Koken
Italiaanse kookles verzorgd door Rosa Catarinolo (10 maa 2006)
Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.
Soep: Carabaccia
Benodigdheden
Voor 4 personen- 1 kg rode uien
- 50 gr pancetta (soort vlees)
- 1 wortel
- 1 tak selder
- Enkele blaadjes basilicum
- 1/2 glas droge witte wijn
- 2 hoeveelheden kleine erwtjes
- 1 koffielepel bonen (platte groene - fèves decortiquées)
- 1l kippebouillon
- Geraspte verse Parmesaanse kaas
- Zout, peper
Bereiding
Pel de uien, snij ze fijn. Hak de pancetta, de wortel, selder en de basilicum en doe ze in een kom
gedurende enkele minuten totdat de pancetta zijn vet afgeeft, voeg er vervolgens enkele soeplepels
olijfolie aan toe en terwijl het opwarmt voeg er de uien aan toe, kruiden en laten sudderen op een
zacht vuur.
Wanneer het gaar is, de wijn toevoegen, laten verdampen en dan de erwtjes, bonen en de
bouillon toevoegen.
Laten verder koken totdat de groenten goed gaar zijn. Deze soep opdienen met verse Parmesaanse kaas.
Voorgerecht: Cannellonis à la ricotta
Benodigdheden
Voor 4 personen- 20 tubes cannellonis (+/-200 gr) (pasta)
- 250 gr ricotta
- 150 gr spinazie (diepvries - ontdooid)
- 2 sjalotten (gehakt)
- 150 ml warme kippebouillon
- 1 portie tomatensaus met basilicum (zie recept hierna)
- 50 gr geraspte verse Parmesaanse kaas
- Zout, peper
- Boter voor de ovenschotel
Bereiding
Beboter een ovenschotel die voldoende groot is om alle ingrediënten er in te kunnen
leggen in één laag.
Meng de ricotta, spinazie en de sjalotten. Kruiden met peper en zout.
Vul de cannellonis op met dit vulsel en leg ze in de ovenschotel.
Meng de bouillon en de tomatensaus met basilicum en giet dit gelijkmatig over de
cannellonis.
Garneer met Parmesaanse kaas en plaats in een voorverwarmde oven van 190 °C gedurende 25 minuten.
Benodigdheden tomatensaus met basilicum
Voor 4 personen- 1 soeplepel olijfolie
- 2 teentjes look
- 1 fles passato La Rustica
- 12 blaadjes basilicum
Bereiding tomatensaus met basilicum
Doe de look in de olie, voeg de passato La Rustica en de gesnipperde basilicum toe. Laat koken gedurende 10 min.
Hoofdgerecht: Saltimbocca con radicchio rosso
Benodigdheden Saltimbocca
Voor 4 personen- 4 kalfsescaloppen
- 100 gr Parma ham
- 8 blaadjes salie
- 1 soeplepel olijfolie
- 1 sjalot fijn gesnipperd
- 200 ml witte wijn
- 200 ml kippebouillon
Bereiding Saltimbocca
Maak het vlees plat met een deegrol en snij de escaloppen in twee.
Snij de plakjes Parma ham op maat van de escaloppes en verdeel ze op het vlees.
Garneer met een blaadje salie, rol de escaloppen op en sluit ze met een tandenstoker.
Verwarm de olie in een braadpan en stoof de sjalot 3 à 4 min.
Voeg er de rolletjes aan toe en laat gedurende 5 min. bakken tot ze gaar zijn.
Blussen met de witte wijn en de bouillon en laat 20 min. sudderen.
Onmiddellijk opdienen.
Benodigdheden Radicchio rosso
Voor 4 personen- 100 gr mager gerookt spek
- 750 gr de radicchio (salade van Trévise) (rode sla, moet gekookt worden)
- 4 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 5 soeplepels olijfolie
- Zout, peper
Bereiding Radicchio rosso
Was de salade, snij en verwijder de harde kern. Goed laten uitdruppen.
Snij het spek in fijne reepjes, snij de sjalotten en hak de knoflook fijn.
Warm 3 soeplepels olij folie op in een grote pan en voeg er het spek, sjalotten en de look aan
toe gedurende 3 min.
Voeg de salade die goed uitgelekt is er aan toe en laat 5 min. op een zacht vuurtje sudderen.
Voeg er zout, peper en nog 2 soeplepels olijfolie aan toe.
Warm opdienen met Saltimbocca.
Dessert:Gesuikerde mousse van mascarpone
Benodigdheden
Voor 4 personen- 450 gr Mascarpone S. Lucia
- 100 gr griessuiker
- 4 keer het geel van eieren
- 400 gr diepgevroren fruit (bijv. Bosvruchten)
- Amaretti koekjes met amandelen
- Enkele vruchtjes voor te versieren (bijv. Rode bessen of,...)
Bereiding
Doe de Mascarpone kaas in een grote slakom en roer hem met een houten lepel tot een glad mengsel.
Voeg er het eigeel en de suiker aan toe en meng dit alles goed.
Laat de bereiding goed afkoelen in de koelkast gedurende 1 uur.
Doe 1 lepel van deze samenstelling op de bodem van elk schaaltje.
Bedek met een laagje vruchten en dek af met een laagje mascarpone.
Zet de schaaltjes gedurende 20 min. in de koelkast.
Degusteer de mousse met de amaretti koekjes (het fruit mag nog lichtjes bevroren zijn).
Smakelijk eten!!