Koken
Vijfde kookles van het werkjaar (18 maart 2011)
Koken voor de partners - Verzorgd door Stefan De Tandt en Peter De Beir
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Gekleurd bootje witloof
Ingrediënten
Voor 10 hapjes- 100 gr gerookte forelfilet
- 1 eetlepel rode lompviseitjes
- 1 witloofstronk
- 150 gr verse kaas
- 1 eetlepel peterselie
- 1 eetlepel versnipperde bieslook
Bereidingswijze
Verse kaas mengen met versnipperde peterselie en bieslookMaak de blaadjes witloof los
Snij de forelfilet in reepjes en vul elk blaadje op met een reepje
Met vork kaasmengsel op de forelreepjes doen
Versier elk hapje met wat lompviseitjes
Escargots
Bereidingswijze
Look, boter, sjalotten en peterselie: alles fijnhakken en opkokenOp een lepeltje doen en daarop de verwarmde escargots leggen.
Bordje van tonijnsla en avocado
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn in eigen nat / naturel (200 gr)
- mayonaise
- verse zwarte peper
- 1 avocado
Bereidingswijze
Maak blik tonijn open en laat het sap er eerst uitlekkenMeng een kleine lepel mayonaise met de fijngemaakte tonijn
Voeg een beetje verse zwart gemalen peper toe
Verwijder de schil van de avocado en snij de avocado overlangs in reepjes van 1 cm.
Presenteer op een desert bordje 1 lepel tonijnsla en 1 stukje avocado.
Scampi diabolique
Ingrediënten
Voor 4 personen- 24 scampis
- olijfolie
- pezo
- 1 kleine wortel
- 1 ui
- 1/2 rode paprika
- 1 teentje knoflook
- 2 dl witte wijn
- 1 dl water
- 1 eetlepel groentebouillon
- 2 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 3 dl room
- dragon
- stokbrood
Bereidingswijze
scampi pellen en darmkanaal verwijderengroenten (ui, wortel, paprika en look) in zeer fijne brunoise snijden
dragon fijnhakken
olie verwarmen in braadpan (wok) en scampis bakken en kruiden
gebakken scampis apart zetten
groenten in de pan (wok) doen
pan (wok) blussen met witte wijn, water, groenteboullon, ketchup, tomatenpuree en room
roer goed door en saus laten inkoken
scampis opnieuw bijvoegen en nog even laten opwarmen
juist voor opdienen gehakte dragon toevoegen
stokbrood bijgeven
Tartaar van zalm met slaatje van algen en vinaigrette
Ingrediënten
Voor 4 personen- 400 gr zalmfilet (vers)
- 1 citroen
- 2 sjalotten
- Verse dille
- Salade van algen
- Krulsla
- Potje zure room
- Potje gewone room
- Peper-zout
- Voor de vinaigrette: Olijfolie, witte wijnazijn, 1 verse rijpe tomaat, citroensap, zachte mosterd, vers gemalen peper en zout.
Bereidingswijze
Snij de zalm in kleine blokjes.Kruid met peper en zout
Voeg er room en citroensap aan toe, sjalot en vers gesneden dille.
Vermeng dit alles en duw in een vormpje en leg de tartaar op een bedje van algen.
Rijpe tomaat ontvellen en pitjes eruit halen. Nadien pureren en toevoegen aan de vinaigrette.
Werk het bord af met de garnituur: dille, krulsla, vinaigrette van tomaat, zure room.
Varkenshaasje met champignons, peertjes, witloof en aardappel-torentjes
Ingrediënten
Voor 6 personen- 1 kg varkenshaas
- 2 babypeertjes per persoon
- 3 dl rode wijn
- 2 el. porto
- 1 el. cognac
- 1 sjalot
- peterselie
- 1 witloof per persoon
- suiker
- aardappel-torentjes
- 500 gram champignons
- thym
- rozemarijn
- peper zout
- 250 ml Alpro room soja
- 300 ml vleesbouillon
- 1 mespunt kaneel
- Boter
- Nootmuskaat
Bereidingswijze
VoorbereidingGiet rode wijn bij de uitgelekte peertjes + 1 eetlepel suiker en een mespunt kaneel. Laat alles 3 uur trekken tot de peertjes rood kleuren.
Stoof het witloof klaar in boter, kruiden met peper + zout en nootmuskaat. Voeg op het einde wat suiker bij om de bitterheid weg te nemen.
Snij de champignons fijn en bak ze in boter en olijfolie. Pas kruiden met peper en zout als champignons klaar zijn.
Vlees, saus en aardappeltorentjes
Braad het vlees stevig aan in boter en bij voorkeur in een gietijzeren kom of pan. Vervolgens kruiden met peper en zout, thym, rozemarijn en laurier blaadje toevoegen.
Fornuis op een zacht vuurtje zetten en regelmatig wat vleesbouillon bijvoegen, kom afsluiten en 15 minuten zachtjes laten sudderen.
Aardappel-torentjes op een braadslede in een voorverwarmde oven klaarmaken (temperatuur en tijd zie verpakking).
Champignons samen met de room bij het braadvocht voegen, even laten koken en vervolgens 2 eetlepels porto en 1 eetlepel cognac toevoegen en 1 minuut laten koken.
Vlees in schuine sneetjes snijden en schikken op het bord met het witloof, de peertjes, aardappeltje-torentjes en wat peterselie.
Kaasplank met noten en witte druiven
Ingrediënten
- Plank
- Allerlei soorten kaas
- Druiven
- Noten
- Geconfuit fruit
Bereidingswijze
Zet de plank op een stevige ondergrond.Snij de kazen in grote stukken.
Schik de kazen, noten, druiven en het ander fruit op de plank.
Succes en smakelijk!