Koken
Tweede kookles van het werkjaar (16 november 2012)
Verzorgd door Stefaan Detandt
Bruschetta
Ingrediënten
Voor 16 personen- 1 baguette in sneetjes
- 5 vleestomaten in stukjes (zonder pitten)
- 1/2 bosje verse basilicum, fijngesneden
- 1/2 rode ui fijngesnipperd
- peper
- knoflook
Bereidingswijze
oven voorverwarmen op 200°Ctomaat, basilicum en rode ui goed mengen en op smaak brengen met peper
brood op bakplaat verdelen en 5 min krokant roosteren
uit de oven halen en laten afkoelen
de bovenkant met knoflook inwrijven
beleggen met mengsel van groenten
Kaas met komkommer
Ingrediënten
- 250 gr verse kaas (geitenkaas, ricotta)
- 1 komkommer
- 1 citroen
- olijfolie
- tijm
Bereidingswijze
snij de kaas in een halve cm dikke plakkenkomkommer in schijfjes snijden en 15 minuten laten marineren in citroenvinaigrette (= sap van citroen mengen met olijfolie)
op een prikker: komkommer + kaas
afwerken met tijm
Eiersalade met witlof
Ingrediënten
Voor 6 personen- 5 eieren
- 1 theelepel mosterd
- 4 eetlepels mayonaise
- 0.5 theelepel verse dille
- 1 witlof
Bereidingswijze
eieren hard koken en met vork fijnmakenmosterd, mayonaise en dille erdoor roeren
olijven fijn snijden
witlofblaadje opvullen met mengsel
tussen het blaadje en het mengsel de fijngesneden olijven voegen
Pompoen paprika soep
Ingrediënten
Voor 8 personen- 1 ui
- 1 rode paprika
- 3 teentjes knoflook
- 1 kg rode pompoen
- 1 tomaat
- thijm, laurier, pezo
- 2l kippenbouillon
- boter
- room
- peterselie
Bereidingswijze
ui, paprika en knoflook fijn snijdenpompoen en tomaat in blokjes
ui, paprika en knoflook glazeren in boter
pompoen, tomaat en bouillon bijvoegen
thijm en laurier erbij
alles aan de kook brengen en garen
thijm en laurier verwijderen
mixen en op smaak brengen met pezo
opdienen met peterselie en scheutje room
Sint jakobsnoten met ardense ham en prei
Ingrediënten
Voor 4 personen- 8 grote sint jacobsnoten
- 4 preiwitten
- 3 eetlepels mascarpone
- 1 snede ardense ham
- 0.5 dl droge witte wijn
- boter
- pezo
- halvemaantjes in bladerdeeg
Bereidingswijze
ardense ham in kleine stukjes snijdensnij de preiwitten in fijne ringen
stoof de preiringen en kruid met pezo
voeg de wijn en de mascarpone toe en laat inkoken tot de prei lichtgebonden is
de pan van het vuur nemen en de stukjes ardense hesp toevoegen
sint jacobsnoten op hevig vuur kort bakken
halve maantjes een 4-tal minuten verwarmen in de oven
mengsel van prei en ham verdelen over de schelpen
in het midden 2 sint jacobs noten
garneren met de halve maantjes
Hindensteak met veenbessen, paddestoelen en knolselderpuree
Ingrediënten
Voor 5 personen- 5 hindensteaks
- 0.5 kg knolselder
- 0.5 kg aardappelen
- boter
- 0.5 l volle melk
- 10 cl room
- 1 eierdooier
- pezo
- pakje veenbessen
- laurier
- paddestoelen (bospaddestoelen)
- suiker
- olijfolie
Bereidingswijze
Puree:aardappelen en knolselder schillen en in stukken snijden
samen met de melk koken
laten uitlekken en de melk bewaren
mengsel tot puree prakken
toevoegen : 25 gr boter, eierdooier en de nodige hoeveelheid melk om een fijne puree te bekomen
kruiden
Veenbessen:
100 gr suiker smelten in 15 cl water
als de siroop kookt de gewassen veenbessen en een laurieblad toevoegen
15 min laten koken tot het een moes wordt
Paddenstoelen
versnijden en op hevig vuur in olijfolie aanbakken
hindensteak:
boter verhitten in pan en het vlees aan beide zijden aanbakken
op smaak brengen
pan blussen met room en laten inkoken
Cake
Ingrediënten
- 240 gr zelfrijzende bloem
- 240 gr suiker
- 240 gr boter
- 4 eieren
Bereidingswijze
boter smeltenin een kom: eierdooiers + suiker + 2 EL warm water: met mixer kloppen
gesmolten boter erbij en goed ondermengen
bloem erbij en ondermengen
eiwit opkloppen en ook onderlepelen (niet kloppen)
bakvorm invetten met boter en dan met wat bloem bedekken
bakken in voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 á 40 min
Succes en smakelijk!