kwb gooik & strijland

Koken

Derde kookles van het werkjaar (11 december 2015)
Verzorgd door Stefan Detandt

Hapje met gerookte zalm

Ingrediënten

Voor 6 personen

Bereidingswijze

snij het brood in vierkante stukjes
snij zalm in stukjes die op het brood passen
snij de komkommer in hele dunne plakjes
pureer de avocado
snij de olijven in 2
besmeer de sukjes brood met de avocado puree
leg er een stukje zalm op en bestrooi met fijngehakte dille
rijg een coctailprikker door een plakje komkommer en prik deze in het broodje
druk op de bovenkant een halve olijf

Terug naar menu

Dadels met spek en geitenkaas

Ingrediënten

Voor 12 personen

Bereidingswijze

oven voorverwarmen op 180°C
plakjes ontbijtspek halveren
snij de dadels open en haal de eventuele pit er uit
dadels vullen met geitenkaas
rol de dadel in een plakje spek
hapjes in ovenvaste schaal leggen
10 min warmen en opdienen met prikkertje erbij

Terug naar menu

Garnaalspiesje op zijn aziatisch

Ingrediënten

Bereidingswijze

lente uitje in fijne ringetjes snijden
knoflook: fijn snipperen
zet de wok met wat olie op het vuur
roerbak de scampi's 2 min
toevoegen: ketjap, sambal, citroensap, knoflook en de lenteuitjes
nog wat roerbakken en de scampi's op spiesje prikken
warm serveren

Terug naar menu

Erwtencrèmesoep

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

boter in kookpan laten smelten
grof gesneden ui en prei toevoegen en laten stoven
erwtjes, melk en bouillon toevoegen
pot afdekken en laten koken
spek en broodkorstjes bakken
soep heel fijn mixen
soep opdienen in voorverwarmde borden en spek en korstjes toevoegen

Terug naar menu

Zeewolfpasteitje met kreeftensaus

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

breng de visbouillon aan de kook
leg er de vis in en draai het vuur lager zodat de bouillon niet meer kookt
laat de vis garen
schep de vis er uit, breek in stukjes en hou warm
bewaar de bouillon

smelt de boter in een kookpot en roer er de bloem door
laat even bakken
leng aan met de kreeftensoep en visbouillon tot een gebonden saus
blijf roeren en werk af met de room
kruiden met pezo en muskaat
voeg de garnalen toe

oven op 200°C voorverwarmen
hoedje van de pasteitjes snijden en de pasteitjes 10 min verwarmen

schep de bereiding in de pasteitjes
zet er het hoedje weer op en lepel er nog wat vissaus rond

Terug naar menu

Stoofpot van wild en wintergroenten en pommes duchesse

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereidingswijze

kuis de spruitjes
schil de raapjes en snij in grote stukken
schil de wortel en snij in dikke reepjes
kook de groenten gaar in gezouten water
afgieten en hou ze aan de kant

stoof in een ketel de ui en look in boter
voeg het stoofvlees toe en bak kort aan
voeg de rode wijn toe en laat even koken op een zacht vuur
voeg de fond, tijm, laurier en konfituur toe
snij de peperkoek in stukjes en voeg toe
besmeer de boterham met mosterd en leg die bovenop de stoverij

laat het geheel een uurtje sudderen
voeg de groenten toe en laat nog even verder garen
kruiden met pezo

Terug naar menu

Fruitspiesje

Ingrediënten

Bereidingswijze

Snijd het fruit in stukjes en prik van alles soorten wat op het stokje

Terug naar menu

Chocolademousse

Ingrediënten

Voor 10 personen

Bereidingswijze

Stap 1
Fondant chocolade en boter samen smelten in warmwaterbad (bain marie). Als alles gesmolten is, laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

Stap 2
Room en 50 g griessuiker voor 50% opkloppen (koud)

Stap 3
4 eierdooiers en 50 g griessuiker wit kloppen (koud)

Stap 4
4 eiwitten en 50 g griessuiker stevig glad kloppen (koud)

Stap 5
3 onder 1 mengen.
2 onder 3 en 1 mengen.
4 onder 2, 3 en 1 mengen.

Terug naar menu

Succes en smakelijk!