Koken
Koken voor kids (12 april 2008)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Cool sun Mocktail met hapjes
Cool sun Mocktail(*)
Ingrediënten
- 20cl sinaasappelsap
- 20cl appelsap
- 20cl ananassap
- 10cl limoensap
- ijsblokjes
Bereidingswijze
Meng alle sappen in een grote kom. Doe in 4 brede glazen een drietal ijsblokjes en vul aan met de vruchtensappen. Serveer met rietjes.(*) Een cocktail zonder alcohol heet mocktail. Deze bevatten veel fruit en zijn daardoor lekker en verfrissend.
Eend met surprisepeer
Ingrediënten
- 90 g gekookte eend
- 1 grote peer
- 2 koffielepels balsamicoazijn
- 16 blaadjes basilicum
Bereidingswijze
Verwijder het klokhuis van de peer, snij het vruchtvlees in 15 tal stukjes en besprenkel met 2 koffielepels balsamicoazijn. Bedek elk stukje peer met een basilicumblaadje, rol er een plakje gerookte eend rond en zet vast met een prikkertje.Ook lekker met abrikozen, nectarines of perziken.
Banaanprikkers met spek
Ingrediënten
- 12 sneetjes gezouten spek
- 2 bananen
- 1/4 bloemkool
- olijfolie
- kerriepoeder
- pezo
Bereidingswijze
Snij de bloemkool in kleine roosjes en kook in 3 min. beetgaar. Laat goed uitlekken. Roer de kerriepoeder, peper en zout door de olijfolie en meng onder de bloemkoolroosjes. Snij de bananen in 2 lange helften en snij in stukken van 3 cm. Halveer de reepjes spek.Rol de ene keer een stukje banaan, de andere keer een bloemkoolroosje in een spekreepje. Zet 2 spekrolletjes vast per prikker. Bak op een pan tot het spek net knapperig is.
Afrikaanse wortelsoep met komijnkoekje
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 2 wortelen
- 1 dl geperst sinaasappelsap
- 5 dl kippenbouillon
- pezo,
- 2 kruidnagels
- 1/2 koffielepel kaneel
- gember
Ingrediënten voor de komijnkoekjes
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 1 eiwit
- 15 g suiker
- komijn
Bereidingswijze
Breng de kippenbouillon samen met het sinaasappelsap aan de kook. Voeg de fijngesnipperde sjalot en de in blokjes gesneden wortelen toe. Breng aan de kook, doe er de kruiden bij, dek af en laat 20 min. koken. Mix heel fijn.Meng voor de komijnkoekjes de boter, de bloem, het eiwit en de suiker dooreen. Leg telkens een koffielepel deeg op een ingevette bakplaat en strijk open tot 5 cm lange reepjes. Strooi er komijn over en bak 8 min. in een op 180° C voorverwarmde oven.
Verdeel de soep over minisoepkommetjes en leg dwars bovenop een komijnkoekje.
Scampis op italiaanse wijze
Ingrediënten
(voor 4 personen)- 24 middelgrote scampi~s
- 6 dunne sneetjes Italiaanse hesp
- 2 dl room
- 2 eetl. tomatenpuree
- boter
- 1 teentje knoflook
- peterselie
- peper
- stokbrood
Bereidingswijze
Leg de diepgevroren scampi~s 2 min. in een kom heet water, zo kunt u ze gemakkelijk pellen. Dep ze vervolgens goed droog met keukenpapier. Snij de hesp in kleine reepjes en wikkel elke scampi in een reepje.Laat de boter kleuren in een braadpan. Leg er de scampirolletjes in en draai ze na 1 min. om.
Doe er het geplette teentje knoflook bij en kruid met peper. Laat 2 min. bakken. Haal de scampirolletjes uit de pan en hou ze warm. Doe 1 eetl. water in de pan en schraap het braadvocht goed los.
Voeg de room toe en 2 eetl. tomatenpuree. Meng goed dooreen en laat inkoken tot een lichtgebonden saus.
Doe de scampi~s weer in de pan, strooi de fijngesnipperde peterselie over en laat 1 min. doorwarmen en roer alles nog even om.
Varkensrolletjes met pesto en ganda ham
Ingrediënten
(voor 4 personen)-
4 varkenssneden
- 185 g pesto
- 8 à 12 sneden Ganda ham
- 500 g groentenmix (courget, tomaat, aubirgine, ui, pepers,...)
- Sjalot, passata, balsamicoazijn, boter, provençaalse kruiden, pezo.
- Pak tagliatelle
Bereidingswijze
Besmeer elke varkenssnede rijkelijk met pesto. Rol ze op en wikkel rond elk varkensrolletje 2 à 3 plakjes Ganda-ham.Verhit boter in een grote pan en laat de varkensrolletjes langs elke kant 2 min. braden. Kruid met pezo, dak af en laat 15 min. verder braden op een zacht vuurtje.
Laat ondertussen de fijngesneden sjalotten stoven in boter en dit gedurende 2 min. Voeg de groetenmix, de passata, de kruiden en enkele druppels balsamicoazijn toe naar smaak. Laat 10 min. verder braden. Afwerken met kruiden.
Schik een varkensroulade met saus en verse tagliatelle op elk bord.
Dessert met perziken
Ingrediënten
(Voor 4 personen)- 220 g perzikschijfjes
- 250 g magere yoghurt
- suiker
- 3 gelatineblaadjes
- 4 à 6 muntblaadjes
Bereidingswijze
Laat de gelatineblaadjes gedurende 15 min. weken in koud water. Laat de perzikschijfjes uitlekken en bewaar het sap. Hou een paar schijfjes apart als decoratie.Verwarm 5 eetlepels perzikensap met 1 lepel suiker in een steelpan. Duw de gelatineblaadjes goed uit om het overtollige water te verwijderen en laat ze smelten in de siroop. Meng de perziken met de yoghurt en voeg al roerend de siroopbereiding toe.
Verdeel de bereiding over de coupes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
Garneer met een blaadje verse munt en een perzikschijfje.
Succes en smakelijk!