kwb gooik & strijland

Koken

Tweede kookles van het werkjaar (27 november 2015)
Verzorgd door Stefan Detandt

Sardinade

Ingrediënten

Bereidingswijze

wortel versnijden in staafjes
alles (behalve wortelstaafjes) mixen in maatbeker
mengsel smeren op toastjes en serveren met wortelstaafjes

Terug naar menu

Appel en geitenkaas bruschetta

Ingrediënten

Voor 8 personen

Bereidingswijze

verwarm de oven op grillstand en zet de rooster op ongeveer 10 cm
meng de geitenkaas, tijm, oregano en peper in een kom
zet de sneetjes brood onder de grill tot ze goudbruin zijn (1 à 2 min)
verdeel het geitenkaasmengsel over de broodjes
brood weer laten grillen tot kaas gesmolten is (ongeveer 1 min)

Terug naar menu

Peperkoekhapje met paté en appel

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

snij peperkoek schuin doormidden (driehoekjes)
ongeschilde appel in fijne staafjes snijden
peterselie heel fijn snipperen
boter smelten in pan en de appelstaafjes lichtbruin bakken
roer er 1 EL vloeibare honing onder
besmeer de peperkoek met paté en verdeel er de appelstaafjes over
afwerken met de versnipperde peterselie

Terug naar menu

Tartaar van garnalen, avocado en ananas

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

snij de ananas in heel kleine blokjes
rode ui fijnsnipperen
mengen: blokjes ananas, 1 EL olijfolie rode ui en pezo

snij de garnalen in heel kleine blokjes en meng met de gehakte koriander
wat takjes koriander apart houden voor de afwerking

giet het sap van de limoen in een diep bord
snij het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en meng met limoensap
fijngehakte chilipeper toevoegen, 1 EL olie, pezo en mengen

tartaartorentje maken met keukenring:
laagje ananas, laagje avocado en dan garnalen
werk af met takje koriander

Terug naar menu

Venkel-tomatensoep met spek en kip

Ingrediënten

Voor 5 personen

Bereidingswijze

ui, wortel en venkel in grove stukken snijden
look fijnsnipperen
wat groen van de venkel apart houden voor de afwerking
bouquet garni maken van laurier, tijm, oregano en rozemarijn
kippenfilet in fijne reepjes snijden

boter smelten en ui, wortel, venkel en look toevoegen
al roerend laten stoven
kippenbouillon, tomaat en bouquet garni toevoegen en gaar laten koken

kippenreepjes en spek bakken

bouquet garni verwijderen en soep heel fijn mixen

klop de room en eierdooier los in een soepterrine
soep bijgieten
gebakken stukjes spek en kip toevoegen
opdienen op warme borden en versieren met fijn venkelgroen

Terug naar menu

Waterzooi met kabeljauw en scampi's

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

snij de wortelen in blokjes
snij de prei eerst in de lengte en daarna in stukjes
snij de stengel van de selder in de lengte in 2 en snipper fijn
snipper de ui fijn
smelt de boter in een kookpot, voeg de wijn toe en stoof de ui, wortel, de prei en de selder
snipper het bieslook fun en hou apart voor de afwerking

smelt boter in pan en bak de scampi's
kruid met kerriepoeder en met een klein beetje cayennepeper

pocheer de vis in de visbouillon
neem de vis uit de kookpot en hou warm onder zilverpapier

voeg de room toe aan de groenten en meng de eierdooier onder de saus (op een zacht vuurtje)

kook de rijst

verdeel de groenten over de diepe borden en leg er de vis en de scampi's op
bestrooi met de fijngesnipperde bieslook en serveer met de rijst

Terug naar menu

Kiwimousse

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor de mousse
Doe de volle yoghurt in een kom en klop het enkele minuten op.
Voeg vervolgens de volle room toe en meng het geheel goed.
Voeg de suiker toe.
Meng er ongeveer 3-4 eetlepels van de fijnsgesneden kiwi’s door. Hiermee geef je de mousse kleur en smaak.
Doe het hete water in een kom en voeg het gelatinepoeder toe. Roer het geheel stevig door.
Laat de gelatine afkoelen en voeg deze vervolgens aan het mengsel toe.
Doe de mousse in een kom en laat het 2 à 3 uur koelen.

Voor de saus:
Doe de fijngesneden kiwi’s, suiker, citroensap en takjes rozemarijn in een pan en kook het op een middelhoog vuur totdat het één geheel wordt.
Laat het mengsel afkoelen en verwijder de rozemarijn.
Doe het mengsel in een mixer en pureer.
Zeef de puree.
Doe eerst een laagje kiwisaus in een kommetje, gevolgd door de mousse
Versier het met stukjes kiwi en rozemarijn.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!