kwb gooik & strijland

Koken

Koken voor kids (24 maa 2007)

De foto's...

Klik op een gerecht voor het recept of scroll verder naar beneden.

Kindersangria

Benodigdheden

 

  • 6 sinaasappelen
  • 1/2 liter kersensap
  • 1 blik abrikozen
  • 1 citroen
  • 1 lepel suiker
Klik voor een grote versie
(Grotere foto)

Bereiding

Snijd 4 sinaasappelen middendoor en pers ze uit met een citruspers. Meng het sap in de schaal met het kersensap. Was de sinaasappelen en snij ze in schijfjes of stukjes.

Doe een blik abrikozen open en snij in stukjes. Voeg de stukjes fruit en het abrikozensap bij het andere sap. Strooi de suiker op een bordje.

Snijd de citroen middendoor. Pers de helft van de citroen uit en meng het sap met de sangria. Wrijf de andere over de rand van het glas en druk de rand in de suiker. Laat een poosje in de ijskast staan. Doe enkele stukjes fruit in het glas en giet er wat sangria over . Versier met een kleurrijk rietje.

Terug naar menu

Hapjes

Benodigdheden voor wafeltjes

 

  • 1 pak diepvriesbladerdeeg (rechthoekig)
  • 200 gram mozzarella
  • basilicum
  • 4 plakjes ham
  • peper
Klik voor een grote versie
(Grotere foto)

Bereiding wafeltjes

Verwarm een wafelijzer. Leg op de helft van het bladerdeeg telkens een beetje mozzarella, basilicum en ham. Breng op smaak met peper. Bedek met een plak bladerdeeg, druk aan en bak er een wafeltje van (+/- 3 min). Snij er kleine wafeltjes van. Serveren kan zowel warm als koud.

Variatietips:

 

Benodigdheden voor tomaatjes

Bereiding tomaatjes

Was de tomaatjes en snij ze middendoor. Verdeel de mozzarella in blokjes en prik zowel het tomaatje als het stukje kaas op een stokje. Eventueel afwerken met een stukje fruit.

Terug naar menu

Vogezensalade

Benodigdheden

 

Voor 4 personen:
  • 4 aardappelen
  • 4 eieren
  • 4 tomaten
  • 250 gram blokjes gerookt spek
  • krop sla
  • teentje knoflook
  • lepel azijn
  • 4 eetlepels olijfolie.
Klik voor een grote versie
(Grotere foto)

Bereiding

Wrijf de slakom in met knoflook. Snij de aardappelen in blokjes en kook ze gedurende 5 à 10 min. gaar in lichtgezouten water met 1 lepel azijn. Giet af en laat even afkoelen.

Kook de eieren hard (10 min.) in kokend water, pel en snij in partjes. De tomaten snij je ook in partjes.

Doe de nog lauwe stukje aardappel in de slakom en schik er de tomatenpartjes bovenop. Verdeel er de sla over en besprenkel met olijfolie. Schik de partjes ei langs de rand van de kom.

Verhit intussen de wok of een brede braadpan en bak de spekblokjes krokant. Schep ze in het midden van de sla.

Terug naar menu

Wortelsoep met korstjes

Benodigdheden

Bereiding

Pel de ui en snipper ze heel fijn. Verhit de boter in een (soep)pan, boter en fruit de ui ongeveer 3 minuten heel zachtjes.

Voeg de bouillon en het kruidenbuiltje toe, breng de soep aan de kook en laat haar 10 minuten zachtjes koken.

Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in heel dunne ringetjes. Voeg de prei aan de soep toe en laat ze gedurende 5 minuten zachtjes meekoken.

Mix de soep en werk af met korstjes.

Terug naar menu

Kip à la morgane

Benodigdheden

 

Voor 4 personen:
  • 4 enkele kipfilets
  • 2 uien
  • 2 teentjes look
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 30 cl witte wijn
  • 25 cl room
  • 2 soeplepels Maïzena Express
Klik voor een grote versie
(Grotere foto)

Bereiding

Snijd de kipfilets in stukjes en bak ze bruin in een pan met een beetje boter of olijfolie. Snijd de uien in fijne stukjes en bruin ze in de pan. Pers de teentjes knoflook erbij. Leg de bruingebakken stukjes kipfilet terug in de pan, voeg de gepelde tomaten eraan toe en overgiet met witte wijn. Beetje peper en snuifje zout toevoegen. Voeg de room erbij, laat even doorkoken en dik aan met de soeplepels Maïzena.

Serveer met brood, rijst of pasta.

Terug naar menu

Gevulde zonnetjes

Benodigdheden

 

Voor 4 personen:
  • 8 halve perziken
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 lepel honing
  • 8 koekjes
  • 2 bekertjes Griekse yoghurt
Klik voor een grote versie
(Grotere foto)

Bereiding

Laat de perziken goed uitlekken in een zeef. Roer intussen de vanillesuiker en de honing door de yoghurt. Verkruimel 4 koekjes en schep de koekkruimels door de yoghurt. Snij van de bolle kant van de perziken een heel kapje af.

Op die platte kant kunnen de perziken nu makkelijk rechtop blijven staan. Zet op elk bord twee perziken. Snij de perzikhapjes in kleine stukjes en roer ze door de yoghurt. Schep het yoghurtmengsel in het gat van de perzik. Breek de koekjes doormidden en leg ze op de perziken.

Terug naar menu

Smakelijk eten!!