kwb gooik & strijland

Koken

Eerste kookles van het werkjaar (18 oktober 2013)
Verzorgd door Stefaan Detandt

Pompoensoep met kruidenkorstjes

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snipper het teentje look fijn.
Halveer de ui: hak een helft in fijne stukjes en prik de kruidnagel in de andere helft.
Hak de peterselie fijn.
Schil de pompoen en verwijder de pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.
Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
Schil de knolselder en snij het vruchtvlees in blokjes.
Snij het brood in dobbelsteentjes.

1. Bak de fijngesnipperde ui 1 min. in 1 eetl. olijfolie. Voeg de blokjes pompoen en knolselder, het laurierblad, de halve ui met de kruidnagel, de blokjes paprika, 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. basilicum, 1 mespunt cayennepeper, het bouillonblokje en 7 dl water toe. Dek af en laat 12 min. sudderen op een zacht vuur.

2. Verwijder de ui met de kruidnagel en het laurierblad.

3. Mix de soep fijn en voeg 1 a 2 dl melk toe (eventueel iets meer, naar smaak). Kruid met peper en zout en warm - indien nodig nog even terug op.

4. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Voeg de dobbelsteentjes brood toe en roer ze snel om zodat ze allemaal wat olie opslorpen. Roerbak ze goudbruin in 3 min. Kruid met 1/2 koffiel. tijm, 1/2 koffiel. paprika, 1/2 koffiel. basilicum en bak nog 1 min. terwijl u blijft roeren. Bestrooi de korstjes met peper en zout.

Bestrooi de soep met wat fijn-gehakte peterselie en serveer met de kruidenkorstjes.

Terug naar menu

Tartelettes van courgette met geitenkaas

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snijd de courgette in schijfjes van 2 mm dik. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Bak de courgetteschijfjes in de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd 4 rondjes uit het bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hierop de courgetterondjes en bedek met een schijfje geitenkaas en enkele reepjes zongedroogde tomaat. Bestrooi met tijm, peper en zout. Bak gedurende 15 minuten in de oven. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte zwarte olijven.

Terug naar menu

Gratineerde kabeljauw op een groentebedje

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Snipper het bieslook fijn
Snij de verse preiwitten in ringen
Snij de kerstomaatjes in 2
Snij de appel in kleine blokjes
Rasp de Nazareth-kaas fijn en meng met de lichte room.

BEREIDING
(5 min. + 40 min. in de oven)
1. Smelt 1 eetl boter in een kookpot en bak de preiringen gedurende 5 min. Giet in een ovenschotel, verdeel de appelblokjes over de preiringen en schik er de stukken kabeljauwfilet naast elkaar bovenop.

2. Strooi er het paprika poeder over en kruid met peper en zout. Overgiet met het roommengsel.

3. Dek de schotel af met aluminium-folie en zet gedurende 40 min. in een op 200°C voorverwarmde oven.

4. Verwijder de aluminiumfolie en voeg de kerstomaten toe. Plaats de schotel nog 2 a 3 min. onder de grill zodat alles mooi kan gratineren.

Leg wat groentjes op elk bord en plaats er een stuk kabeljauw bovenop. Bestrooi rijkelijk met het fijngesnipperde bieslook. Geef er natuuraardappelen bij.

Terug naar menu

Frambozenmousse

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

Frambozen met 50 gr suiker pureren
1/2 van dit mengsel opwarmen en geweekte gelatine er bij
eiwitten opkloppen met de andere suiker
room opkloppen
yoghurt en eiwitten onder de frambozen mengen
room eronder - versier met blaadje munt en/of framboos
in potjes doen en enkele uren in de koelkast

Terug naar menu

Succes en smakelijk!