kwb gooik & strijland

Koken

Derde kookles van het werkjaar (6 feb 2009)
Verzorgd door Els Vankelecom

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Paprika-bloemkoolsoep met mascarpone

Ingrediënten

(voor 4 a 6 personen)

Bereidingswijze

Verdeel de bloemkool in roosjes en was ze.
Was de paprika's en verwijder de pitten en witte zaadlijsten en snij ze in reepjes.
Snij de ui in grove stukken.
Schil de aardappelen en snij in blokjes
Laat in een grote kookpan de boter smelten.
Voeg de stukjes ui toe en laat enkele minuten stoven op een matig vuur.
Voeg de paprikareepjes toe en laat enkel minuten meestoven.
Overgiet met de kippenbouillon.
Voeg de stukken bloemkool (hou er een aantal apart voor de afwerking) en de aardappelblokjes toe.
Breng aan de kook, dek af en laat 25 minuten koken.
Mix de soep fijn, voeg de overgehouden, kleiner gesneden bloemkoolroosjes toe en laat 5 minuten op een matig vuur doorkoken.
Meng de mascarpone onder de soep, klop op met een klopper zodat de mascarpone oplost.
Breng op smaak met peper en zout en wat paprikapoeder.

Afwerking:
Opdienen en garneren met fijngehakte peterselie

Terug naar menu

Lamsfilets met boursin, champignons en gratin dauphinois

Ingrediënten

(voor 4 personen) Voor de aardappelgratin:

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en kook ze gedeeltelijk gaar. Snij ze dan in schijven van max. +/- 1 cm. Smeer de schotel in met een weinig vetstof. Pel het lookteentje en snijd doormidden. Bestrijk de schotel ermee en schik de aardappelschijfjes in de schotel. Bestrooi met een beetje tijm, peper, zout, nootmuskaat en geperste look.
Maak de room en de melk warm en giet over de aardappelen, naar smaak eventueel wat indikken. De aardappelen moeten juist onder staan. Bestrooi met wat gemalen kaas.
Dek de schotel af met aluminiumfolie. Laat gedurende 30 tot 45 min. gratineren in een voorverwarmde oven van 200°C. Controleer, is er nog teveel vocht aanwezig, neem dan de folie weg, wordt de bereiding te droog, voeg dan een weinig room of melk toe.
Verwijder de folie zeker 10 min. voor het einde van de gaartijd. Op die manier krijgt de bereiding een mooi bruin korstje.

Reinig de champignons met een borsteltje (niet wassen) en snij de grootste in stukken. Leg ze opzij.
Braad de lamsfilets in een grote braadpan met de boter.
Braad elke kant 2 a 3 minuten, peper en zout toevoegen.
Haal het vlees uit de pan en blus ze met de witte wijn. Krab de braadresten goed los en laat alles tot de helft indikken. Voeg dan de room en de in stukjes gesneden Boursin toe.
Zachtjes laten opwarmen. Op smaak brengen met peper en zout.

Ondertussen braad je de champignons in boter samen met de gehakte look en de peterselie.

Leg het vlees opnieuw in de pan met de saus. Laat nog 1 minuutje sudderen en dien onmiddellijk op met de aardappelgratin en champignons.

Terug naar menu

Tiramisu van peperkoek en peer

Ingrediënten

(Voor 8 personen)

Bereidingswijze

Hak de cashewnoten grof en bak ze, samen met de bloemsuiker, zonder vetstof kort in een pan met anti-aanbaklaag tot de noten karameliseren. Leg ze op een bord en laat afkoelen.

Schil de peren, verwijder het klokhuis, snij in stukjes en besprenkel met citroensap.

Bekleed de bodem van 8 hoge coupes of schaaltjes met peperkoek.
Bedek de peperkoek met stukjes peer en besprenkel met de wijn of amaretto.
Doe de mascarpone, vanillesuiker, rietsuiker en eidooiers in een kom en klop tot een gladde massa.
Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door de mascarpone.
Giet dit mengsel over de peperkoek en peerstukjes en zet de coupes minimum 4 u in de koelkast.

Afwerking:
Versier net voor het serveren met de cashewnoten en een halve aardbei.

Tip:
Je kan de tiramisu ook in een schotel ipv. individuele coupes klaarmaken. Voor een alcoholvrije versie vervang je de wijn of Amaretto door 1 dl appelsap, gemengd met 1 à 2 eetlepels frambozensiroop.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!