Koken
Tweede kookles van het werkjaar (19 november 2010)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Gebakken scampi in looksaus
Ingrediënten
- Boter
- Scampi
- Look
- Sjalot
Bereidingswijze
Heel veel boter, met heel veel look en sjalot en peterselie laten smelten en eens laten opkoken.Lepelhapje met gerookte kip
Ingrediënten
- Gerookte kip
- Sjalot
- Appel
- Olie
- Xeresazijn
- Mosterd
- Pezo
Bereidingswijze
Mengeling van brunoise van gerookte kip, sjalot en appeltjesVinaigrette van olie, xeresazijn, mosterd en pezo
Alles goed mengen en op een bedje van rucola serveren.
Vinaigrette: 1 deel azijn en 3 delen olie.
Champignons à la Grecque
Ingrediënten
Voor een 10tal hapjes- 400 g champignons
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- peper
- zout
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
- glaasje witte wijn
- 2 eetlepels tomatenmoes
- gehakte peterselie
Bereidingswijze
- Borstel de champignons schoon en snijd het steeltje af.
- Verhit de olijfolie, snijd de ui in ringen en fruit ze glazig in de olie. Voeg de champignons toe en laat ze 5 minuten meestoven. Kruid met peper, zout en knoflook-uit-de-knijper.
- Voeg citroensap, witte wijn en tomatenmoes toe, zet het deksel op de pan en laat nog 5 minuten stoven.
- Bestrooi met de peterselie en laat afkoelen in het kookvocht. Serveer op schaaltjes.
Schelpje van mantelschelpnootjes
Ingrediënten
Voor 4 personen- 500 9 mantelschelpnoten (diepvries, Kelvin)
- 1/2 Chinese kool
- 1 sjalot
- 200 g champignons
- 100 g gerookte spekblokjes
- 80 g gemalen parmezaan
- 1/4 koffiel. korianderbolletjes (Topaz)
- peper en zout
Bereidingswijze
Voorbereiding:Verwijder de dikke nerven van de Chinese kool en snij in reepjes van 1/2 cm.
Plet de korianderbolletjes (dat gaat makkelijk tussen 2 lepels).
Bereiding: (15 min. + 10 min. in de oven)
Bak de spekblokjes in een kookpan gedurende 3 min. op een matig vuur (zonder vetstof). Verwijder eventueel het teveel aan vet dat vrijkomt.
Voeg de Chinese kool, het sjalotje en de champignons toe, zet het vuur wat hoger en laat 5 min. stoven. Roer geregeld om. Kruid met de geplette korianderbolletjes, peper en zout.
Doe er de diepgevroren mantelschelpnoten bij en laat 5 min. verder stoven. De vis hoeft niet volledig gaar te zijn.
Schep het geheel in 4 schelpjes of vuurvaste kommetjes. Strooi er gemalen parmezaan over en plaats 10 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.
Dien onmiddelijk op.
Witloofsoep met kaas en gerookte zalm
Ingrediënten
Voor 4 à 6 personen- 600 g witloof
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje met verse
- kruiden
- 120 g gerookte zalm
- 100 g Manchego (halfoude schapenkaas) of een andere pittige, harde kaassoort (bijv. Comté, Beaufort of Cantal)
- het sap van 1 citroen
- 1 klontje rietsuiker
- 1 dl room
- 2 dl melk
- 2 eetl. olijfolie
- 1 koffiel. dille (Topaz)
- 1 koffiel. tijm (Topaz)
- 1 laurierblad
- 1/2 potje vers bieslook
- peper en zout
Bereidingswijze
Voorbereiding:Snipper de ui en de teentjes knoflook fijn.
Snipper het bieslook fijn.
Verwijder het onderste, bittere deel van de witloofstronken en snij het witloof in stukken die u met citroensap besprenkelt.
Snij de gerookte zalm in reepjes.
Rasp de kaas zo fijn mogelijk.
Bereiding: Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 2 eetl. olijfolie. Voeg de stukken witloof toe samen met het laurierblad, 1 koffiel. tijm, het klontje rietsuiker, 1 koffiel. dille, het bouillonblokje en 4 dl water. Dek af en laat 10 min. sudderen.
Voeg de fijngeraspte kaas toe en meng goed.
Verwijder het laurierblad en mix de soep fijn. Voeg 2 dl melk toe (of iets meer, volgens smaak) en warm indien nodig nog even zacht op (de soep mag niet meer koken). Kruid met peper en zout.
Verdeel de soep over kommetjes, bestrooi met het fijngesnipperde bieslook, voeg een scheutje room toe en leg enkele reepjes gerookte zalm in de hete soep.
Papillot van kip en appeltjes
Ingrediënten
Voor 4 personen- 700 g kipfilet (Colruytbeenhouwerij of diepvries, Prina)
- 250 g champignons
- 1 prei
- 1 appel (Jonagold)
- sap van 1/2 citroen
- 1 dl droge witte wijn
- 1 dl lichte room (5 % V.G.)
- 1 blokje bouillon voor pasta en rijst
- 1 eetl. bieslook (Topaz)
- 1 koffiel. paprikapoeder (Topaz)
- peper en zout
- aluminiumfolie
- 250 g wilde rijst
Bereidingswijze
Voorbereiding:Laat diepvriesvlees ontdooien
Schil de appel en snij in blokjes van 1 cm. Besprenkel met eitroensap.
Snij het wit van de prei, en een deel van het groen, in ringen van 0,5 cm.
Schep de appelblokjes, de prei, de champignons en het bieslook dooreen.
Meng witte wijn, room, paprikapoeder, peper en zout.
Bereiding:(10 min. + 35 min. in de oven)
Verdeel de groentemengeling over 4 grote vellen aluminiumfolie.
Schik er de kipfilets bovenop en giet er de mix van room en witte wijn over. Kruid met peper en zout en vouw de papillotten goed dicht.
Plaats 35 à 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.
Los het bouillonblokje op in lichtgezouten water en kook er de wilde rijst in gaar (kooktijd: zie verpakking).
Vouw de papillotten open en schik de kip met groentjes en appeltjes op de borden. Serveer met de wilde rijst.
Chocolademousse
Ingrediënten
(Voor 10 personen)Stap 1
- 0,250 kg fondant chocolade
- 100 gr boter
Stap 2
- 0,500 kg room (minstens 35%)
- 50 gr griessuiker
Stap 3
- 4 eierdooiers
- 50 gr griessuiker
Stap 4
- 4 eiwitten
- 50 gr griessuiker
Stap 4
3 onder 1 mengen.
2 onder 3 en 1 mengen.
4 onder 2, 3 en 1 mengen.
Succes en smakelijk!