groen apart), snij de prei, stoof de groenten glazig , bestrooi met bloem, voeg saffraan toe en de visfond, 30 min. zachtjes laten koken, de soep mixen en op smaak brengen, room toevoegen en nog even laten doorkoken.Stoof ondertussen de resterende groene preiringen en de in reepjes gesneden vis, verdeel het garnituur over de borden en versier met venkelgroen.
Kalkoenenvelopjes met tomatencoulis
Ingrediënten
Voor 4 personen- 5 kalkoenfilets
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels boter
- 2 bolletjes kervel (diepvries)
- 2 eetlepels peterselie (diepvries)
- 1 kleine lepel dragon
- tagliatelli
- sperziebonen
- ontbijtspek
- Saus:
- 0,5 dl rode porto
- 4 eetlepels gezeefde tomaten
- 1 mespunt vleesextract
- instantsausbinder
- 0,5 dl room
- pezo
Bereidingswijze
Meng 2 etlps mosterd met 2 bolletjes ontdooide kervel, 2 etlps peterselie en een klp dragon. Kruid met pezo. Maak de kalkoenenvelopjes: zijn de filets dik, snijdt ze dan open. Zijn ze dun en groot, dan kunt u ze dichtvouwen.Smeer de binnenkant in met kruidenmosterd, druk goed plat en indien nodig vastprikken met een prikker.
Verhit de boter in de pan en leg er de envelopjes in. Laat 4 min. bakken op een matig vuur. Draai om en laat 2 min. kleuren. Draai om en laat 2 min. kleuren. Dek af en laat nog 6 min. verder gaar worden.
Haal het vlees uit de pan en maak de braadresten los met 1 dl water en 0,5 dl rode porto. Voeg er 4 etlps gezeefde tomaten toe en 1 mespunt vleesextract en laat even doorkoken. Bind lichtjes met sausbinder en werk af met room. Laat heel even inkoken en kruid met af pezo.
Kook de sperzieboontjes, wikkel ze in spek en bak even op de pan. Opdienen met de pasta.
Crêpe normande
Ingrediënten
Voor 4 personen- 4 dl pannenkoekenbeslag
- 2 appels
- 100 g boter
- 4 eetlepels griessuiker
- 4 eetlepels donkere kandijsuiker
Bereidingswijze
Schil de appels en haal de klokhuizen er met een appelboor uit. Snijd de appelen in zo dun mogelijke schijfjes. Verwarm een pan op het vuur tot ze goed heet is, smelt een klontje boter en bak er vlug aan beide zijden een aantal schijfjes appel in.Verdeel er nu een dun laagje pannenkoekenbeslag over. Keer de pannenkoek met een wip om.
Beleg met een flinke noot boter en strooi over de pannenkoek een lepel van de gries- en kandijsuiker.
Keer de pannenkoek opnieuw om zodat de boter en suiker onderaan komen te liggen. De suiker zal smelten en licht karameliseren. Opgelet nu komt het moeilijkste -> Gooi de pannenkoek in één keer op. De suiker komt nu bovenaan te liggen. Bedien op een warm bord.
Succes en smakelijk!