Koken
Koken voor kids - Cupcake Party! (20 april 2013)
Verzorgd door Goedele, christel, Johan, Guy en Lieven
Cupcakes
Ingrediënten
Voor 12 cupcakes- 125 gram roomboter op kamertemperatuur
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels melk op kamertemperatuur
- 2 eieren op kamertemperatuur
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar, As je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamerfemperafuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingredienten van tevoren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voorgebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.
Zetook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2
eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.
Meng alle ingredienten in een kom en klop het tot een glad beslag. Vul de bakvormjes. Zet de gevulde vormpjes en laat ze 25 minuten bakken.
Om de cupcakes te versieren kun je botercreme gebruiken. Ook dit maak je eenvoudig zelf.
Basisrecept topping/botercreme
Ingrediënten
Voor 12 cupcakes- 250 gram poedersuiker
- 250 gram zachte boter
- 2 eetlepels heet water
- 1 theelepe vanille extract
Bereidingswijze
Doe de boter in een kom en klop het glad. Voeg daarna de overige ingredienten toe en mix het tot een geheel. Hoe langer je mixt, hoe beter!
Voor een verrassend, feestelijk effect kun je een paar druppels voedingskleurstof toevoegen.
Nu kun je de topping op de cupcakes spuiten of smeren, Of de topping gebrulken als "lijm" voor fondant of marsepein.
Succes en smakelijk!