kwb gooik & strijland

Koken

Vijfde kookles van het werkjaar (24 april 2009)
Verzorgd door Peter De Beir en Stefaan Detandt

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Hapjes

Gevuld witloofblaadje

Bereidingswijze

Spoel de blaadjes goed af. Smeer er een laagje tzatziki op en werk af met grijze garnalen of rivierkreeftenvlees.
Gevulde kerstomaatjes

Bereidingswijze

Kook enkele broccoliroosjes en laat ze goed uitlekken. Plet ze en meng met een weinig kruidenkaas (bijvoorbeeld Maredsous kruiden of Philadelphia). Hol de kerstomaatjes uit en vul ze op met de kaas-broccolibereiding.
Toastjes met gerookte zalm

Bereidingswijze

Beboter een toastje. Leg hierop een plakje gerookte zalm, fijngesneden sjalot en tuinkers of peterselie.

Terug naar menu

Gemengde sla met dressing, gebakken vis; scampi, appels en tomaat

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding
appel en tomaat in heel fijne brunoise snijden
dressing van olie, pezo en balsamico azijn en mengen met kruidensla
vis en scampi's bakken

Afwerking
brunoise van appel en tomaat mengen en deze mengeling door een ring drukken en rechts op het bord leggen
kruidensla links op het bord leggen
daarop gebakken vis
daar rond scampi's

Terug naar menu

Ijsbergsla soep afgewerkt met garnalen en gerooktje zalm

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snij de uien en sjalot fijn en fruit ze in een soepkom met boter en olijfolie.
Snij de wortelen en de prei fijn en voeg ze toe nadat de ui gefruit is. Voeg vervolgens gewassen ijsbergsla toe en laat een 15 minuten stoven. Mix de gestoofde groenten eerst alvorens er 4 liter kippenbouillon aan toe te voegen. Laat alles nog eens goed doorkoken en voeg vervolgens de room toe. Opdienen in bord met enkele fijne reepjes gerookte zalm, enkele garnalen, een beetje dille en garneren met verse peterselie.

Terug naar menu

Sint Jacobsvruchten op een bedje van prei

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snij de sjalot fijn en fruit ze in boter en olijfolie. Voeg vervolgens er vervolgens de prei.
Kruiden met weinig peper en nootmuskaat.
Loot de Sint-Jacobsvruchten ontdooien en droog ze zorgvuldig af met keuken rol.
Leg de Sint-Jacobsvruchten in een goed verhitte pan met olijfolie en laat ze ongeveer 2 minuten bakken, kruiden met peper en zout, draai ze om en laat nogmaals 2 minuten bakken.
De prei schikken in een Sint-Jacobsschelp en de vruchten er bovenop leggen.

Terug naar menu

Gemarineerde varkensreepjes op z'n oosters

Ingrediënten

(Voor 4 personen)

Bereidingswijze

Voorbereiding
Snij het varkensvlees in reepjes van 1 cm breed (laat diepvriesvlees oppervlakkig ontdooien gedurende 1u op kamertemperatuur of 5 min. in de microgolfoven op de ontdooistand). Meng met de geperste look, de ketjap manis, de oestersaus, de sojasaus en de cayennepeper. Laat 15 a 30 min. marineren.

Snij de preiwitten in ringetjes van 1/2 cm breed.

Verwijder de zaadjes en de witte zaadlijsten uit de paprika en snij het vruchtvleees in blokjes.

Halveer de ui en snij in fijne maantjes.

Schil en ontpit de mango. Snij het vruchtvlees in blokjes.

Snij de partjes mandarijn of sinaasappel in blokjes.

Bereiding

  1. Verhit de wok en voeg de bakolie toe. Roerbak de maantjes ui gedurende 1 min.
  2. Voeg de blokjes rode paprika en de preiringen toe en roerbak 2 min. Giet er 1 dl water bij en laat nog 2 min. sudderen.
  3. Voeg de varkensreepjes met de marinade toe en bak 2 min. al roerend. Kruid met zwarte peper en zout.
  4. Schep er de blokjes mango en mandarijn of sinaasappel onder en roerbak nog 1 min.

Afwerking
Strooi er de gesnipperde koriander over en dien op met basmatirijst.

Terug naar menu

Vanille en chocolade ijs versierd met frambozen coulie

Bereidingswijze

Schep een bolletje vanille-ijs en een bolletje chocolade-ijs in een schaaltje.
Versier en werk af met wat frambozen coulie.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!